Ukrainalainen komentaja: Ukrainan joukot edenneen hieman rintamalla – MTV seurasi sotaa 4.6.2023

Ukraina iski voimalla Venäjän asemiin Bahmutissa – Pako tallentui kameraan 1:53
Video: Ukraina iski voimalla Venäjän asemiin Bahmutissa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 4.6.2023.

  • Väite: Lennokkeja ammuttu alas Krimillä
  • Ukraina: 20 loukkaantunut Venäjän iskussa Dniproon 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.45: Ukrainalainen komentaja kertoo Ukrainan joukkojen edenneen hieman rintamalla

Ukrainan maavoimien komentajan Oleksandr Surskyin mukaan Ukrainan joukot ovat saavuttaneet kaksi pienehköä voittoa rintamalla Donetskin ja Luhanskin alueella. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN. Surskyin mukaan Ukrainan joukot ovat edenneet 400 metriä lähemmäksi Luhanskissa sijaitsevaa Svatoven kaupunkia. Svatove sijaitsee Venäjän huoltoreittien varrella, joten hallinnan saaminen kaupungista muuttaisi strategista kuvaa.

Surskyin mukaan taistelut ovat jatkuneet lähes ympärivuorokautisesti Donetskin pohjoisosassa ja osissa Luhanskia.

Surkyin mukaan venäjällä on miesylivoima, mutta Ukrainalla ylivoimainen ketteryys.

– Ei edes lukumääräinen ylivoima auta vihollista, Surskyi toteaa. 

19.23: Belgorodin kuvernööri valmis neuvottelemaan vankien vaihdosta

Ukrainan raja-alueella Venäjällä on käyty tänään jälleen taisteluja, kertoo Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov Telegram-viestipalvelussa. Gladkovin mukaan rajan yli ollut tullut "sabotaasiryhmä", joka oli aloittanut yhteenoton.

Gladkov sanoi olevansa valmis neuvottelemaan ryhmän kanssa vankien vaihdosta, sillä sen hallussa on kuvernöörin mukaan venäläisiä sotilaita.

Venäjän viranomaiset ilmoittivat jo aikaisemmin tänään aloittavansa evakuoinnit raja-alueelta. Gladkov kehotti asukkaita tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa ja lähtemään alueelta.

– Pyydän, että kyläläiset, erityisesti Shebekinon alueella, jota on tulitettu, kuuntelevat viranomaisten käskyä ja jättävät – väliaikaisesti – kotinsa, Gladkov sanoi viestipalvelu Telegramissa.

Venäjän mukaan Shebekinossa on kuollut useita siviilejä.

14.26: Ukrainan puolella taistelevat venäläiset väittävät napanneensa kaksi venäläisvankia Belgorodissa

Ukrainan puolella taistelevat venäläistaistelijat väittävät ottaneensa vangiksi kaksi venäläistä sotilasta taistellessaan Venäjän Belgorodin alueella.

Ukraina-mieliset venäläistaistelijat sanovat luovuttavansa vangit Belgorodin kuvernööri Vjatseslav Gladkoville, jos tämä tapaa taistelijat Novaya Tavolzhankan kylässä ennen paikallista aikaa kello 17.

Ukrainan puolella taistelevat Vapaan Venäjän legioona ja Venäjän vapaaehtoisjoukot esittivät väitteensä ja vaatimuksensa yhteisessä Telegram-tiedotteessa, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Venäjä ei ole kommentoinut väitteitä.

Vaikka Venäjän ja Ukrainan diplomaattiset suhteet ovat Kremlin suurhyökkäyksen syttymisen jälkeen olleet pääosin täysin jäissä viljakuljetuksista sopimista lukuun ottamatta, on vankeja vaihdettu pitkin sotaa.

13.51: Ukraina: Venäjä kärsii yhä "merkittäviä tappioita" Bahmutissa, eikä ole vallannut kaupunkia kokonaan

Ukrainan armeija väittää Venäjän yhä kärsivän "merkittäviä tappioita" Bahmutissa siitä huolimatta, että taisteluiden intensiteetti on laskenut sen jälkeen, kun Venäjä väitti valloittaneensa kaupungin kokonaisuudessaan toukokuussa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ukraina lisäksi väittää maan joukkojen yhä hallitsevan myös pientä aluetta itse Bahmutin kaupungista. Sota-asiantuntijat ovat arvioineet Venäjän vähintään käytännössä hallitsevan koko kaupunkia. 

Ukraina teki toukokuun aikana useita pieniä vastahyökkäyksiä kaupungin ympäristössä. Iskut työnsivät venäläisjoukkoja takaisin itään.

13.18: Venäjä väittää evakuoivansa ihmisiä raja-alueelta Ukrainan tulituksen vuoksi

Venäjän viranomaiset ilmoittivat aloittavansa evakuoinnit raja-alueella Ukrainan tällä viikolla kiihtyneiden tulitusten vuoksi. Länsi-Venäjän Belgorodin alueella Shebekinon kylässä on kuollut useita siviilejä päivittäisissä tulituksissa, mikä pakottaa kyläläiset lähtemään pakoon, kertoo uutistoimisto AFP.

Belgorodin kuvernööri Vjatsheslav Gladkov kehotti asukkaita tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa ja evakuoitumaan alueelta väliaikaisesti. Kuvernööri puhui päivä sen jälkeen, kun kaksi naista kuoli raja-alueen kylään kohdistuneessa tulituksessa.

(STT)

11.48: Ukraina: Venäjä on tehnyt ohjusiskun lentokentälle

Ukraina sanoo Venäjän tehneen ohjusiskun lentokentälle lähellä Kropyvnytskyin kaupunkia maan keskiosassa.

Venäjä laukaisi kuusi ohjusta ja viisi lennokkia, Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Juri Ignat sanoi televisiossa.

Hänen mukaansa ilmatorjunta onnistui tuhoamaan neljä ohjusta, mutta kaksi osui käytössä olevalle lentokentälle.

Ignat ei halunnut kertoa asiasta vielä tarkempia yksityiskohtia.

(STT)

10.16: Venäjä väittää estäneensä dronehyökkäyksen Krimillä

Venäjä on ampunut alas viisi dronea ja pysäyttänyt neljä muuta Krimin niemimaan Dzhankoin kaupungissa, väittää Venäjän Krimin miehityshallinnon johtaja Sergei Aksyonov Telegramissa Reutersin mukaan.

Aksyonov väittää, ettei yksikään drone osunut kohteeseensa. Useiden talojen ikkunoita kuitenkin väitetysti hajosi. Dronet eivät venäläisviranomaisen mukaan aiheuttaneet henkilövahinkoja.

Miehityshallinnon mukaan yksi räjähtämätön drone löytyi asuinrakennuksen tontilta, minkä vuoksi viitisenkymmentä ihmistä väliaikaisesti evakuoitiin alueelta.

Venäjällä on sotilaslentotukikohta Dzhankoissa. Ukraina on pitkään väittänyt, että kaupunki ja sen ympäristöä ovat Venäjän suurin sotilastukikohta Krimillä.

Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan venäläisviranomaisen väitteitä.

(Reuters)

9.20: Ukraina: Lapsi kuoli ja ainakin 20 loukkaantui Venäjän ilmaiskussa Dnipron pohjoispuolella

Ukrainassa kaksivuotias lapsi on saanut surmansa ja ainakin 20 ihmistä on loukkaantunut Venäjän lauantaina tekemässä ilmaiskussa Dnipron kaupungin pohjoispuolella, kertoi alueen kuvernööri Serhi Lysak sunnuntaiaamuna.

Lysakin mukaan iskussa tuhoutui kaksi kaksikerroksista rakennusta, joiden mukana muun muassa 10 kotia. Tytön ruumis oli löydetty iskussa romahtaneen talon raunioista.

Asiasta uutisoivat muun muassa ukrainalaismediat Kyiv Independent ja Ukrainska Pravda.

Isku tehtiin lauantai-iltana Dnipron välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan Pidhorodnen kaupunkiin.

Lysak sanoi iskussa loukkaantuneen viisi lasta, joista kolme on saanut vakavia vammoja. Lysakin mukaan raunioissa uskotaan olevan edelleen ihmisiä loukussa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Telegram-kanavallaan iskun osuneen kahden kaksikerroksisen asuintalon väliin.

–  Venäjä osoittaa jälleen olevansa terroristivaltio. Venäläiset tulevat kantamaan vastuun kaikista valtioomme ja kansaamme kohdistuneista teoista, Zelenskyi kirjoitti viestissään.

Maan keskiosissa sijaitseva Dnipro on hieman yli 100 kilometrin päässä Etelä-Ukrainan rintamalinjasta.

9.14: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 470 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 470 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kahdeksan panssarivaunua, kymmenen panssariajoneuvoa ja 22 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.52: ISW: Prigozhinin uhkaus Wagnerin käytöstä Venäjän maaperällä ilman Kremlin lupaa on "hämmästyttävä"

Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin väittää, että hänen taistelijansa voivat toimia Venäjän Belgorodin alueella ilman Venäjän puolustusministeriön lupaa.

Belgorodin alueelle on touko-kesäkuussa tehty huomattava määrä iskuja, joiden takana on ilmeisesti ollut pääosin venäläisistä koostuva vapaaehtoisjoukko, joka taistelee Ukrainan puolella.

Venäläisviranomaiset ovat syyttäneet Ukrainaa myös esimerkiksi tykistöiskuista Belgorodiin. Tietoja ei ole vahvistettu.

Prigozhinin uhkaus toimia ilman Venäjän puolustusministeriön siunausta Venäjän maaperällä on amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan "hämmästyttävä", jos Prigozhin on tosissaan.

5.51: Väite: Lennokki ammuttu alas Krimillä

Venäjän asettama viranomainen Krimillä väittää, että miehitetyn niemimaan yllä Dzhankoissa on ammuttu lennokki alas. 

– Vaurioita on useiden talojen ikkunoissa asutusalueella, miehityshallinnon neuvonantaja Oleg Kryuchkov kirjoitti Reutersin mukaan Telegramissa. 

Dzhankoin lähellä sijaitsee Venäjän ilmatukikohta. Ukraina on sanonut Dzhankoin kaupungista ja sen ympäröivistä alueista on tullut Venäjän suurin sotilastukikohta Krimillä, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014. 

Tietoja lennokin alas ampumisesta ei ole pystytty riippumattomasti vahvistamaan. 

5.27: Venäjä iski jälleen Kiovaan

Venäjä on jälleen iskenyt ilmasta käsin Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. 

Kiovan sotilashallinnon mukaan kaupungin ilmapuolustus oli toiminnassa sunnuntain aikaisina tunteina. 

Uutistoimisto Reutersin silminnäkijöiden mukaan Kiovassa kuultiin useita räjähdyksiä. Niiden mukaan äänet kuulostivat siltä kuin ilmapuolustus osui kohteisiin.

Mahdollisista uhreista tai aineellisista vahingoista ei ole toistaiseksi tietoa.   

Myös muualle Ukrainaan on annettu sunnuntaina Venäjän iskuista varoittava ilmahälytys. 

5.10: Ukraina: 20 loukkaantunut Venäjän ilmaiskussa

Ukrainassa ainakin 20 ihmistä on loukkaantunut Venäjän lauantaina tekemässä ilmaiskussa Dnipron kaupungin pohjoispuolella, kertoo alueen sotilashallinnon johtaja Serhi Lysak.

Asiasta uutisoivat muun muassa ukrainalaismediat Kyiv Independent ja Ukrainska Pravda.

Isku tehtiin lauantai-iltana Dnipron välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan Pidhorodnen kaupunkiin.

Lysak sanoi iskussa loukkaantuneen viisi lasta, joista kolme on saanut vakavia vammoja. Lysakin mukaan raunioissa uskotaan olevan edelleen ihmisiä loukussa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Telegram-kanavallaan iskun osuneen kahden kaksikerroksisen asuintalon väliin.

– Venäjä osoittaa jälleen olevansa terroristivaltio. Venäläiset tulevat kantamaan vastuun kaikista valtioomme ja kansaamme kohdistuneista teoista, Zelenskyi kirjoitti viestissään.

Maan keskiosissa sijaitseva Dnipro on hieman yli 100 kilometrin päässä Etelä-Ukrainan rintamalinjasta.

20.35: Venäjän armeijaan yhdistettyjä Z-symboleja ilmestynyt Hietaniemen puihin – "Järkyttävä mielenilmaus" 

Helsingin Hietaniemen hautausmaan lähettyvillä oleviin puihin on viikonlopun aikana ilmestynyt Z-merkkejä. Symbolin voidaan tulkita olevan voimakas kannanotto Venäjän hyökkäyssodan puolesta, sillä Z-kirjain on viime aikoina yhdistetty pitkälti Venäjän armeijaan ja sen tapaan merkitä sotilasajoneuvojaan Ukrainassa. 

MTV Uutiset kysyi Hietaniemessä ohikulkijoilta, mitä mieltä he ovat kirjainten ilmestymisestä puihin. Symboleja ihmetellyt pastori Timo Soisalo ei ymmärrä, miten tällaisena aikana saatetaan tehdä jotain näin ajattelematonta.

– Olen täällä vain vierailevana pastorina ja kommentoin yksityishenkilönä. Mutta onhan tämä erittäin ajattelematon teko.

Z-merkit huomannut helsinkiläinen Joonas Soininen järkyttyi symbolit nähdessään. Soininen toivoo kaupungin siivoavan kirjaimet pois pian.

–Järkyttävä mielenilmaus, ihmeellistä, että näitä tulee ympäristöömme. 

20.25: Ukrainalainen komentaja: Venäjän "mittavat tappiot" Bahmutin lähistöllä jatkuvat

Ukrainan maavoimien komentaja  komentajan Oleksandr Syrskyin mukaan Venäjän mittavat tappiot Bahmutin alueen lähistön taisteluissa jatkuvat. Syrskyi kommentoi asiaa tänään vierailtuaan rintamalla Ukrainan joukkojen luona. Asiasta uutisoi uutikanava CNN.

Ukrainan itäosassa sijaitseva Bahmut on ollut pitkään veristen taistelujen kohteena. Palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin julisti viime kuussa joukkojensa voittaneen Bahmutin kaupungin, mutta Ukrainan mukaan sen joukoilla on edelleen jalansijaa kaupungin lounaisosassa.

Raporttien mukaan Bahmutin alueen rintamalinjat ovat pysyneet viime aikoina melko vakaina ilman suuria muutoksia.

CNN ei ole kyennyt vahvistamaan tietoja rintamalinjojen tapahtumista.

Lue myös:

    Uusimmat