Venäläismies lähes vuoden tutkintavankina - kaikki rikosepäilyt nurin

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Sekom-vyyhdin kaikki syytteet. Pääepäillyt, venäläinen mies ja hänen suomalainen avovaimonsa olivat aikanaan lähes vuoden tutkintavankeudessa.

Tutkintavankeus ja rikosprosessi ajoivat satojen miljoonien liikevaihtoa pyörittäneen yrityksen nurin. 

Tutkinta alkoi 2008 ja kesti vuosia. Alkuvaiheen ratsioissa joulukuussa 2008 kiinniotetut pääepäillyt olivat lähes vuoden tutkintavankeina. Sekom-yritysten toiminta jouduttiin rikosprosessin takia lopettamaan.

56-vuotias venäläismies oli 2008-2009 käytännössä koko ajan eristettynä tutkintavankeudessa 353 päivää. Hänelle vaadittiin oikeudessa 8 v vankeustuomiota.

Sekomin toiminta alkoi naisten kengistä

Syytteessä ollut 56-vuotias mies oli saanut Neuvostoliitossa taloudellisen koulutuksen ja oli ollut Suomessa vuodesta 1988. Mies oli työskennellyt Neuvostoliiton kaupallisessa edustustossa.

Neuvostoliiton lakattua hän oli 1991 ostanut Sekom-yrityksen. Raumalaiselta yritykseltä ostetuilla laitteilla valmistettiin naisten talvikenkiä vientiin.

1998 Sekom oli mukana öljykaupassa ja laajensi myöhemmin toimintaansa mm. telealalle ja soijabisnekseen.

Sekom-yhtiöt harjoittivat idänkauppaa ja niiden liikevaihto oli satoja miljoonia euroja vuodessa. Sekomin päätoimiala oli öljytuotteiden kauppa.

Satojen miljoonien epäilyt

Sekom-yhtiöissä määräysvaltaa käyttäneitä 56-vuotiasta miestä ja 57-vuotiasta naista syytettiin törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista. Epäilyt ajoittuvat vuosiin 2002–2009. Vältettyjen verojen määrän epäiltiin olleen yli 11 miljoonaa euroa.

Oikeuden viime viikolla antaman päätöksen mukaan näyttöä rikoksista ei löytynyt. Jutussa hylättiin myös suomalaisen toimitusjohtajan syytteet.

Alun perin Sekom-vyyhdissä poliisi epäili Saksasta saatujen tietojen perusteella yli sadan miljoonan euron rahanpesua, mutta niistä syyttäjät Anja-Riitta Rinkinen ja Tommi Hietanen eivät nostaneet syytteitä. Rahanpesun esirikoksesta ei löytynyt näyttöä. 

Erja Häkkinen todisti Monacon kuluista

Jutussa puitiin myös Sekom-yhtiöiden maksuja ja kulukirjauksia.

Yritys oli esimerkiksi vuonna 2006 maksanut monacolaiselle konsulttiyritykselle Silantille 296000 euroa. Syyttäjien mukaan laskutus ei ollut todellista.

Venäläismies kertoi oikeudessa, että konsulttiyritys järjesti sopimuskumppaneille miellyttäviä tilaisuuksia ja sopimukset allekirjoitettiin Monacossa. Näihin kuuluivat myös mm. formulakisat. Sekom teki yhteistyötä venäläisen telealan yrityksen kanssa.

Silantista pääosan omisti toinen pääsyytetty, 57-vuotias nainen. Hän kertoi järjestäneensä erilaisia tilaisuuksia Monacossa.

Oikeudessa kuultiin todistajana Mika Häkkisen silloista vaimoa Erja Häkkistä. Häkkiset asuivat samassa talossa naisen kanssa ja olivat tutustuneet naiseen. Häkkiset eivät sen takia veloittaneet osallistumisestaan naisen järjestämiin tilaisuuksiin mitään.

Erja Häkkisen mukaan tällaisiin tilaisuuksiin osallistuminen oli 2006-2007 heidän työtään. Naisen järjestämissä liiketapaamisissa oli venäläisiä ja kiinalaisia seurueita.

Erja Häkkisen mukaan vuoden 2006 lasku oli pieni. Jos esimerkiksi järjestetään vastaanotto 10-20 henkilölle, vajaan 300000 euron lasku on Monacon mittakaavassa pieni.

Jahdin vuokraaminen formulakisojen aikana maksoi 80000-100000 euroa päivältä.

96000 euron laskua vuodelta 2007 Häkkinen piti erittäin pienenä.

Oikeuden mukaan Erja Häkkisen tietämystä Monacon hintatasosta ei ollut syytä epäillä. Kun Häkkinen kertoi osallistuneensa tilaisuuksiin, niin niitä pidettiin todellisina. Kulukirjaukset eivät olleet perusteettomia.

"Liiketoiminta tuhoutui"

- Rikosprosessi tuhosi Sekom-yhtiöt ja niiden liiketoiminnan, toteaa asianajaja Kai Kotiranta.

- Kun rikosprosessi julkistettiin ja päämieheni vangittiin tutkinnan ajaksi vuodeksi, ei yhtiöiden liiketoiminnan harjoittamiselle ollut mitään edellytyksiä, Kotiranta lausuu tiedotteessaan.

- Jutussa on aiheutunut päämiehelleni ja Sekom-yhtiöille vähintään kymmenien miljoonien eurojen suuruiset vahingot.

Oikeus määräsi valtion maksamaan syytettyjen oikeudenkäyntikuluja 750000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat