Venäjän ydinsukellusvene Belgorodin viheliäinen lisäpala: Rikkoiko vastaavanlainen kapistus Nord Streamit?

Belgorodin viheliäinen lisäpala: Rikkoiko tämä kapistus Nord streamit? 1:00
Animaatio näyttää 60 sekunnissa: Tällainen on viheliäinen kääpiösukellusvene, ja tähän se pystyy.

Belgorodin kaltaiset massiiviset sukellusveneet voivat lähettää matkaan pienempiä sukellusveneitä. Myös sellainen saattoi rikkoa Nord Streamit.

Venäjän laivasto vastaanotti kesällä maailman suurimman sukellusveneen, Belgorodin. Belgorod kuuluu ydinsukellusveneluokkaan, mikä tarkoittaa sen kykenevän tarvittaessa kantamaan mukana jopa ydinasetta.

Belgorodista on kuitenkin myös moneen muuhun, kuin ydinaseilla pelailuun.

Muun muassa yhdysvaltalainen sukellusveneasiantuntija H.I. Sutton kertoo sivuillaan, että Belgorod pystyy tarvittaessa myös kantamaan mukanaan pienempiä sukellusveneitä, jotka ovat kykeneviä erilaisiin tiedustelu- ja sabotaasitehtäviin.

"Käsivarret" katkovat kaapeleita ja asettavat räjähteitä

Lisäsukellusveneet voivat asiantuntijoiden mukaan myös toimia ilman miehistöä, tai lähettämään kohteeseen taistelusukeltajia. On myös arvioitu, että syvälle pääsevät sukellusveneet pystyvät "käsivarsiensa" avulla asettamaan kohteeseen räjähteitä, tai leikkaamaan pihdeillä vedenalaisia kaapeleita ja putkia.

Tällaisia emosukellusveneen kantamia lisäsukellusveneitä on myös epäilty Nord Stream -putkien sabotaasissa. 

Belgorod ei kuitenkaan ole epäiltyjen listalla, sillä ison koon vuoksi se olisi uskottu tulleen huomatuksi, kertoo muun muassa Julian Pawlak saksalaisen Helmet Schmidt -yliopiston tutkimusavustaja.

Mutta miten nämä lisäsukellusveneet oikein toimivat? Stock ANI -studio havainnollistaa animaation avulla, miten lisäsukellusveneet toimivat veden alla. Katso animaatio yläpuolelta.

Video: Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat