Venäjän vaalihuoneet aukesivat, ulkopuolista vaalitarkkailua ei ole – tulosta pidetään "rituaalinomaisena näytelmänä"

1:27
Millaisin keinoin vaalituloksen oikeellisuudesta voidaan saada tietoa? Hannu Himanen vastaa kysymykseen videolla.

Venäjällä on alkanut kolme päivää kestävä äänestys duuman eli parlamentin alahuoneen vaaleissa. Näitä vaaleja voidaan pitää eräänlaisena kenraaliharjoituksena vuoden 2024 presidentinvaaleille.

Ensimmäiset vaalihuoneistot avasivat ovensa Venäjän kaukoidässä jo myöhään eilen illalla Suomen aikaa. Pääkaupungissa Moskovassa äänestys alkoi aamukahdeksalta.

Entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen kertoo MTV:n Uutisaamussa, että vaaleilla on lähinnä rituaalinomainen merkitys, jolla ilmaistaan Kremlin hallinnon olevan vahvasti vallassa. 

 – Miltä tämä rituaalinomainen näytelmä saadaan näyttämään, sillä voi olla merkitystä vuoden 2024 osalta. Tätä voidaan pitää ikään kuin kenraaliharjoituksena presidentinvaaleihin.

 – Viranomaiset haluavat varmistaa, että kun Vladimir Putin, kuten itse uskon, valitaan uudestaan, se tapahtuu mahdollisimman näyttävästi ja mahdollisimman korkealla osanotolla ja yksiselitteisellä tuella. Näitä vaaleja voidaan pitää harjoituksena todella merkittäviin presidentinvaaleihin. 

Etyjin tarkkailijat jäivät pois

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän odotetaan duuman vaaleissa varmistavan itselleen kahden kolmasosan enemmistön 450 kansanedustajan paikasta, vaikka puolueen suosio on laskenut selvästi edellisistä vaaleista.

Vaalien alla todellisia opposition edustajia on estetty asettumasta ehdolle. Hallinnon vastustajia on myös vangittu ja ajettu maanpakoon.

Tänä vuonna vaaleissa ei ole myöskään Eetyjin vaalitarkkailijoita.

– Etyjn tarkkailun organisoinnista vastaava demokratia- ja ihmisoikeustoimisto on ilmoittanut jo elokuun alussa, ettei se voi lähettää tarkkailijoita, koska Venäjä on asettanut niin tiukkoja rajoituksia. Venäjä perustelee rajoituksia koronatilanteella, mutta Etyjn tarkkailijaorganisaatio on tästä eri mieltä. 

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja MTV Uutiset Livessä

Sovellus katosi kaupoista

Venäjän vangitun oppositiovaikuttajan Aleksei Navalnyin verkoston mukaan teknologiajätit Google ja Apple ovat poistaneet sovelluskaupoistaan niin kutsutun älykkään äänestämisen sovelluksen.

Sovelluksella Navalnyi avustajineen on pyrkinyt neuvomaan venäläisiä keskittämään äänensä valtapuolue Yhtenäisen Venäjän varteenotettavimmalle vastaehdokkaalle eri vaalipiireissä.

Sovellus katosi sovelluskaupoista tänään eli samana päivänä kun äänestys Venäjän parlamenttivaaleissa alkoi. Navalnyin avustaja Ivan Zhdanov kutsuu teknologiajättien toimintaa "häpeälliseksi poliittiseksi sensuuriksi".

Kansalaisjärjestöt ja oppositiopuolueet pyrkivät tarkkailemaan Venäjän vaaleja. Mitä näiden tiedoista voidaan päätellä? Katso Hannu Himasen vastaus videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja