MTV Ukrainassa: "He murtautuivat sisään ja veivät kaiken" – Venäläisten sotarikoksia tutkitaan kylissä

MTV Ukrainassa:"He murtautuivat sisään ja veivät kaiken"– Venäläisten sotarikoksia tutkitaan kylissä 3:33
Tuhot kylissä ovat mittavia. Katso tästä toimittajamme Niko Nurmisen raportti Ukrainan maaseutualueilta pääkaupungista luoteeseen.

Venäjän joukkojen sotarikoksia siviilejä vastaan tutkitaan kylissä ja pikkukaupungeissa Kiovan provinssissa. Toimittajamme Niko Nurminen kävi jututtamassa venäläisten miehityksen aikana kotiinsa jääneitä ihmisiä Katjushankassa, Vakhivkassa ja ja Ivankivissä.

Tuhoutuneita autoja näkyy Katjushankan kylässä siellä täällä.

Myös kukkia näkyy katukuvassa, sillä ihmiset ovat tuoneet muistoseppeleitä kuolleille siviileille.

Katjushankassa asuva Viktor Petrovitsh on omin silmin todistanut usean maanmiehensä kuolemaa.

– Auto ajoi tuossa, venäläiset ampuivat siihen ensimmäisen kerran ja osuivat puuhun. Toinenkin yritys meni ohi, mutta kolmannella kerralla he osuivat.

– Autossa oli kaksi ihmistä. Tuolla he ampuivat kaksi ihmistä, tuolla neljä. Tuolla kahdessa autossa kuoli neljä ihmistä, tuolla kuoli viisi ja tuolla kuusi, mies luettelee.

Venäläisten järjestelmällisistä pakenevien siviilien ampumisista on jälkiä pitkin pihoja ja pientareita Kiovan oblastissa, provinssissa.

Sotarikoksista todistavat muun muassa autonrungot, joiden tuulilasit ovat täynnä luodinreikiä ja penkit ovat värjäytyneet verestä.

Vakhivka säästyi joukkomurhilta

Vakhivkan pikkukylässä oltiin onnekkaita, sillä venäläissotilaat veivät ainoastaan ruoat, mutta joukkomurhia he eivät tehneet.

He suostuivat jopa keskustelemaan itsepäisesti koteihinsa jääneiden seniorinaisten kanssa.

– He tulivat tänne ja kysyivät: Miksemme lähteneet evakkoon? Kerroin, että olen kahden lapsen äiti ja kahden lapsen isoäiti. He ovat Kiovassa ja te pommitatte heitä. Sotilas vain mumisi, että Ukrainakin pommittaa meitä, kertoo Larissa Loban.

Hän kertoo tämän olleen ensimmäinen kerta, kun he kohtasivat venäläisiä sotilaita.

– Luoja paratkoon, toivottavasti se oli viimeinen kerta. Sellaisia paskiaisia täällä oli, nainen sanoo.

Ivankivissä raunioita raivataan yhä

Seuraavassa isommassa asutuskeskuksessa, Ivankivissä, venäläisten ryöstelyn jäljiltä korjataan paikkoja sen verran kuin on mahdollista.

Siviilejä on tapettu myös Ivankivissä.

Kuolleiden määrä ei ole selvillä, sillä raunioita raivataan yhä.

Kauppias Julija on ollut piilossa kellarissa sillä aikaa, kun venäläiset tekivät tuhojaan kaupungissa. Julijan elinkeinosta ei ollut mitään jäljellä siinä vaiheessa, kun hän uskalsi jättää piilopaikkansa.

– He murtautuivat sisään ja veivät kaiken. He räjäyttivät lukitukset ja hajottivat paikat. Kaikki on varastettu. Tämä on venäläistä maailmaa, ei voi muuta sanoa.

Julijan kertoo, että tuhotöiden jälkeen he yrittävät nyt korjata paikkoja.

Toiveissa on, että liiketoimintaa pystyisi tulevaisuudessa jälleen jatkamaan.

Lue myös:

    Uusimmat