Vesillä rytisee tänäkin kesänä, mutta näin vältyt itse pahimmalta – tässä vinkit turvalliseen veneilyyn

Cheek osti suomalaisen sähköveneen – hinta yli 200 000 euroa! 0:43
Räppäri Cheek osti vuonna 2018 suomalaisen sähköveneen. Katso videolta, miltä Q-Yachts Q30 näyttää.

Lämpimät kesät ja kotimaahan korona-aikana keskittynyt vapaa-ajanvietto ovat lisänneet veneilyn suosiota. Samalla kasvaa myös veneillessä sattuvien vahinkojen määrä. LähiTapiolan tilastojen mukaan veneitä vahingoittuu etenkin pohjakosketuksissa ja törmäyksissä, mutta myös muihin riskeihin on hyvä varautua.

Vesillä liikkujien määrä kasvoi viime kesänä. Venekauppa on jatkunut vilkkaana, kun suomalaiset valmistautuvat toiseen koronakesään.

Traficomin tilastojen mukaan vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrä kasvoi viime vuonna noin viidenneksen, ja kasvu on jatkunut tänä keväänä. Myös käytetyille veneille on riittänyt ostajia, ja samaan aikaan vuokraveneily on yleistynyt.

Kaikkiaan veneilyn suosiota on kasvattanut kotimaassa ja mökeillä vietetty aika.

Vakuutusyhtiö LähiTapiola kertoo tiedotteessaan, että aiempaa aktiivisempi vesillä liikkuminen on näkynyt myös vahingoissa. Viime vuonna venevahinkojen määrä kasvoi noin 15 prosentilla edellisvuodesta.

Yli puolet kaikista venevakuutuksesta korvatuista vahingoista liittyy veneillessä sattuneisiin virheisiin, kuten karilleajoihin ja pohjakosketuksiin tai törmäyksiin esimerkiksi laituriin.

LähiTapiolan kehityspäällikkö Timo Ekholm kertoo yhtiön tiedotteessa, että valtaosa vahingoista sattuu moottoriveneille.

– Nyt on kasvanut myös vesiskoottereiden vahinkojen määrä, mikä peilaa niiden kasvavaa suosiota. Tyypillisesti näin kauden alussa sattuu vahinkoja veneiden kuljetuksessa ja vesillelaskussa, toteaa Ekholm.

Suomessa oli viime vuoden lopussa rekisterissä lähes 200 000 moottorivenettä, vajaat 15 000 purjevenettä ja runsaat 8 000 vesiskootteria. Suurinta osaa pienistä veneistä, kuten mökkien soutuveneitä, ei tarvitse rekisteröidä.

LähiTapiolan vinkit turvalliseen veneilykesään

Veneen turvallisuus on päällikön käsissä. Kesällä 2020 voimaan astuneessa uudessa vesiliikennelaissa korostettiin päällikön vastuuta. Joka veneessä tulee olla päällikkö, joka vastaa veneen kulusta ja matkustajien turvallisuudesta. Hän huolehtii muun muassa siitä, että kaikkien turvallisuusvarusteet ovat kunnossa ja ohjeistaa muita veneessä olijoita.

Pelastusliivit kaikille. Veteen joutuessa pelastusliivi auttaa pysymään pinnalla. Sen on tärkeää olla kantajalleen sopivan kokoinen. Hyvässä kunnossa olevat pelastusliivit uskaltaa hankkia myös käytettynä.

Sammutin palon varalta. Lain mukaan käsisammutin pitää olla sellaisissa veneissä, joissa on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Sammutin tulee tarkastuttaa vuoden välein, koska esimerkiksi kosteus, kylmyys tai tärinä voivat heikentää sen toimivuutta. Alkusammutus onnistuu varmimmin, kun sitä on harjoitellut ennalta.

Varaudu myrskyihin. Jos vene on vedessä myrskyn iskiessä, se voi iskeytyä laituriin, naapuriveneisiin tai esimerkiksi täyttyä vedellä. Varmista ennen myrskyä, että veneen kiinnitykset ovat kunnossa eikä mahdollinen veden poistoaukko ole tukossa.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat