Mainos

Venezuelassa kolme kuollut lakkomielenosoitusten väkivaltaisuuksissa

Venezuelassa kolme maanlaajuiseen lakkoon osallistunutta on kuollut poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa. Asiasta kertoo BBC. Syyttäjien mukaan ainakin kaksi kuolleista oli nuoria miehiä. 24-vuotias mies sai surmansa pääkaupunki Caracasin laitamilla. Valenciassa taas kuoli 23-vuotias mies.

Opposition johtaman lakon yhteydessä järjestetyissä mielenosoituksissa on lisäksi loukkaantunut useita. Kolmensadan ihmisen kerrotaan tulleen pidätetyksi.

Venezuelan levottomuuksissa on huhtikuun jälkeen kuollut tiettävästi satakunta ihmistä. Maassa on osoitettu mieltä hallitusta ja presidentti Nicolas Maduroa vastaan jo useita kuukausia.

BBC:n mukaan Maduro kommentoi lakkoa pienimuotoiseksi ja lisäsi, että lakkojohtajat pidätettäisiin. Oppositio puolestaan sanoi, että lakkoon liittyi peräti 85 prosenttia kansasta, brittimedia jatkaa.

Yli seitsemän miljoonaa vastusti Maduron suunnitelmia

Lakon tarkoitus oli vastustaa Maduron suunnitelmia muuttaa perustuslakia. Viime viikolla oppositio järjesti äänestyksen, jolla selvitettiin kansalaisten kantaa asiaan. Yli seitsemän miljoonaa ihmistä eli runsas neljännes maan asukkaista äänesti vastustavansa presidentin suunnitelmia. Äänestys ei ollut kuitenkaan virallinen, joten sen tulos on lähinnä symbolinen. Hallitus onkin kuvaillut äänestystä laittomaksi.

Maduro on myös sanonut perustuslain muuttamisen johtavan rauhaan ja menestykseen. Hän ei kuitenkaan ole selventänyt, miten syvissä talousvaikeuksissa painiva maa alkaisi menestyä uuden perustuslain myötä.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo ilmoitti tukevansa epävirallisen äänestyksen tulosta. Valkoisen talon mukaan äänestys lähetti päivänselvän viestin Venezuelan hallinnolle.

Maa kamppailee talousvaikeuksissa

Venezuela kärsii ankarista talousvaikeuksista. Maan kauppakamarin mukaan kaksi kolmasosaa maan yrityksistä on sulkenut ovensa kuluneen kymmenen vuoden aikana.

Lakon tarkoituksena olikin ilmaista tyytymättömyyttä myös maan tilaa kohtaan. Tutkimusten mukaan yli 70 prosenttia venezuelalaisista olisi valmis vaihtamaan presidentin.

Torstaina järjestetty, 24 tuntia kestänyt lakko vaikutti arkeen ainakin Caracasissa sekä maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Maracaibossa. Muun muassa julkinen liikenne mateli ja monet yritykset laittoivat ovensa kiinni.

Mielenosoittajat rakensivat teiden varsille esteitä jätteistä ja huonekaluista. Opposition mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen ainakin Caracasissa.

– Se ei haittaa, että menetämme yhden työpäivän, jos olemme menettämässä maamme, sanoi mielenosoitukseen osallistunut pienyrittäjä Omar.

Arki sujui kuitenkin normaalisti niissä osissa pääkaupunkia, joissa kannatetaan hallitusta.

Jotkut julkisten viraston työntekijät kuitenkin jättivät lakon väliin, koska pelkäsivät menettävänsä työnsä, uutistoimisto AFP kirjoittaa.

– Jos en mene töihin, minut erotetaan, kommentoi AFP:lle tilannetta Carolinana esiintynyt 39-vuotias nainen.

Presidentti Maduro kommentoi lakkoa sanomalla, että normaali arki voitti lakon vaikutukset. Presidentin mukaan lakko ei vaikuttanut ollenkaan merkittävimpiin sektoreihin, kuten maan öljy-yhtiöihin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.