Venäläistä olympiavoittajaa kutsutaan Gangsteriksi – juuret välikohtauksessa, jossa suomalaishiihtäjä koki sikamaisen tempun

Venäjän ankkuri ajoi suomalaissankarin päälle maalialueella – Suomi sensaatiomaisesti toiseksi miesten viestissä Lahdessa 0:24
Aleksandr Bolshunov sekosi Lahdessa 2021 – katso videolta, miten venäläishiihtäjä hyökkäsi Joni Mäen päälle.

Venäläistä maastohiihdon olympiavoittajaa Aleksei Tshervotkinia kutsutaan lempinimellä "Gangsteri". Hän valottaa, että episodin taustalla on reaktio Aleksandr Bolshunovin ja Joni Mäen väliseen episodiin Lahden maailmancup-viestissä tammikuussa 2021.

Suomen ankkuri Joni Mäki vaihtoi kyseisen 4x7,5 kilometrin viestissä loppusuoralla linjaansa Venäjän Aleksandr Bolshunovin eteen ja päihitti tämän täpärästi taistelussa kakkossijasta.

Bolshunov kävi kuumana, huitaisi Mäkeä sauvalla ja taklasi tämän maaliviivan ylittämisen jälkeen törkeästi kumoon. Venäjän joukkueen suoritus hylättiin sittemmin epäurheilijamaisen käytöksen vuoksi.

Katso välikohtaus ylälaidan videolta.

Reaktiosta kyseiseen episodiin juontaa juurensa myös Aleksei Tshervotkinin lempinimi Gangsteri, hän kertoo Championatille.

Suomen Iivo Niskanen riensi Bolshunovin taklauksen jälkeen välittömästi näyttämään Bolshunoville, että tämä lähtisi Mäen luota kauemmaksi. Samalla Niskasen luo tepasteli Venäjän ykkösosuuden hiihtänyt Tshervotkin.

– Siinä vähän kun menin koskemaan heidän ankkuriinsa, meinasi Tshervotkin tulla alakautta nyrkin kanssa. Tunnetta oli pelissä. Ehkä se oli ansaittua, että Joni sai tuollaista kohtelua, kun kaatoi kuninkaan, Niskanen kommentoi tuolloin Ylelle.

Tshervotkin itse on nyt kerrannut tapausta Championatille seuraavin sanoin:

– Bolshunov törmäsi Mäkeen, ja muut suomalaishiihtäjät menivät välittömästi "Sanjan" (Bolshunov) pakeille. Me (venäläiset) emme tietenkään jääneet sivuun. He tarjosivat olkapäätä kaverilleen, ja miksi se olisi ollut toisin? Tappeluita ei nähty, mutta seisoimme Bolshunovin vieressä – varmuuden vuoksi. Se on meidän mentaliteettimme. Silti tuossakin tilanteessa oli niitä, jotka sylki roiskuen tuomitsivat tekomme kaverimme puolustamisesta, vaikka emme lyöneet ketään emmekä aikoneet niin tehdä, Tshervotkin sanoi.

Tshervotkinin mukaan Venäjän maajoukkuetta tuolloin valmentanut saksalainen Markus Cramer alkoi kutsua häntä Gangsteriksi Lahden tapahtuman jälkeen.

– Joka kerta kun tapasimme, hän kutsui minua niin. Rehellisesti sanoen en välitä. Pääasia on, että tulos näkyy radalla, eikä nimi ole niin tärkeä.

Tshervotkin on saavuttanut viestissä olympiakultaa Pekingissä 2022 ja -hopeaa Pyeongchangissa 2018. Hänellä on viestistä myös kaksi MM-hopeaa. Hän on toistaiseksi muiden venäläishiihtäjien kanssa kansainvälisistä kilpailuista sivussa Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan seurauksena.

Lue myös:

    Uusimmat