Mainos

Kuolonuhrien määrä nousee Venezuelassa – yksi uhreista vasta 13-vuotias

Venezuelassa äänestykseen liittyvissä mielenosoituksissa on kuollut jälleen ihmisiä. Lähellä Kolumbian rajaa ammuttiin kuoliaaksi kaksi teini-ikäistä, joista toinen oli vasta 13-vuotias ja toinen 17-vuotias, kertoo syyttäjä.

13-vuotias ammuttiin Capacho Viejo -nimisessä kaupungissa ja 17-vuotias Tucape-nimisessä kaupungissa. Lisäksi La Grita -nimisessä paikassa kuoli mielenosoittaja sotilaan ammuttua tätä kasvoihin.

Venezuelassa valitaan sunnuntaiaamuna alkaneessa äänestyksessä edustajisto, jonka on määrä muuttaa maan perustuslakia. Oppositio vastustaa voimakkaasti perustuslain muuttamista ja pitää sitä vain Venezuelan epäsuositun presidentin Nicolas Maduron keinona vahvistaa omaa asemaansa. Venezuelassa hallitusta vastustavat mielenosoitukset ja levottomuudet ovat jatkuneet jo kuukausia, ja niissä on kuollut yli sata ihmistä. Äänestykseen liittyvissä mielenosoituksissa kuolleiden määrä lähentelee jo kymmentä.

Aiemmin on raportoitu, että Cumanan kaupungissa 30-vuotias oppositiopoliitikko Ricardo Campos ammuttiin kuoliaaksi. Tapauksen yksityiskohdat ovat vielä epäselvät. Campos oli pääoppositiopuolueen nuorisojärjestön paikallisjohtaja.

Sunnuntain vastaisena yönä puolestaan asemiehet murtautuivat edustajistoon ehdolla olleen lakimies Jose Felix Pinedan kotiin Ciudad Bolivarissa ja surmasivat hänet.

Maan pääkaupungissa Caracasissa on ollut äänestyspäivänä rajuja mielenosoituksia. Sotilaat ovat ampuneet kumiluoteja ja suihkuttaneet kyynelkaasua teitä tukkineita mielenosoittajia päin.

Äänestyksellä paljon vastustajia

Maduro oli sunnuntaiaamuna kiistanalaisen äänestyksen ensimmäinen äänestäjä. Hän äänesti yhdessä vaimonsa Cilia Floresin kanssa, joka on ehdolla uuteen edustajistoon.

– Olen maan ensimmäinen äänestäjä. Pyydän Jumalalta siunausta, jotta ihmiset voivat vapaasti ilmaista demokraattista äänioikeuttaan, Maduro sanoi valtiolliselle tv:lle.

Oppositio on kehottanut boikotoimaan äänestystä. Kyselyn mukaan 70 prosenttia venezuelalaisista vastustaa uuden edustajiston valitsemista ja 80 prosenttia on tyytymättömiä Maduroon.

Kymmenettuhannet venezuelalaiset ovat paenneet maan levottomuuksia Kolumbiaan ja Panamaan, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät ne hyväksy sunnuntain äänestyksen tulosta.

Yhdysvallat, Euroopan unioni ja monet Latinalaisen Amerikan maat kuten Brasilia ja Meksiko ovat ilmoittaneet vastustavansa äänestystä. Niiden mukaan se tuhoaisi Venezuelan demokratian.

Maduro on vakuuttanut, että perustuslain muuttaminen lopettaa Venezuelan taloudellisen ja poliittisen kriisin. Hän on syyttänyt mielenosoituksista Yhdysvaltoja, joka vasemmistolaisen Maduron mukaan toimii yhteistyössä Venezuelan opposition kanssa.

Yhdysvallat on asettanut maata vastaan pakotteita ja käskenyt Venezuelassa olevien amerikkalaisdiplomaattien perheitä lähtemään maasta. Monet kansainväliset lentoyhtiöt ovat myös lopettaneet lennot Venezuelaan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.