Mainos

Venäläiskonsuli matkusti Seinäjoelle setvimään omavaltaista huostaanottoa

Seinäjoelta sijoituspaikastaan vietyjen venäläislasten tilannetta on selvitetty Venäjän-lähetystön avulla. STT:n tietojen mukaan Suomen sosiaaliviranomaiset olivat yhteydessä perheeseen lähetystön avustuksella.

Kolme venäläislasta oli kiireellisesti sijoitettu Seinäjoelle vastaanottokotiin, mistä heidät haettiin pois ilman sosiaaliviranomaisten lupaa perjantaina. Ulkoministeriöstä kerrotaan, että lasten sijainti oli viranomaisten tiedossa lauantaista lähtien.

Sosiaaliviranomaiset hakivat lapset takaisin hoteisiinsa maanantai-iltana. Viranomaiset kertovat lasten olevan kunnossa.

Keskusrikospoliisi tutkii tapausta lasten omavaltaisena huostaanottona.

Tass: Konsulivirkailija Seinäjoelle viime viikolla

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän konsulivirkailija matkusti Seinäjoelle jo viime viikolla sen jälkeen, kun lasten vanhemmat ottivat yhteyttä lähetystöön. Tämä tapahtui keskiviikkona, reilut kaksi viikkoa sen jälkeen, kun lapset oli uutistoimiston mukaan sijoitettu kotinsa ulkopuolelle.

Tass on kertonut, että lapset vei sijoituspaikasta heidän isänsä. Lähteenä tälle on lapsikiistoissa aktiivisesti esiintynyt Johan Bäckman, jonka mukaan isä aikoi matkustaa lasten kanssa Pietariin. Myös äiti oli Bäckmanin mukaan tavannut lapset Helsingissä.

Venäjän lapsiasiainvaltuutettu Anna Kuznetsova kommentoi aiemmin uutistoimistolle, että asiakirjojen ja muiden tietojen perusteella lapset näyttävät joutuneen "perheen sisäisen konfliktin panttivangeiksi". Lasten tilannetta on käsitelty laajasti venäläisissä tiedotusvälineissä.

Kansainvälisten Haagin sopimusten mukaan lasten huoltoon liittyvät asiat käsitellään heidän asuinmaansa lainsäädännön mukaan eikä sen mukaan, minkä maan kansalaisia he ovat.

STT:n tietojen mukaan kyseessä olevat lapset asuvat pysyvästi Suomessa. 

Juttua muokattu 28.9. klo 20.26. STT:n oikaisu: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että lasten huoltoon liittyvät asiat käsitellään asuinmaan lainsäädännön mukaan Haagin lapsikaappaussopimuksen perusteella. 

Menettely perustuu kuitenkin useampaan kansainväliseen Haagin sopimukseen, ei vain lapsikaappaussopimukseen.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.