Mainos

Analyysi: Oppositio saa kakkua naamaan Venäjällä – näin se alkoi murhatun Nemtsovinkin kohdalla

Viime viikon tiistaina oppositiopoliitikko Mihail Kasjanovin illallinen moskovalaisravintolassa sai erikoisen päätöksen: noin kymmenen hengen joukko piiritti poliitikon, ja heitti tätä kakulla naamaan.

Vain kahden päivän kuluttua tapahtui jo seuraava hyökkäys, tällä kertaa Parnas-puolueen johtajaa heitettiin kananmunilla.

Kuulostaa ehkä koomiselta, ja tapaukset poikivatkin saman tien huumoria sosiaalisessa mediassa. Nettikommenteissa poliitikkoa halveksivat kirjoittelijat irvailivat, että Kasjanovilla on kohta kasassa jo kolmen ruokalajin illallinen, tai että käy hyvää kakkua sääliksi.

Oppositiota ei kuitenkaan naurattanut. Hyvin samalla tavalla alkoivat myös Kasjanovin puoluetoveri Boris Nemtsoviin kohdistuneet hyökkäykset – kananmunilla – kuukausia ennen oppositiopoliitikon murhaa.

Uhka etelästä

Kananmunien ja puoluetaustan lisäksi Nemtsovilla ja Kasjanovilla on yhteinen vihollinen, Tšetšenian tulisieluinen Ramzan Kadyrov. Oppositiopiireissä juuri Kadyrovin uskotaan suunnitelleen Boris Nemtsovin murhan. Viikkoa ennen Kasjanoviin kohdistunutta hyökkäystä Kadyrov julkaisi Instagram-tilillään videon, jossa Kasjanovia kuvattiin kiväärin tähtäimen läpi.

Instagram poisti videon nopeasti, sillä väkivaltaan yllyttäminen on vastoin sovelluksen sääntöjä. Viesti oli kuitenkin mitä ilmeisemmin ehtinyt upota Kadyrovin kannattajiin. Kasjanovin kertoman mukaan kakkuhyökkääjät olivat tsetseenejä, ja poliitikon mukaan hyökkäykset johtuvat mitä luultavimmin jos eivät Kadyrovin suorista määräyksistä, niin vähintään Tšetšenian hallitsijan aggressiivisesta kielenkäytöstä.

Kreml ilmoitti kuitenkin välittömästi, että minkäänlaisia hyökkäyksien Tšetšenia-yhteyksiä on turha tutkia. Käytännössä kaikille on selvää, ettei hyökkäyksiä ylipäätään tutkita. Kadyroville on annettu vapaat kädet toimia, myös oman hirmuhallintonsa ulkopuolella, jopa pääkaupungin kaduilla.

Vaikka osaa vallanpitäjistä tsetseenihallitsijan kasvava vaikutusvalta taitaa jo hirvittää, on opposition hiljaisuus vaihtokaupan arvoinen. Kriitikoiden hiljentäminen toimii hätää kärsivän hallinnon viimeisenä selviytymiskeinona talouden alamäen jatkuessa.

Temppu on jo tepsinyt, sillä oppositiopuolue Parnas joutui viikonloppuna peruuttamaan turvallisuussyistä tilaisuutensa.

Parin viikon kuluttua on määrä järjestää marssi murhatun Boris Nemtsovin muistoksi, ja tunnelma on latautunut. Nyt oppositio odottaa jännittyneenä, kuka kärsii seuraavaksi.

Sillä jotain tapahtuu varmasti. Aggressiiviset puheet ovat jo muuttuneet väkivaltaisiksi teoiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.