Venäläinen Killnet-hakkeriryhmä yritti iskeä Euroviisuihin ja estää Ukrainan voiton

0:27
Tällaisissä tiloissa Italian poliisin kyberturvayksikkö toimi Euroviisujen aikana.

Italian poliisin mukaan se torjui lukuisia kyberhyökkäyksiä Euroviisujen aikana. Venäjää tukeva hakkeriryhmä Killnet oli aiemmin tällä viikolla uhonnut estävänsä Ukrainaa voittamasta Euroviisuja.

Poliisin mukaan se onnistui torjumaan lukuisia hyökkäysyrityksiä Euroviisujen esitysten ja äänestyksen aikana. Hyökkäysten takana on poliisin mukaan venäjämielinen hakkeriryhmä Killnet ja sen kumppaniverkosto Legion.

Killnet uhosi loppuviikosta, että se aikoo estää Ukrainaa voittamasta, muun muassa palvelunestohyökkäyksellä ja "lisäämällä ääniä muille maille". Asiasta kertoi muun muassa Forbes

Venäläishakkereiden ponnistelut sabotoida Ukrainaa kuitenkin epäonnistuivat, ja Ukrainan edustaja Kalush Orchestra voitti Euroviisut ylivoimaisella äänisaaliilla.

Hyökkäyksiä italialaissivustoille

Keskiviikkona Killnet otti nimiinsä Reutersin mukaan useita palvelunestohyökkäyksiä italialaisverkkosivustoille, kuten senaattiin, parlamentin ylähuoneeseen ja Italian kansalliseen terveyslaitokseen. Sivustot olivat jonkin aikaa poissa käytöstä, mutta sen suurempaa vahinkoa ei viranomaisten mukaan tapahtunut.

Killnet on Venäjän hallintoa kannattava hakkeriryhmä, joka itse sanoo olevansa erikoistunut "militaristisiin kyberharjoituksiin". Ryhmä vaikuttaisi aktivoituneen Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Tähän mennessä hyökkäykset ovat olleet pitkälti palvelunestohyökkäyksiä. Palvelunestohyökkäyksessä verkkosivuston liikenne ruuhkautetaan, eikä sivustoa pääse hetkellisesti käyttämään.

Killnet on esimerkiksi väittänyt hyökänneensä Ukrainan puolelle asettautuneen Anonymous-hakkeriverkoston verkkosivuille. Anonymous-verkostolla ei kuitenkaan ole yhtä pääsivua, joten hyökkäys tehtiin todennäköisesti jollekin pienemmälle, itsenäiselle verkkosivustolle.

Katso myös: Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Suomen Nato-prosessi lisäävät kyberhyökkäysten uhkaa myös Suomessa – tähän kaikkeen tulee varautua

6:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja