Venäläislääkärit eivät luota Venäjän virallisiin koronalukuihin – julkaisivat oman listan kuolleista kollegoista

Venäjällä valmistaudutaan koronaan: Pietariin pystytettiin tuhatpaikkainen kohorttisairaala, katuja ruiskitaan desinfiointiaineilla 5:19
Katso videolta, kuinka Venäjä varautuu koronaan: Pietariin nousi viikonloppuna koronasairaala ja katuja puhdistetaan desinfiointiaineella.

Venäjällä on virallisten lukujen mukaan toistaiseksi 93558 tartuntaa ja 867 koronakuolemaa. Venäjän lääkärit ja hoitajat kuitenkin suhtautuvat epäluuloisesti Venäjän virallisiin koronalukuihin. Lääkärit ovat alkaneet omatoimisesti pitää listaa epidemian aikana kuolleista kollegoistaan.

Asratjan Arpik (69), epidemiologi, Moskova. Berikhanov Gazimagomet (66), kirurgi, Grozny, Tshetshenia.  Vladimirova Irina, (59), gynekologi, Pjatigorsk, Stavropol. Novikova Zoja, (60) ultraäänihoitaja, Korolev, Moskovan alue.

Venäläiset lääkärit kirjaavat itse ylös koronaepidemian aikana kuolleiden kollegojensa nimiä muistosivustolle. Tarkoitus on ilmaista surua ja kunnioittaa kollegojen poismenoa, mutta ei pelkästään sitä: Listan pitäminen alleviivaa sitä, että monet lääkärit Venäjällä suhtautuvat skeptisesti Venäjän virallisiin koronalukuihin.

Gasangosenov Magomed (80) lastenlääkäri, Kharakhinskin sairaala, Dagestan. Gamolka Nikolai (76) kirurgi, Vishnevskin sotilassairaala, Krasnogorsk.  Gontsharov Igor (81), anestesiologi, Biolääketieteen laitos, Moskova. Novoselov Viktor (73), ihotautilääkäri, Setshenovskin yliopistosairaala.

Monien lääkäreiden ja kirurgien korkea ikä pistää listalla silmään. Venäjällä se ei ole mitenkään tavatonta. Kun eläkkeet ovat mitä ovat, monet lääkärit pyrkivät jatkamaan työssään niin kauan kuin suinkin mahdollista. Näin etenkin Moskovassa, jossa elinkustannukset ovat huiman korkeat virallisiin eläkkeisiin nähden.

Vaikka listan otsikko onkin "Luettelo lääkäreistä, sairaanhoitajista, sairaanhoitajista, avustajista ja muista lääketieteen työntekijöistä, jotka ovat kuolleet korona-pandemian aikana", lista ei ilmoita täsmällistä kuolinsyytä.  Sen perusteella ei voi luotettavasti sanoa, ovatko henkilöt kuolleet nimenomaan koronaan. Listan ylläpito kertoo kuitenkin epäilystä siitä että viralliset luvut eivät välttämättä kerro koko totuutta.

Pokoptsev Juri (54) ensihoitaja, Labinskin keskussairaala. Kuban. Lopatina Anna (41) sairaanhoitaja, Kirovin sairaala, Astrahan. Rutsinski Anatoli, (72) ambulanssin kuljettaja, Krasnodar. Skitev Sergei (45) ortopedi, Podolsk, Moskovan alue.

Tartuntojen ja kuolemien luvut nousivat uuteen ennätykseen

Venäjällä on tällä hetkellä kahdeksanneksi eniten tartuntoja maailmassa. Venäjä on tällä viikolla ohittanut mm. Kiinan ja Iranin virustiheydessään. Tartuntamäärät nousivat tiistaina yli kuudella tuhannella ja kuolonuhrien määrä 72 henkilöllä mikä on myös uusi päiväennätys. Kuolleiden määrä on nyt noussut 867:ään.

Kuolleiden määrä Venäjällä on kuitenkin edelleen huomattavasti alempi kuin monissa muissa maissa. Syynä on mm. Venäjän maantiede. Venäjän 147-miljoonainen väestö on hajallaan eri puolella laajaa federaatiota, mikä hidastaa taudin leviämistä.

Lähipäivinä Venäjää odottaa muiden varotoimien lisäksi lähes luonnostaan tuleva sulkutoimi: Venäjällä alkaa perjantaina kahden pitkän vapaan putki, joka ulottuu käytännössä toukokuun 11. päivälle saakka. Välissä on vain kolme työpäivää. Näin monet päätyvät olemaan pois työpaikoiltaan liki kaksi viikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat