Mainos

Venezuelan verinen kriisi syvenee – mielenosoittaja BBC:lle: "Meidän ei pitäisi joutua elämään näin"

Venezuelassa opposition ja hallitusta kannattavien mielenosoittajien yhteenotot eivät laannu – pikemminkin päinvastoin.

Huhtikuun alusta maan kaduilla riehuneet mielenosoitukset, protestit ja mellakat ovat vaatineet jo 38 ihmisen hengen.

Väkivaltaisiksi yltyneiden protestien viimeisimmät uhrit olivat 27- ja 38-vuotiaat miehet, jotka kuolivat keskiviikkona. 27-vuotias mies kuoli protestien aikana Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa. 38-vuotias mies kuoli Meridan kaupungissa kaksi päivää sen jälkeen, kun häntä oli ammuttu päähän mielenosoitusten aikana.

Kuolleiden lisäksi satoja ihmisiä on loukkaantunut kuluneiden viikkojen aikana.

Oppositio on ilmoittanut jatkavansa presidentti Nicolas Maduron vastaisia mielenosoituksia ja vaativansa maahan nopeasti vaaleja.

1:52

Presidentti Maduro puolestaan on uudistamassa maan perustuslakia. Oppositio pitää uudistushanketta juonena, jolla presidentti pidättää oikeuden uusien vaalien järjestämisestä.

Maduro on nimittänyt maan opetusministerin Elias Jauan johtamaan perustuslakia säätävää kokousta. Jaua sanoi alkuviikolla, että kokous on avoin opposition edustajille. Oppositio on kieltäytynyt menemästä kokoukseen.

Samaan aikaan, kun opposition kannattajat valtaavat katuja, maan hallitus on kehottanut kannattajiaan järjestämään vastamielenosoituksia.

Poliisi on vastannut kaduilla olevien liikehdintään muun muassa kyynelkaasulla ja vesitykeillä. Silminnäkijöiden mukaan naamioitunut ja aseistautunut ryhmä ampui laukauksia Caracasin kaduilla keskiviikkona. Kukaan ei loukkaantunut. Oppositio syytti ryhmää hallituksen kannattajiksi.

Oppositio on syyttänyt myös poliisia siitä, että heidän kokoontumisiaan ei ole turvattu tarpeeksi.

Kriisi näkyy sairaaloissa 

Tuoreen tutkimuksen mukaan Venezuelan talouskriisin vaikutukset näkyvät karuina lukuina maan terveystilastoissa.

Venezuelan terveysministeriön tällä viikolla julkaiseman tilaston mukaan esimerkiksi alle 1-vuotiaita vauvoja kuoli vuonna 2016 peräti 30 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Sairaalat ovat toistuvasti vedonneet kriisin osapuoliin, jotta sairaalat saisivat kipeästi tarvitsemiaan lääkintätarvikkeita.

BBC:lle puhunut oppositiota edustava lakimies, 29-vuotias Miguel Pizarro sanoo, että hän osoittaa mieltään siskonsa takia. Pizarron siskolla todettiin aivokasvain vuonna 2012. Siskolle annettavaa lääkettä tehdään Venezuelassa, mutta vakava lääkepula uhkaa myös Pizarron siskon hoitoa.

– Meidän ei pitäisi joutua elämään näin, Pizarro sanoi BBC:lle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.