Mainos

Venäläistyövoiman rekrytointi EU-rahalla närkästyttää

Samaan aikaan, kun laajat joukkoirtisanomiset koettelevat Kaakkois- ja Itä-Suomea, rekrytoidaan Venäjältä työvoimaa alueen yrityksiin satojentuhansien eurojen projektilla.

Rekrytoinnin takana on EU-rahoitteinen Työvoiman liikkuvuus-hanke, joka kestää vuoden 2007 loppuun. Tavoitteena on, että 700 000 euron EU-hankkeella kaakkoon ja Etelä-Savoon saadaan töihin vähintään puolensataa työluvallista venäläistä.

Mäntyharjulaisella betonielementtitehtaalla on jo vuoden ajan työskennellyt venäläisiä. Lisää tulee heti pääsiäisen jälkeen. Haastatteluja yrityksessä ei sallita.

Venäläisten rekrytointi aiheuttaa monissa joukkoirtisanomisista kärsivissä kunnissa närkästystä.

- Työttömyyttä on Suomessakin ja sitten ajatellaan, että vielä tuodaan väkeä muualta. Sitten jos ne EU-tuella tuodaan tänne Suomeen, niin siinähän käytetään yhteiskunnan varoja, kertoo pääluottamusmies Ari Hartonen laajoista irtisanomisista ilmoittaneesta Exel Oyj:sta.

Kritiikistä huolimatta venäläisten rekrytointia EU-rahoitteisella hankkeella jatketaan vuoden 2007 loppuun.

- Tässä täytyy muistaa, että me täytämme työpaikkoja Suomessa, joissa on ollut todella vakavia rekrytointiongelmia, eli ei varsinaisesti voida sanoa, että tämä olisi keneltäkään pois, projektipäällikkö Martti Haaranen Etelä-Savon TE-keskuksesta väittää.

Venäläisten kiinnostusta tulla Suomeen töihin tutkailtiin maaliskuun puolivälissä suurilla messuilla Pietarin Jubilenii-hallissa. Kiinnostus oli valtava.

- Yleensä nuorehkot ihmiset ja sellaiset, joilla on mahdollisuus lähteä, ja joilla on selvästikin mielenkiintoa kehittää itseään. Tiettyä ennakkoluulottomuuttahan siirtolaisuus aina on vaatinut, Haaranen kertoo.

Mäntyharjun työvoimatoimistossa venäläiset toivotetaan tervetulleiksi, vaikka Exelin istisanomiset nostavat kunnan työttömyysasteen 12 prosentin tuntumaan.

- Monella alalla tullaan lähiaikoina potemaan työvoimapulaa ja meidän tulee hoitaa työantajien toimeksiannot ja se hoidetaan suomalaisella työvoimalla, eteläsavolaisella työvoimalla taikka ulkomaalaisella työvoimalla, toimistonjohtaja Ismo Vaittinen Mäntyharjun työvoimatoimistosta kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.