Mainos

Venäläismedia tarttui amerikkalaisjuttuun Helsingin tunneliverkostosta – Puolustusministeriön edustaja HS:lle: Juttu ampuu aika lailla yli

Yhdysvaltalaislehden juttu Helsingin tunneliverkostosta ja Suomen varautumisesta Venäjän uhkaan on levinnyt myös venäläismediassa.

Wall Street Journalin juttua ovat siteeranneet muun muassa uutistoimisto Ria Novosti, RBK-kanava ja pietarilainen verkkolehti Fontanka. Valtiollinen RT-kanava on kääntänyt jutun lähes kokonaan.

WSJ:n viime viikolla julkaisema juttu kuvailee Helsingin vuosikymmeniä vanhaa tunneliverkostoa. Se antaa ymmärtää, että tunnelit liittyisivät jollakin tapaa lännen ja Venäjän välien kiristymiseen. Erityisesti jutussa mainitaan Venäjän ja Valko-Venäjän tulevana syksynä järjestämä Zapad-sotaharjoitus.

Helsingin Sanomien mukaan kytkös tunnelien ja sotaharjoitusten välillä tuli yllätyksenä puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikölle Janne Kuuselalle, jota WSJ haastatteli juttuunsa. Kuusela sanoi HS:lle, että tapaamisessa oli tarkoitus puhua hybridiuhista, ja tunnelit tulivat puheeksi vasta haastattelun lopussa.

– Juttu antaa tarpeettomasti alarmistisen kuvan, että Suomi olisi nyt erityisen huolissaan Venäjän toiminnasta. Kun luolat yhdistetään Venäjän tuleviin sotaharjoituksiin, siinä juttu ampuu aika lailla yli, Kuusela sanoo HS:lle.

WSJ haastatteli juttuun myös muun muassa Aalto-yliopiston kyberprofessori Jarno Limnélliä. Se käsittelee lisäksi Venäjän Suomeen kohdistamaa painostusta ja sitä, minkälaisia muutoksia Krimin valtaus on aiheuttanut Suomen puolustuspolitiikkaan.

Helsingin Sanomien mukaan ulkomaiset tiedotusvälineet ovat olleet puolustusministeriöön ahkerasti yhteydessä jutun julkaisun jälkeen.

Useimmat Venäjän medioissa julkaistut jutut siteeraavat Wall Street Journalin tietoja vain lyhyesti. Ria Novostin otsikko kuuluu: WSJ kertoi, kuinka Suomi valmistautuu ’sotaan Venäjän kanssa’. Uutistoimisto taustoittaa WSJ:n tietoja Zapad-harjoitusten kirvoittamilla kommenteilla lainaamalla muun muassa Naton pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä, joka on vaatinut Venäjältä avoimuutta. Ria Novostin mukaan Venäjä on luvannut, että harjoituksiin kutsutaan kansainvälisiä tarkkailijoita.

RT-kanava on kääntänyt vapaasti alkuperäisartikkelin lähes kokonaan. Se jättää kuitenkin pois muun muassa Suomessa järjestetyn maaliskuisen harjoituksen, jonka WSJ mainitsi. Lehden mukaan harjoituksessa varauduttiin Krimin valtausta vastaaviin tapahtumiin ja siinä opeteltiin torjumaan ulkomaisten erikoisjoukkojen yrityksiä vallata hallintorakennuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.