Mainos

Wall Street Journal teki kiusallisen pohjatyön Putinin vierailulle – Helsinki-juttu linkitettiin heti Natoon

WSJ:n artikkeli yhdisti reippaalla otteella Helsingin kymmeniä vuosia vanhat tunnelit Venäjän Zapad2017-sotaharjoitukseen ja sai suomalaiset näyttämään Venäjä-hysteerikoilta. Venäjän mediassa suomalaisten Venäjä-peloilla onkin päästy suorastaan herkuttelemaan – juuri Putinin vierailun alla. 

Amerikkalainen talouslehti Wall Street Journal kirjoitti hiljattain melko merkillisesti otsikoidun artikkelin: "Helsingin alla suomalaiset varautuvat Venäjän uhkaan - Puolustussuunnittelijat kehittävät valtavaa tunneliverkostoa samalla kun Moskova suunnittelee sotaharjoituksia".

Artikkelista – ainakin sen otsikosta – saa kuvan, että suomalaiset ovat hermostuneet Venäjän sotaharjoituksista niin pahanpäiväisesti, että kaivautuvat nyt maan alle. Suomen puolustusvoimissa juttua on kuvailtu yliampuvaksi: Tunnelithan ovat olleet olemassa vuosikymmeniä. Vaikka ne voidaankin tarvittaessa hyödyntää puolustuskäyttöön, niitä ei ole yhtäkkiä rakennettu Venäjän sotaharjoitusten takia.

Yliampuvaa tai ei, jälkikäteen väitettä on hankala lieventää. Se on alkanut elää omaa elämäänsä kansainvälisessä mediassa, jossa sitä on laajasti siteerattu, ja usein alkuperäistä paljon ronskimminkin otsikoituna.

– EU-maa rakentaa massiivista maanalaista kaupunkia varautuakseen Venäjän invaasioon, otsikoi brittiläinen Sunday Express.

– Suomi varautuu menemään maan alle, jos venäläiset hyökkäävät, julistaa puolestaan Daily Mail.

Ja tietenkin venäläismedia seuraa perässä – omaan sävyynsä.

– Suomea yritetään saada Nato-vaunuihin, uutisoi verkkolehti L!FE.ru ja siteeraa duuman ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajaa Dmitri Novikovia.

– Tämä tarkoittaa, että Suomen viranomaiset ja projektin osalliset osoittavat valmiutensa laajimpaan mahdolliseen yhteistyöhön Naton kanssa, Novikov väittää ja kutsuu tunneleita venäläisvastaisen hysterian ilmentymiksi. Hän kuitenkin sanoo että asian ei pitäisi vaikuttaa maiden diplomaattisuhteisiin.

Myös Komsomolskaja Pravda näkee jutun rivien välissä Nato-viestejä.

– Venäläisvastainen hysteria on iskenyt Suomeenkin, joka vielä viime aikoihin asti on säilyttänyt hyvät suhteet maahamme. Nyt on Suomi – tuskinpa ilman vinkkiä EU:n ja Naton päämajoista – yhtäkkiä alkanut valmistautua mahdolliseen sotilaalliseen aggressioon Venäjän taholta, lehti kirjoittaa.

– Siinä missä baltit aikovat "taistella venäläisiä vastaan" metsissä, suomalaiset lähestyvät asiaa suurisuuntaisemmin: Heidän uusi Mannerheim-linjansa kulkee maan alalla ja muodostaa 200 kilometrin bunkkerisysteemin", artikkeli jatkuu.

Radio Sputnikin sivuilla julkaistun kolumnin tyylilaji on pureva ironia.

– Haluaisin esittää Suomen nerokkaille sotureille pienen tyhmän kysymyksen: Nuppuseni, millä vuosisadalla me elämme? Millaiselta pommitukselta teidän tunnelinne teidät pelastaa? Raahaako Venäjä rajallenne jonkun museoidun 76 millimetrin tykin vuosimallia 1942?

Kaiken kaikkiaan Wall Street Journalin juttu osui Suomen kannalta hiukan ikävään aikaan, juuri Putinin vierailun alle. Se sai Suomen oudosti näyttämään siltä, että täällä hysterisoidaan Venäjää vaikka Suomi on viime vuosina suhtautunut Venäjään korostetun maltillisesti ja pragmaattisesti esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Venäjä on myös hyvä hyödyntämään tällaisia tapauksia tarpeen mukaan.

Hyvä esimerkki ovat Venäjällä laajasti uutisoidut huoltajuus- ja huostaanottokiistat. Vaikka moneen kertaan on osoitettu, ettei venäläislapsia huostaanoteta Suomessa valtaväestöä herkemmin, tällainen käsitys on saatu synnytettyä venäläisten keskuuteen ja näin luotua painetta Suomelle. Huoltajuuskiistat pomppaavat myös herkästi esiin Venäjän mediassa esiin kun Suomen ja Venäjän välillä on muita ratkaistavia asioita.

Saa nähdä, löytyykö tunneleille naapurissa vielä vastaavanlaista poliittista käyttöä. On myös mielenkiintoista nähdä, letkauttaako Putin asiasta jotakin Savonlinnassa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.