Mainos

”Venäjän vaalit kansanäänestys herra P:n asemasta” – äänestysprosentti tärkeä Putinille

7:52

Katso Kanervan haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Venäjän sunnuntaiset presidentinvaalit ovat Ilkka Kanervan mukaan kuin kansanäänestys presidentti Vladimir Putinin asemasta maan poliittisessa järjestelmässä. Putinille on poliittisen uskottavuuden kannalta tärkeää, että äänestysprosentti on ainakin 60, ja äänestämistä markkinoidaan monin konstein.

– Venäjän vaalit voi nähdä kansanäänestyksenä herra P:n asemasta järjestelmässä, kiteyttää Ilkka Kanerva.

Kanerva johtaa Venäjän presidentinvaalien tarkkailuoperaatiota. Hänen tehtävänään on tarkkailla vaalilainsäädännön tilaa, median ja taloudellisten tekijöiden roolia vaaleissa, ja äänestäjien rekisteröintiä.

Kanerva muistuttaa, että Venäjän poliittinen ohjaus toimii hyvin eri tavalla kuin länsimaissa.

– Esimerkiksi potentiaalinen vastaehdokas Aleksei Navalnyi ei voinut tulla ehdokkaaksi. Etukäteen todettiin, ettei hän ole vaalikelpoinen, Kanerva selittää.

– Tällaisilla järjestelyillä luodaan asetelma, ettei joukkoon tule ehdokasta, joka haastaisi uskottavalla tavalla muita ehdokkaita.

Kanerva kertoo, että spekulaatio vaaleissa pyörii kahden asian ympärillä: äänestysprosentin ja Putinin äänisaaliin. Äänestysprosentti on Putinille äärimmäisen tärkeä poliittisen uskottavuuden kannalta ja Moskovassa markkinoidaan äänestämistä monin konstein.

– Jos äänestysaktiivisuus yltää 60 prosenttiin niin hyvä. Ja jos Putinin osuus saaduista äänistä tulee olemaan 70 prosenttia, Putin on varmasti tyytyväinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.