Venekauppa purjehtii yhä myötätuulessa – näin se näkyy onnettomuustilastoissa

MTV satamassa: Näin veneet nostetaan talviteloille 7:33
MTV satamassa: Näin veneet nostetaan talviteloille.

Korona-aikana veneilyn suosio on kasvanut ja venekauppa käynyt vilkkaana. Onnettomuuksissa ei ole kuitenkaan ollut piikkiä, kertoo Traficom.

Vuonna 2020 ensirekisteröintien määrä kasvoi huomattavasti aiempiin vuosiin verrattuna, ja vuonna 2021 kasvua on tapahtunut edelleen vaikkakin maltillisemmin.

Vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin vuoden 2021 tammi-elokuussa yhteensä 4 899, joka on yhdeksän prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona.

Suurin osa ensirekisteröidystä oli moottoriveneitä, mutta vesiskoottereiden suosio lisääntyi edelleen. 

– Viime vuonna alkanut venebuumi jatkui myös tänä vuonna. Koronan myötä lomailu kotimaassa lisääntyi, kesämökkien kysyntä kasvoi ja samalla kiihtyi myös veneiden myynti, kertoo  tiedotteessa päällikkö Henri Wallenius Traficomista.

Täällä venekauppaa tehtiin

Vesikulkuneuvojen ensirekisteröinnit painottuvat rannikkoseudulle ja isojen kaupunkien lähistölle, joissa on suuria vesistöjä ja paljon ihmisiä.

Ensirekisteröintien määrä on kasvanut lähes kaikissa maakunnissa, kertoo Traficom. Eniten ensirekisteröintejä on tehty elokuun loppuun mennessä Uudellamaalla (29 prosenttia), Varsinais-Suomessa (15) ja Pirkanmaalla (9). 

Rekisteröintivelvoite ei koske pienempiä moottoriveneitä eikä soutuveneitä, joten kaikki mökkiveneet eivät näy tilastoissa.

Onnettomuudet pysyneet aisoissa

Vesiliikenneonnettomuuksien ennakkotilaston mukaan vesiliikenteessä menehtyi tammi-elokuussa 30 ihmistä, Traficom kertoo.

Vuoden 2020 tammi-elokuussa vesiliikenteessä kuoli 24 ihmistä ja vuosina 2017–2019 keskimäärin 30 ihmistä. Onnettomuudet sattuvat useimmiten keski-iän ylittäneille ja pääasiassa miehille.

Traficomin mukaan moottori- tai soutuvene on onnettomuudessa tyypillisesti osallisena. Merialueilla onnettomuudet ovat selvästi laskeneet edellisvuodesta, kun taas sisävesillä onnettomuudet ovat kasvussa.

– Voisi ajatella, että vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrän kasvun myötä myös vesillä tapahtuneiden onnettomuuksien määrä lisääntyy. Vesiliikenneonnettomuustilaston mukaan näin ei kuitenkaan näyttäisi olevan, sanoo erityisasiantuntija Mika Idman Traficomista.

Lue myös:

    Uusimmat