Mainos

Suomi kutsui Venäjän suurlähettilään ulkoministeriöön ja pyysi selvitystä ilmatilanloukkauksesta

Venäläiskoneen epäillään lentäneen Suomen puolella puolen minuutin ajan.

Suomi kutsui Venäjän suurlähettilään ulkoministeriöön tiistaiaamun ilmatilanloukkauksen jälkeen. Venäjän suurlähettiläälle annettiin tiedot epäillystä alueloukkauksesta ja Venäjältä pyydettiin selvitystä asiasta.

Keskiviikkona vietetään Suomen itsenäisyyspäivää ja tiistaina Naton ulkoministerit sekä ministerit Suomesta ja Ruotsista olivat koolla Brysselissä. Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan ajoituksella ei kannata lähteä spekuloimaan. Hän sanoi, ettei sinänsä usko ilmatilanloukkauksen liittyvän näihin ajankohtaisiin tapahtumiin.

– Siinä on ollut pieni koukkaus Suomen puolelle. Tässä mennään normaalin kaavan mukaan eli lähettiläs puhutellaan ja asia selvitellään ja puolustusministeriö on se viranomainen joka tämän hoitaa, Soini sanoi Brysselissä.

Epäilty alueloukkaus tapahtui Suomenlahdella Porvoon edustalla tiistaina seitsemän aikaan. Kyse on Tupolev Tu-154 -matkustaja tai -kuljetuskoneesta. Asiaa selvittävän Rajavartiolaitoksen mukaan kone oli Suomen ilmatilassa 31 sekunnin ajan, lensi 7,7 kilometriä ja kävi syvimmillään 1,35 kilometriä Suomen puolella.

– Tässä paikassa näitä aika usein tapahtuu. Suomen aluemeriraja tekee piikin tässä kohtaa, Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja, komentajakapteeni Marko Aheristo sanoi.

Hänen mukaansa tutkinnassa selvitetään esimerkiksi muuta lentoliikennettä alueella ja lentosäätä aamulla. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että Porvoon edustalla oli aamulla hyvä pilvikorkeus ja näkyvyys, joten lentosää oli hyvä ympärillä olleista heikoista lumisateista huolimatta.

Viides loukkaus merellä tai ilmassa

Puolustusministeriön viestintäpäällikön Max Arhippaisen mukaan kone lensi kohti länttä, mutta tarkemmin hän ei tiedä koneen lähtöpaikasta. Se tapahtui lähellä reittiä, jota venäläiskoneet käyttävät lennoilla Pietarista Kaliningradiin.

Flightradar24.com-sivulta voi päätellä, että kone olisi ollut matkalla Moskovasta Kaliningradiin. Sivuston mukaan kone lähti Moskovasta hieman ennen kuutta Suomen aikaa.

Arhippainen ei kerro, miten venäläiskoneen tunnistus tapahtui ja nousivatko esimerkiksi Suomen Hornetit tapauksen johdosta ilmaan.

Kyseessä on viides tänä vuonna merellä tai ilmassa tapahtunut alueloukkaus, mutta aiemmat ovat muiden kuin venäläisten ilma-alusten tekemiä. Kaksi Viron ilmatilaa valvonutta espanjalaishävittäjää kävi Upinniemen edustalla. Muut tapaukset ovat saksalainen merentutkimusalus, ruotsalainen jäänmurtaja ja ruotsalainen meripelastuskopteri.

Edellinen venäläiskoneiden ilmatilaloukkaus tapahtui lokakuussa 2016, jolloin kaksi hävittäjää loukkasi Suomen ilmatilaa suunnilleen samalla alueella kuin tiistain epäilty loukkaus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.