Venäjän ydinsukellusvene on havaittu kaukana lähtöpaikastaan – kantaa mukanaan pelättyä "tuomiopäivän asetta"

Italialaisen La Repubblica-lehden haltuunsa saamien Naton salaisten tiedusteluraporttien mukaan Venäjän ydinsukellusvene Belgorod lähti pari viikkoa sitten liikkeelle lähellä Suomen rajaa olevasta tukikohdastaan Vienanmerellä.

Nyt sukellusveneen sijainnista on saatu uusia tietoja. Se on Naval Newsin mukaan havaittu Barentsinmerellä, Kuolan niemimaan pohjoispuolella.

Naval News perustaa uutisensa satelliittikuviin, jotka ovat julkisesti saatavilla.

Poseidonin testiä valmistellaan?

Belgorod-sukellusvene on Venäjän presidentin Vladimir Putinin ylpeys. Venäjän laivasto sai aluksen käyttöönsä tänä vuonna heinäkuussa.

Tiedustelutietojen mukaan Venäjä saattaa testata Belgorodin mukanaan kuljettamaa kauko-ohjattavaa Poseidon-torpedoa, jota Nato kutsuu tuomiopäivän aseeksi.

Testi voisi tapahtua tiedustelutietojen mukaan juuri Barentsinmerellä, missä Belgorod satelliittukuvien perusteella nyt on.

Poseidon on vaikea torjua

Myös Poseidon-torpedo on Putinin ”lempilapsi”, ja hän ilmoitti sen kehittämisestä jo vuonna 2018. Kyseessä on pelottava kostoase.

Poseidon 2M39 on miehittämätön häivetorpedo, jonka on tarkoitus livahtaa huomaamatta rannikkopuolustuksien ja kuunteluasemien ohi esimerkiksi Yhdysvaltojen rannikon suurten asutuskeskusten tai laivastotukikohtien tuntumaan.

Ydinaseasiantuntijan mukaan Putin uhoaa ydinaseilla, koska tietää häviävänsä sodan Ukrainassa - näin lännen tulisi toimia 4:28
Ydinaseasiantuntijan mukaan Putin uhoaa ydinaseilla, koska tietää häviävänsä sodan Ukrainassa - näin lännen tulisi toimia

Ydinkäyttöinen torpedo voisi räjähteiden lisäksi kuljettaa mukanaan koboltti-60:a, joka on koboltin keinotekoinen radioaktiivinen isotooppi. Siitä voi valmistaa äärimmäisen ”likaisen pommin”, joka tekisi laajat alueet asuinkelvottomiksi vuosikymmeniksi.

Poseidonilla voitaisiin synnyttää myös satojen metrien korkuisia tsunameja.

Venäjän mukaan Poseidonien torjuminen on käytännössä mahdotonta.

”Viimeinen keino”

Tiedusteluasiantuntija ja Putinin pelikirjan kirjoittaja Rebekah Koffler kertoo Fox Newsille, että Venäjä käyttäisi Poseidonia vain, jos näyttäisi ilmeiseltä, että Venäjä on häviämässä sodan.

Kofflerin mukaan Poseidon ei ole vielä täysin valmis. Hän arvelee, että tuomiopäivän torpedo on käyttökunnossa vasta vuonna 2027. Koffler kuitenkin pohtii, että Putin voisi testata asetta pelotellakseen sekä Ukrainaa että Nato-maita.

Putin on jo varoittanut, että mahdollinen ydinaseiden käyttö ”ei ole bluffia”.

Katso myös: Tässä tilanteessa Venäjä voi oman ohjeensa mukaan käyttää ydinasetta

Tässä tilanteessa Venäjä voi oman ohjeensa mukaan käyttää ydinasetta 2:26

Lue myös:

    Uusimmat