Venetsiaan julistettiin hätätila tulvien vuoksi – Turistit: "Vähän kuin seikkailu"

Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta 1:42
Tulvat ovat muuttaneet kadutkin kanaaleiksi.

Pohjois-Italian Venetsiaan julistettiin torstaina hätätila pahojen tulvien vuoksi. Lisäksi Italian hallitus määräsi 20 miljooonan euron hätäavun myöntämisestä kaupungille tulvatuhojen paikkaamiseksi.

Tulvaveden ennakoitiin nousevan yli 1,3 metriin, mikä riittää tuomaan vesimassat jälleen lillumaan Pyhän Markuksen aukiolle. Tiistaina tulvavesi nousi korkeimmalle tasolleen viiteen vuosikymmeneen, 1,87 metriin, ja vahingoitti muun muassa Pyhän Markuksen kirkkoa.

Lehtikioskia pitävä Stefano Gabbanoto, 54, sanoi avaavansa kioskinsa torilla, vaikka joutuneekin panemaan sen kohta kiinni.

– Tästä saan leipäni, joten mitä muutakaan voin tehdä.

Gabbanoto sanoi kuitenkin jatkavansa kioskin sulkemisen jälkeen kauppaa samalla paikalla myymällä turisteille kumisaappaita.

"Ihmiset ottavat kuvia, kun kaupunki kärsii"

Dogen palatsin luona poseerannut hongkongilaispariskunta Jay Wong, 34, ja hänen morsiamensa Sabrina Lee, räpsivät kuvia ja videoita, vaikka Wong joutuikin myöntämään, että Lee vaikutti viluiselta.

– Reissu varattiin jo aikoja sitten, joten ei sitä voinut muuttaa. Tämä on silti ihan kiva kokemus. Vähän kuin seikkailu, Wong intoili.

Itävaltalainen turisti Cornelia Litschauer taas tunsi matkastaan ristiriitaisia tuntemuksia.

– Turisteille tämä on mahtavaa, ainakin on jotain nähtävää. Mutta samalla se on outoa. Ihmiset ottavat kuvia, kun kaupunki kärsii, hän sanoi.

Tulvajärjestelmää rakennettu vuosikaudet

Venetsian pormestarin Luigi Brugnaron mukaan tiistain tulva sai aikaan satojen miljoonien eurojen vahingot. Viranomaisten mukaan tulvavesi kasteli noin 80 prosenttia kaupungista.

Venetsiassa asuu vain noin 50 000 ihmistä, mutta kaupungissa vierailee vuosittain liki 36 miljoonaa turistia.

Venetsialaiset syyttävät korruptoituneita poliitikkoja siitä, että kaupungin suojaksi suunniteltu tulvajärjestelmä ei vieläkään ole toiminnassa. Projekti noin 80 tulvaportin rakentamiseksi aloitettiin jo vuonna 2003.

Viranomaiset ovat luvanneet asukkaille 5 000 euron avustuksen valtiolta, jos heidän kotinsa ovat vaurioituneet tulvissa. Ravintolanpitäjille ja kauppiaille taas on lupailtu 20 000 euron korvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat