Venäläiskoneiden epäillään loukanneen ilmatilaa kaksi kertaa lyhyessä ajassa – "Viimeksi vastaavaa vuonna 2014"

Suomi pyysi Venäjältä selvitystä ilmatilaloukkauksista 2:28

Puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen kertoo, että kahden venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa eilen noin kello 17 ja 22 välillä. Edellisen kerran venäläiskoneet loukkasivat Suomen ilmatilaa kaksi kertaa näin lyhyessä ajassa keväällä 2014.

– Eilen viiden aikaan Suhoi-hävittäjä loukkasi ilmatilaa Porvoon edustalla. Kone sivusi Suomen aluerajaa kilometrin syvyydessä noin minuutin ajan.

Puolustusministeriön mukaan toisessa epäillyssä loukkauksessa oli sama lentokonetyyppi, mutta eri koneyksilö.

– Toinen tapaus oli puoli kymmenen paikkeilla. Tästä minulla ei ole tarkkoja tietoja, mutta samasta lentokonetyypistä oli kyse siinäkin.

Arhippaisen mukaan vastaavaa tapahtui viimeksi reilut kaksi vuotta sitten.

– Toukokuussa 2014 oli kaksi loukkausta samana päivänä. Silloin oli kyse kuljetuskoneesta Suomenlahdella.

Puolustusministeriön arvion mukaan Venäjän sotilaslentotoiminta oli eilen tavallista vilkkaampaa. Tapausten tutkinta siirtyy rajavartiolaitokselle.

– Rajavartiolaitos käynnistää omat tutkintansa ja kertoo aikanaan havainnoista, Arhippainen sanoo.

Yhdysvaltojen varapuolustusministeri Robert Work vierailee parhaillaan Suomessa. Arhippainen ei kuitenkaan vedä yhteyttä ilmatilaloukkauksen ja vierailun välille.

– Meidän on mahdotonta spekuloida syytä. Ajankohtahan on tosi, että Yhdysvaltojen varapuolustusministeri on Suomessa, mutta onko tässä syy-yhteyttä, niin se on pelkkää spekulaatiota.  

Ilmatilan loukkaukset puhuttivat myös elokuussa 2014, jolloin silloinen ulkoministeri Erkki Tuomioja kommentoi Venäjän ilmatilaloukkauksia:

Lue myös:

    Uusimmat