Venetsian bussiturma saattoi johtua laiminlyönnistä – Italiassa kutsuttu skandaaliksi

Näin linja-auto kaatui sillalta – Italian bussiturman onnettomuushetki tallentui liikennekameraan 1:27
Näin linja-auto kaatui sillalta – Venetsian bussiturman onnettomuushetki tallentui liikennekameraan.

Italiassa tällä viikolla sattunut tuhoisa bussiturma saattoi ainakin osittain johtua laiminlyönnistä, ilmenee paikallisviranomaisen haastattelusta italialaismedioissa.

Venetsian bussiturmassa kuoli tiistai-iltana ainakin 21 ihmistä, joiden joukossa oli lapsia ja ulkomaalaisia turisteja.

Bussi putosi Mestren ja Margheran kaupunginosia yhdistävältä sillalta junaraiteille kymmenen metrin korkeudesta ja kääntyi turmassa ylösalaisin ennen syttymistä tuleen.

Ylikulkusilta oli merkitty korjauksen tarpeessa olevaksi jo vuosia ennen onnettomuutta, kertoi Venetsian liikenneneuvos Renato Boraso italialaislehdille. Korjaustöissä oli määrä sulkea kaiteessa ollut aukko, joka alun perin oli jätetty sillan huollon helpottamiseksi, hän sanoi.

Korjaustyöt alkoivat lopulta syyskuussa. Niitä oli kuitenkin tiistaihin mennessä edistetty vain joitain satoja metrejä, eivätkä työt ehtineet sille osuudelle, jolla bussionnettomuus tapahtui.

Italialaislehti kutsui skandaaliksi

Bussi oli kuljettamassa turisteja takaisin Venetsian historiallisesta keskustasta. Sen uskotaan edenneen naarmuttaen tienreunan puomia useita metrejä ennen putoamistaan. 

Sillan reunassa oleva toinen metalliaita ei riittänyt bussin pidättelemiseen, ja ajoneuvo putosi kymmenen metriä ja jäi ylösalaisin junanraiteiden viereen, murskaten sisällä olleet matkustajat.

Onnettomuuden tutkinta on yhä käynnissä. On myös epäilty, että kolarissa kuollut kuljettaja olisi ollut sairas.

Italialaislehti La Stampa kuitenkin kuvaili sillan korjaustöissä viivyttelyä skandaaliksi.

Liikenneneuvos Renato Boraso kertoi sillan korjaustyön lukkoon lyömisen kestäneen luvattoman kauan, koska projekti oli kallis ja prosessi töiden aloittamiseksi monimutkainen.

– Kysykäämme itseltämme, miksi tällainen prosessi korjaustöitä varten on Italiassa näin pitkä, hän lisäsi.

Venetsian pormestari on vahvistanut, että turmassa kuoli kuljettajan lisäksi yhdeksän ukrainalaista, neljä romanialaista, kolme saksalaista, kaksi portugalilaista, yksi eteläafrikkalainen sekä yksi kroatialainen henkilö.

Lue myös:

    Uusimmat