Mainos

Venäläisjoukot piirittävät tshetsheenikyliä

Venäläisjoukot piirittivät tänään Mehketin kylää Tshetsheniassa, kertoi uutistoimisto Itar-Tass. Venäläisten mukaan tshetsheenijohtaja Zelimhan Jandarbijevilla on kylässä päämaja. Myös Kaakkois-Tshetsheniassa sijaitseva Vedenon kylä oli tänään venäläisjoukkojen piirittämä.

Vedenossa eilen vierailleen uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan kylässä on noin kolme tuhatta siviiliä, joista useat piileskelevät talojen kellareissa. Venäläiset sallivat kahden pakolaisia kuljettaneen linja-auton lähteä Vedenosta kohti Tshetshenian pääkaupunkia Groznyia. Paenneista suurin osa oli naisia ja lapsia.

Tshetsheeniviranomainen kertoi tänään Moskovan kaiku -radiossa, että Venäjän viime viikon aikana Gehin kylään tekemissä ilma- ja tykistöhyökkäyksissä on kuollut 32 tshetsheenitaistelijaa sekä 15 siviiliä. Lisäksi hyökkäyksissä on haavoittunut kymmeniä ihmisiä ja yli 600 kotia on tuhoutunut.

Gehin taisteluissa kuoli torstaina myös venäläinen kenraali ja tshetsheenikomentaja. Venäläisjoukkojen komentaja sanoi eilen taistelujen Gehissä päättyneen. Hänen mukaansa joukot etsivät kuitenkin yhä viimeisiä lähistöllä piileskelleitä tshetsheenisissejä.

USA ja Saksa huolissaan

Venäjälle tänään kahden päivän vierailun aloittava Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore sanoi eilen Yhdysvaltojen olevan "syvästi huolissaan" siitä, että taistelut Tshetsheniassa ovat alkaneet uudelleen. Gore kehotti puheessaan taistelujen molempia osapuolia kunnioittamaan solmimaansa rauhansopimusta.

Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel on myös huolissaan Tshetshenian tilanteesta. Bild am Sonntag -viikkolehdelle antamassaan haastattelussa Kinkel toteaa, että verenvuodatus Tshetsheniassa saadaan loppumaan vain poliittisin keinoin. Kinkelin mukaan ratkaisu voisi olla se, että Tshetshenia saisi autonomisen aseman osana Venäjää. Kinkel muistuttaa haastattelussa, että Euroopan neuvoston jäsenenä Venäjä on sitoutunut ratkaisemaan sisäiset konfliktinsa rauhanomaisin keinoin.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.