Mainos

Ilmatilaloukkaukset vetivät poliittisen johdon vakavaksi: Venäläiskoneet lensivät 13 kilometriä Suomen puolella

2:28

Venäläiskoneiden epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa pisimmillään 13 kilometrin matkan Suomenlahdella Porvoon eteläpuolella eilen. Ulkoministeriö on pyytänyt Venäjältä selvitystä asiasta. Suomen poliittinen johto suhtautuu asiaan vakavasti, ja kertoo, ettei se hyväksy alueloukkauksia.

Ilmavoimat tunnisti koneet venäläisiksi Suhoi-27 hävittäjiksi ja kuvasi ne eilen, ensimmäisen iltapäivällä ja toisen puolikymmenen aikaan illalla.

Rajavartiolaitoksen mukaan venäläiset hävittäjät kävivät syvimmillään 1,2 ja 1,9 kilometriä Suomen puolella. Molemmissa tapauksissa epäilty alueloukkaus kesti noin yhden minuutin ajan.

Asiantuntijat liittivät heti epäillyt ilmatilaloukkaukset Helsingissä Yhdysvaltain kanssa tänään allekirjoitettuun puolustusjulistukseen. Puolustusministeri ei spekuloi mahdollisella yhteydellä. 

– En voi muuta sanoa kuin että ajallinen yhteys löytyy, mutta mitään tietoa motiiveista minulla ei ole, Jussi Niinistö sanoo MTV Uutisille.

Poikkeuksellisesti Suomen ilmatilaa siis loukkasivat hävittäjät, eivät kuljetuskoneet. Maanpuolustuskorkeakoulun mukaan venäläiskoneissa oli tyypillinen ilmataisteluhävittäjän aseistus. 

– Tämäkin tekee tämä eiliset ilmatilaloukkaukset poikkeukselliseksi, että kyseessä oli venäläinen Suhoin 27-hävittäjä, Niinistö sanoo.

Venäläisten eilinen sotilaslentotoiminta Itämerellä oli vilkasta siihen nähden, että viime vuonna epäiltyjä ilmatilaloukkauksia oli kaikkiaan ainoastaan kaksi, edellisvuonna viisi.

Venäjän puolustusministeriö kiisti uutistoimisto Tassin mukaan, että harjoituslento olisi poikennut määritellyltä reiltiltä.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan tilanne on harvinainen.

– Kyllä se harvinaista on, että kaksi sattuu samalle päivälle ja helposti voi venää johtopäätöksen, että se ei ole sattuma.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen pohtii, onko myöskään ajankohta sattumaa.

– Jos tämä on reaktio jostakin, niin yhtä lailla voidaan sanoa sen, että Suomi aika poikkeuksellisen selväsanaisesti tuomitsi nuo Aleppon pommitukset, että näitä aiheita saattaa olla useampi. Ei voi hyväksyä.

Myös Islannissa virkamatkalla oleva ulkoministeri Timo Soini totesi tekstiviestitse, ettei Suomi hyväksy alueloukkauksia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan sanoo STT:lle Washingtonista, että Suomen on otettava vakavasti huomioon se, että Suomen ilmatilan läheisyydessä ja Suomen ilmatilan puolella lennetään raskaasti aseistetuilla hävittäjillä. Orpon mukaan on vaikea uskoa, että epäilty ilmatilaloukkaus olisi pelkkää sattumaa.

Orpo painottaa, että ilmatilan loukkaukset eivät ole millään tavalla hyväksyttäviä.

– Tietenkin toivon ja edellytän, että Suomen ilmatilaa ei saa loukata kukaan. Toivon myös, että tämä asia käydään tarkkaan läpi ja sitten palataan normaaliin järjestykseen, Orpo sanoo.

Rajavartiolaitos tutkii tarkemmin epäiltyjä ilmatilaloukkauksia. Tapauksen esitutkinta kestää Rajavartiolaitoksen mukaan yhdestä kahteen viikkoa. Molemmat hävittäjät lensivät ilman transponderia.

Suomen ulkoministeriö on jo osaltaan ollut yhteydessä Venäjän suuntaan ja pyytänyt selvitystä tapahtuneesta.

Myös Viron asevoimat kertoi, että vastaavanlainen venäläishävittäjä olisi käynyt tänään Viron ilmatilassa. Viron mukaan kyseessä olisi jo viides Venäjän tekemä ilmatilaloukkaus tänä vuonna. 

Katso uutisvideo aiheeseen liittyen.

1:50

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.