Venäläisjoukot ovat vallanneet Severodonetskin kokonaan Itä-Ukrainassa

Itä-Ukrainassa Severodonetskin kaupunki on täysin venäläisjoukkojen valtaama, kertoi kaupungin pormestari Oleksandr Striuk tänään lauantaina.

Pormestarin ilmoitus tuli päivä sen jälkeen, kun Ukrainan armeija sanoi vetävänsä joukkonsa Severodonetskista puolustaakseen paremmin sen kaksoiskaupunkia Lysytshanskia.

Oleksandr Striukin mukaan Azotin kemikaalitehtaalle Venäjän tulitusta paenneet sadat ihmiset ovat alkaneet poistua alueelta. Venäjän tukemien separatistien edustaja sanoi, että noin 800 tehtaalla ollutta siviiliä on "evakuoitu". Lysytshanskissa käydään separatistien mukaan katutaisteluja. Väitettä ei ole pystytty varmentamaan riippumattomista lähteistä.

Yrittääkö Venäjä vetää Valko-Venäjän hyökkäyssotaansa?

Ukrainan pohjoisosassa sijaitsevaan Desnan kylään ammuttiin lauantaina aamulla Valko-Venäjältä parikymmentä ohjusta, ilmoitti Ukrainan armeija.

Desna sijaitsee Pohjois-Ukrainan Tsernihivin alueella. Armeijan mukaan tulituksesta aiheutui aineellista tuhoa, mutta ihmishenkiä ei tiettävästi menetetty. Desnassa oli ennen sotaa noin 7  500 asukasta. Kylä sijaitsee 70 kilometriä Kiovasta pohjoiseen ja yhtä kaukana Valko-Venäjän rajasta.Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Venäjä yrittää vetää uskollisen tukijansa Valko-Venäjän mukaan hyökkäyssotaansa.

Valko-Venäjä ei virallisesti ole sodassa mukana, mutta on antanut Venäjän käyttää aluettaan.Tiedustelupalvelu arvioi viestipalvelu Telegramissa, että isku on suoraan yhteydessä Venäjän tavoitteeseen saada Valko-Venäjä mukaan hyökkäämään Ukrainaa vastaan.

Putin sanoi Venäjän toimittavan Iskander-ohjuksia Valko-Venäjälle

Venäjä toimittaa Valko-Venäjälle lähikuukausien aikana Iskander-ohjuksia, sanoi Venäjän presidentti Vladimir Putin lauantaina ottaessaan vastaan valkovenäläisen virkaveljensä Aljaksandr Lukashenkan Pietarissa.Putinin mukaan kyse on taktisista Iskander-M-ohjusjärjestelmistä, jotka voivat laukaista ballistisia tai risteilyohjuksia, joissa voi olla tavanomainen tai ydintaistelukärki.

Putin tarjoutui myös päivittämään Valko-Venäjän sotakoneita niin, että ne kykenevät kuljettamaan ydinaseita.

Venäjä ilmoitti surmanneensa 80 puolalaista "palkkasotilasta"

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti, että Venäjän iskuissa Donetskin alueella on kuollut jopa 80 puolalaista "palkkasotilasta" ja tuhoutunut 20 panssaroitua ajoneuvoa sekä kahdeksan Grad-raketinheitintä.

Tiedoille ei ollut saatavissa riippumatonta vahvistusta.Ministeriön mukaan iskut tehtiin Megatexin sinkkitehtaalle Konstantinovkassa. Alueella on ollut taisteluja siitä lähtien, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi.Ministeriö ei kertonut, milloin iskut tapahtuivat.

Lausunnossaan ministeriö sanoi myös, että yli 300 ukrainalaista sotilasta ja ulkomaista "palkkasoturia" sekä 35 raskasta asetta tuhottiin yhden päivän aikana Mykolaivissa Etelä-Ukrainassa.Venäjä nimittää kaikkia Ukrainan puolella taistelevia ulkomaalaisia palkkasotureiksi.

Ukrainan sota on kestänyt neljä kuukautta – Pekka Toveri kertoo, onko sodalle näköpiirissä loppua 4:46
Ukrainan sota on kestänyt neljä kuukautta – Pekka Toveri kertoo, onko sodalle näköpiirissä loppua.

Lue myös:

    Uusimmat