Mainos

Venäläisopposition ja tshetsheenihallinnon välit kiristyvät entisestään

1:48

Kaikki alkoi mennä pieleen heti aamusta. Oppositiopoliitikko Ilja Jashinin oli määrä julkaista Tshetshenian johtoa käsittelevä julkaisunsa Kansallisen turvallisuuden uhka puolilta päivin, mutta tekstin kohde ehti ensin.  

1:58

Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov julkaisi Jashinin tekemän selvityksen heti aamusta Facebook-sivullaan. Instagramissa Kadyrov kommentoi julkaisun olevan ”pelkkää tyhjää lätinää”.  

Kun tiedotustilaisuus myöhemmin päivällä alkoi, Jashin oli jo ehtinyt kiepsauttaa vuodon opposition eduksi - hänen mukaansa näin Kadyrov varmisti, että kaikki lukevat julkaisun.  

Silti tietovuoto silminnähden harmitti. Eikä häirintä ollut ohi: tiedotustilaisuuden aikana Jashinia heitettiin leikkidollareilla, ja yleisössä ollut mies alkoi huudella loukkauksia Jashinille pyrkien samalla oppositiopoliitikon pakeille väkipakolla tv-kuvaajien rintaman läpi. Tilaisuus päättyi pommiuhkaan.  

Tottumus ja turtuminen  

Julkaisussaan Jashin kirjoittaa niin Kadyrovin yhteyksistä oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhaan kuin Ukrainan sotaankin.

Hän käy läpi tshetsheenijohdon Kreml-linkkejä ja rahoitusta sekä Kadyrovin mielivaltaista hallintotyyliä.  

Mikään julkaisussa kerrotuista asioista ei ollut täysin uutta, yllättävää tai sellaista, josta ei olisi huhuttu ja puhuttu Kadyrovin kohdalla jo aiemmin. Sekään ei yllättänyt, että opposition järjestämä tilaisuus keskeytyi.  

Opposition häirinnästä on tullut Venäjällä jo normi, aivan samalla tavalla kuin Kadyroviin liittyvistä vaietuista ongelmista. Juuri se teki tiedotustilaisuudesta pysäyttävän muistutuksen Venäjän nykytilasta. Tottuminen johtaa turtumiseen, aivan kuten Tshetsheniassa on käynyt.  

Tshetsheenit tietävät ja ovat tottuneet siihen, mikä on kiellettyä, ja millaisia seurauksia sanomattomien sääntöjen rikkomisella voi olla.  

Kun perjantaina Groznyissä ryhmäämme kuulunut tshetsheeninainen pidätettiin mukanamme, kuljettajamme reaktio tuli selkärangasta, vaikka pidätys oli ensimmäinen elämässä.

Nainen alkoi huutaa sukunimeään. Se on tapana Tshetsheniassa, jotta läheisillä olisi jokin keino saada tietää kadonneen kohtalosta. Vähintään yhtä tottuneesti kaikki kadulla käyskennelleet ohikulkijat jatkoivat matkaansa pysähtymättä tarkkailemaan tilannetta.

Sekaantumisessa ei ole järkeä, sillä arkielämä sujuu Groznyissäkin normaalisti, jos sitä elää hallinnon asettamilla ehdoilla.  

Vielä ulkopuolella  

Jashinin raportin paljastukset eivät ehkä pelota Kadyrovia, jonka asema vaikuttaa myös Tshetsheniasta käsin sementoidulta.

Moni tshetsheenikin uskoo, että ilman Kadyrovia alueella vallitsisi kaaos, ja että vaihtoehtoja ei ole. Silti selonteolla on samanlaista symboliarvoa kuin sen julkaisutilaisuudellakin.  

Moni kansalaisjärjestö ja ihmisoikeustoimija on Venäjällä jo taipunut annettuihin sääntöihin, joiden puitteissa kauppaa käydään. Esimerkiksi näin: jos lopetatte tämän henkilön pahoinpitelyn, pidämme huolta, ettei tapaus tule julkisuuteen.

Duuman ulkopuolinen oppositio yrittää yhä vastustaa koko järjestelmää, ei vain sen toimintaa. Sen takia opposition ja tshetsheenivastuksen taistelu on todennäköisesti vasta aluillaan.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.