Veden jälkeen asukkaiden raivo tulvii kaduille Venetsiassa – "kaikki poliitikot kuuluisivat vankilaan"

Venetsiassa ennätyskorkea nousuvesi on aiheuttanut laajoja tuhoja. Tulvavedet ylsivät korkeimmillaan lähes 1,87 metriin.

Venetsiassa tulvii aika ajoin, mutta tällä kertaa tilanne oli poikkeuksellisen paha: mittaushistoriassa tunnetaan vain yksi kerta, jolloin vesi nousi korkeammalle. Vuonna 1966 se nousi 1,94 metriin.

Voimakkaan myrskyn kirittämänä vesi tulvi muun muassa kuuluisalle Pyhän Markuksen torille ja Pyhän Markuksen kirkon eteisaulaan.

– Se oli apokalyptista, puistattavaa. Myrsky oli niin voimakas, että se rikkoi marmorista rakennetun tulvaesteen. Kaikki tuhoutui, kertoi torin laidalla kauppaa pitävä Marina Vector.

Italialaismedian mukaan 78-vuotias mies kuoli sähköiskuun, kun vesi tulvi hänen kotiinsa.

– Oli uskomatonta, kuinka nopeasti vesi nousi. Se rikkoi ikkunat. Jotkut ovat menettäneet kaiken omaisuutensa, kertoi paikallinen asukas Tiziano Collarin.

Pormestari syyttää ilmastonmuutosta

Venetsian pormestari Luigi Brugnaro syyttää tulvista ilmastonmuutosta.

– Tämä on haava, josta jää pysyvä jälki. Hallituksen on nyt kuunneltava. Nämä ovat ilmastonmuutoksen seurauksia, ja kustannuksista tulee korkeat, pormestari sanoi.

Venetsialaiset syyttävät korruptoituneita poliitikkoja siitä, että kaupungin suojaksi suunniteltu tulvajärjestelmä ei vieläkään ole toiminnassa. Projekti noin 80 tulvaportin rakentamiseksi aloitettiin jo vuonna 2003.

– (Poliitikot) eivät ole tehneet mitään. He ovat laiminlyöneet sen. Järjestelmä ei toimi, ja he ovat varastaneet kuusi miljardia euroa. Kaikki poliitikot kuuluisivat vankilaan, sanoi venetsialainen Dino Perzolla.

Rankkasateet ovat koetelleet myös eteläistä Italiaa. Muun muassa Tarantossa, Brindisissa ja Materassa koulut pantiin kiinni runsaan vedentulon vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat