Airiston Helmen venäläismiljonääri kyynelehti oikeudessa – "Ei sellaista ole missään muualla"

Syyttäjä: Airiston Helmen taustalla järjestäytynyt rikollisryhmä 4:08
Video näyttää, millaisella paikalla epäillään tapahtuneen talousrikoksia. Näin syyttäjä ja puolustuksen asianajaja kommentoivat asiaa oikeudenkäynnin yhteydessä.

Airiston Helmi -jutun pääsyytetty Pavel Melnikov saapui vastaamaan talousrikossyytteisiin Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen. Venäläismiljonääri kertoi oikeudelle muun muassa siitä, mikä hänet alun perin toi Suomeen.

Yhtiötä koskeva oikeudenkäynti alkoi jo aiemmin, mutta Melnikov on tänään oikeuden edessä ensimmäistä kertaa.  

Oikeuden istunto alkoi Turussa noin aamuyhdeksän aikaan.

Melnikov saapui paikalle viime tinkaan ja toi mukanaan suuren määrän erilaisia asiakirjoja sekä LVI-alan yhtiöönsä Valteciin liittyvää mainosmateriaalia.

Ennen istunnon alkua Melnikov hymyili kameroille hyväntuulisen oloisena ja esitteli yhtä mukanaan tuomistaan kirjasista.

"Pomo"

Kuulemisensa aluksi Melnikov kertasi lyhyesti henkilökohtaista taustaansa ja kertoi tehneensä menneisyydessään erilaisia rakennusalan töitä, jo armeija-ajoista lähtien.

Hän kertoi päätyneensä perustamaan lopulta LVI-alan yhtiön Valtecin. Hän kuvaili yhtiötään maailman parhaaksi LVI-alan yritykseksi. 

Taustojensa jälkeen Melnikov ryhtyi käymään läpi keskusrikospoliisin esitutkintamateriaaliin kuuluvia organisaatiokaavioita, joissa kuvataan Melnikovin alaisuudessa työskennelleiden henkilöiden tehtäviä ja suhteita Suomessa ja Espanjassa. 

Venäjän kielestä suomeksi käännetyissä kaavioissa Melnikovia nimitetään "pomoksi". 

Melnikovin mukaan nimitys on hänelle yleinen. Hänen mukaansa jopa hänen vaimonsa ja lapsensa kutsuvat häntä pomoksi.

Tuomari keskeytti

Kuulemisen alkupuolella Melnikov kertoi myös tavastaan jakaa erilaisia liiketoiminnan pyörittämiseen liittyviä tehtäviä ihmisille. Pian tämän jälkeen hän alkoi pitää esitelmää Valtec-yhtiöstään.

Noin puoli yhdentoista aikoihin tuomari toivoi ääneen, että kuulemisessa siirryttäisiin pikku hiljaa yhtiön ja Melnikovin taustojen esittelystä itse asiaan. 

Lyhyen tauon jälkeen Melnikov alkoi kerrata sitä, miksi hänellä on ollut toimintaa myös Kiinassa ja muissa maissa.

Ennen puoltapäivää Melnikov pääsi kertomaan, miksi hän rantautui myös Suomeen. 

– Näin kävi jotenkin, että minä rakastuin mereen, hän aloitti puheenvuoronsa.

Hankki useita saaria

Melnikov kertoi hankkineensa aikoinaan Suomesta moottoriveneen ja alkaneensa myöhemmin pohtia, voisiko hän viettää Suomen vesillä pidempiäkin aikoja.

Tätä kautta hän päätyi hankkimaan Suomesta useita saarikiinteistöjä. 

Hän kertoi, että kiinteistöjen hankkimista varten perustettiin yritys, jotta kaupankäynti suomalaisten maanomistajien kanssa olisi helpompaa. Melnikovin mukaan yrityksen perustaminen ei kuitenkaan ollut hänen oma ideansa, vaan hänelle työskennelleen henkilön.

Melnikovin asianajaja Kai Kotiranta tiedusteli kuulemisen aikana Melnikovilta muun muassa sitä, miksi saarikiinteistöille on rakennettu esimerkiksi helikopterikenttiä.

Melnikov ei suostunut vastaamaan tähän suoraan, vaan tivasi, että mitä helikopterikentällä tässä yhteydessä tarkoitetaan. Hän kehui, että helikopterilla voidaan laskeutua vaikka bussipysäkin katolle. 

Melnikov kertoi, että hänellä itsellään on luvat helikopterin lentämiseen ja kiisti että saarikiinteistöillä olisi mitään erillisiä helikopterikenttiä.

Liikuttui saaristolaiselämää muistellessaan

Iltapäivällä Melnikovin asianajaja kyseli Melnikovilta muun muassa siitä, miksi mies päätyi sijoittamaan kymmeniä miljoonia euroja Turun saariston kiinteistöihin.

Melnikov kertoi, että hän piti aluetta sijoituksen arvoisena vielä ennen syksyllä 2018 tapahtunutta viranomaisten ratsiaa. 

Puheenvuorossaan Melnikov ihasteli suomalaista saaristolaiselämää ja kertoi, että hänen tarkoituksenaan oli ajan kanssa myydä saaristoon valmistunut majoitustoiminta valmiina liiketoimintana eteenpäin.

Hän muisteli, miten hienoa saarille oli tuoda liikekumppaneita. 

Melnikov kuvaili oikeudelle saarielämää, jossa käydään ensin kalassa ja valmistetaan saaliista ruokaa, sitten saunotaan ja istutaan kylpytynnyrissä.

– Ei sellaista ole missään muualla, Melnikov ihasteli. 

Asiasta puhuminen sai miehen jopa liikuttumaan. 

Melnikov pyyhki kasvoiltaan kyyneleitä ja kertoi oikeudelle ääni murtuen, että aiheesta "on vaikea puhua". Miljonääri sai kuitenkin kerättyä itsensä nopeasti.

Melnikovin kuulemista varten on varattu ainakin koko tämä päivä. Häntä kuullaan tulkin välityksellä.

Syyttäjät vaativat vuosien vankeutta

Airiston Helmi -yhtiöön liittyvät rikosepäilyt nousivat esiin, kun viranomaiset ratsasivat paljon huomiota herättäneessä suuroperaatiossa yhtiön omistamia tiloja Turun saaristossa vuonna 2018.

Syyttäjäpuoli vaatii miehelle viiden vuoden vankeusrangaistusta muun muassa törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Melnikov on kiistänyt kaikki syytteet.

Melnikov oli Airiston Helmen pääomistaja ennen kuin yhtiö lopetti toimintansa Suomessa ja asetettiin selvitystilaan vuonna 2019. Melnikov ei saapunut oikeuteen, kun oikeudenkäynti alkoi viime joulukuussa.

Syyttäjien mukaan Airiston Helmeä käytettiin kulissiyhtiönä, joka oli perustettu Melnikovin johtaman järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnan peittelemiseksi. 

Ryhmä oli syyttäjien mukaan tarkasti ohjeistettu, valvottu ja johdettu. 

Melnikovin mukaan minkäänlaista rikollisorganisaatiota ei ole ollut olemassa.

Syyttäjä: Pimeitä palkkoja miljoonilla euroilla

Syyttäjien mukaan törkeässä veropetoksessa Verohallinnolle aiheutettiin tai yritettiin aiheuttaa yhteensä lähes 2,8 miljoonan euron vahinko. 

Syytteen mukaan Melnikov ja neljä muuta syytettyä salasivat Airiston Helmen verotuksesta seikkoja, jotka aiheuttivat tai joilla yritettiin aiheuttaa arvonlisäveron, ennakonpidätyksen, lähdeverojen sekä työnantajan sosiaaliturva- ja sairasvakuutusmaksujen määräämättä jättämisen tai niiden määräämisen liian alhaiseksi. Rikollinen toiminta alkoi syyttäjien mukaan jo vuonna 2008.

Törkeän kirjanpitorikossyytteen mukaan Airiston Helmi ei harjoittanut tilikausina 2008–2012 käytännössä juuri lainkaan todellista majoitustoimintaa, vaan sen asiakkaat olivat pääosin yhtiön työntekijöitä, pimeitä palkansaajia, Melnikovin työntekijöitä tai muita tämän lähipiiriin kuuluvia henkilöitä.

Syyttäjien mukaan yhtiön pimeästi maksamien palkkojen määräksi on verotarkastuksessa arvioitu lähes 3,5 miljoonaa euroa vuosina 2009–2018.

Melnikovin lisäksi jutussa on syytettyinä seitsemän ihmistä, joista neljää epäillään samoista rikoksista kuin Melnikovia. Myös he ovat kiistäneet syytteet. Vastaajaksi on nimetty myös yhtiö eli Airiston Helmi Oy.

Muille syytetyille syyttäjät vaativat lyhyempiä ehdottomia vankeusrangaistuksia kuin Melnikoville. Yhdelle vaaditaan ehdollista vankeutta.

Asian käsittely alkoi käräjillä joulukuun 2023 alussa. Oikeudenkäynnin on määrä kestää tammikuun lopulle.

Rahanpesututkinta lopetettiin

Venäläistaustaiseen kiinteistöyhtiö Airiston Helmeen liittyvät rikosepäilyt nousivat esiin syyskuussa 2018, kun viranomaiset tekivät yhtiön omistamiin tiloihin paljon mediahuomiota herättäneen kotietsinnän Turun saaristossa ja mantereella.

Operaatiossa löydettiin ja takavarikoitiin yli kolme miljoonaa euroa käteistä. Melnikovin vastauksen mukaan rahat olivat hänen omia käteisvarojaan, joita hän oli avoimesti nostanut Suomessa pankkiautomaateilta ja tallettanut omistamansa rakennuksen kassakaappiin. Keskusrikospoliisi (KRP) tutki asiassa epäiltyä rahanpesua, mutta sittemmin tutkinta lopetettiin ja rahat palautettiin Melnikoville.

Airiston Helmi rekisteröitiin kaupparekisteriin loppuvuodesta 2007 toimialanaan matkailu- ja majoituspalvelut sekä kiinteistöjen omistaminen ja vuokraus. Syyttäjien mukaan yhtiö osti Paraisilta ja Turunmaan saaristosta vuosina 2007–2009 yhteensä 12 kiinteistöä ja yhden vuokraoikeuden sekä yhden osakehuoneiston, johon kuului myös autotalli.

Lue myös:

    Uusimmat