Arvostelivat maan johtoa koronatoimenpiteistä: Jo kolmas venäläislääkäri putosi sairaalan ikkunasta epäselvissä olosuhteissa

Katso hätkähdyttävä video! Näin laajasti koronavirus leviää aivastuksesta Aalto yliopiston tekemän mallinnuksen mukaan 0:49
Katso videolta, miten korona leviää aivastuksen jälkeen.

Oppositiomedia Meduza uutisoi viime viikon lopulla, että jo kolmas venäläinen lääkäri on pudonnut ikkunasta epäselvissä olosuhteissa. 

Kaikki ikkunasta mystisesti pudonneet lääkärit ovat tavalla tai toisella arvostelleet koronavirushoitoa. Korona leviää Venäjällä hurjaa vauhtia. Viimeisen vuorokauden aikana maassa on todettu 10 699 uutta tartuntaa.

Virallisten tietojen mukaan ainakin parisataa lääkäriä on saanut koronatartunnan pelkästään Pietarin alueella. Epäviralliset luvut ovat todennäköisesti paljon korkeammat.

Koronaa sairastava ambulanssilääkäri Aleksandr Shulepov putosi ikkunasta Voronezin kaupungin alueella viime sunnuntaiyönä ja on tällä hetkellä tehohoidossa. Hänen vammansa ovat erittäin vakavat. 

22. huhtikuuta Shulepov ja hänen kollegansa Aleksandr Kosjakin kuvasivat videon, jossa he kertoivat, että sairaalan ylilääkäri pakottaa heidät olemaan töissä normaalisti jopa sen jälkeen, kun Shulepovilla todettiin koronavirus.

Meduza-lehti soitti tuolloin Shulepoville ja hän vahvisti saaneensa koronatartunnan, mutta pyysi olemaan paljastamatta puhelun yksityiskohtia, koska pelkäsi seurauksia työpaikkansa johdolta.

Suojavarusteet kortilla

Muutama päivä myöhemmin Shulepov julkaisi uuden videon, jossa kertoi, että aiempi video Kosjakinin kanssa oli kuvattu tunneryöpyn vallassa ja kumosi aiemman lausuntonsa, jonka mukaan hän olisi joutunut työskentelemään sairaana. Samalla videolla sairaalan ylilääkäri vakuuttaa, että suojavarusteita on riittävästi toisin, kuin "huhut" väittävät.

Aiemmin sairaalassa työskentelevä Kosjakin kertoi julkisuudessa, ettei suojavarusteita riitä kaikille lääkäreille. Kosjakinia syytetään nyt väärän koronatiedon levittämisestä.

Kosjakin oli aiemmin kertonut sosiaalisessa mediassa yrittäneensä turhaan saada suojavarusteita sairaalansa ylilääkäreiltä. Hän kertoi hoitavansa koronapotilaita ilman asianmukaisia varusteita ja olevansa huolissaan itsestään ja kollegoistaan.

– En kieltäydy työnteosta, mutta en ymmärrä, miksi minun täytyy asettaa perheeni elämä vaaraan jonkun toisen piittaamattomuuden vuoksi, kirjoitti Kosjakin sosiaalisessa mediassa. Noin kolmen tunnin kuluttua hän huomasi, että kirjoitus oli kadonnut hänen VKontaktin sivulta.

Hämärät olosuhteet

Shulepov saattaa vielä selvitä hengissä, mutta kaksi muuta ikkunasta pudonnutta venäläislääkäriä kuoli. 

Toinen kuolleista oli Moskovan alueella sijaitsevan Tähtikaupungin ensiavun johtava lääkäri Natalja Lebedeva. Hänellä oli aiemmin todettu koronavirus. Virallisten lähteiden mukaan Lebedeva kuoli onnettomuuden seurauksena. Venäläismedia, kuten Ren Tv ja Moskovskij Komsomolec olivat kuitenkin haastatelleet Lebedevan kollegoita ja todenneet, että nainen saattoi tehdä itsemurhan sen jälkeen, kun häntä alettiin johdon taholta syyttää muiden lääkäreiden tartuttamisesta. 

Vain päivä Lebedevan jälkeen, 25. huhtikuuta, Krasnojarskin sotaveteraanien aluesairaalan ylilääkäri Jelena Nepomnjashaja putosi myös ikkunasta. Nainen oli lääketieteen tohtori ja kahden lapsen äiti. Hän oli työskennellyt Krasnojarskin aluesairaalan piirissä yli 20 vuotta.

Venäläismedian mukaan Nepomnjashaja putosi ikkunasta Krasnojarskin alueen terveysministeriön päällikön Boris Nemikin kanssa käydyn konferenssipuhelun jälkeen, jossa keskusteltiin yhden sairaalan rakennuksen uudelleenprofiloinnista koronaviruksesta kärsivien potilaiden vastaanottamiseksi. Nepomnjashaja vastusti ajatusta suojavälineiden puuttumisen ja henkilöstön valmistautumattomuuden takia.

Nemik ilmoitti myöhemmin, ettei osallistunut sinä päivänä konferensseihin ylilääkäreiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat