Venäjän uutistoimisto paljastaa, mitä Kremlin suunnitelma Ukrainan denatsifikaatiosta tarkoittaa käytännössä: Kylmääviä toimia jopa sukupolven ajan

Kremlin propagandaa levittävän uutistoimiston jutussa avataan Venäjän kylmäävä suunnitelma 25 vuoden denatsifikaatiosta 2:08
Tätä venäläistä propagandaa levittävä media tarkoittaa denatsifikaatiolla – katso video!

Venäjän valtion omistama RIA Novosti -uutistoimisto on tunnettu jo vuosien ajan Kremlin propagandan levittäjänä. Nyt sivusto on julkaissut artikkelin otsikolla ”Mitä Venäjän pitäisi tehdä Ukrainalle?”, jossa avataan Venäjän suunnitelmia Ukrainassa ja selitetään, mitä denatsifikaatio heille tarkoittaa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Kylmäävän artikkelin kirjoittanut Timofei Sergeitsev aloittaa viittaamalla aiemmin julkaistuun artikkeliin, jossa on puhuttu Ukrainan denatsifikaatiosta. Denatsifikaatiolla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla pyritään poistamaan kansallissosialistista ideologiaa muun muassa yhteiskunnasta ja mediasta.

RIA Novosti määrittelee denatsifikaation joukoksi toimenpiteitä, jotka on suunnattu natsisoituun väestöön, jota ei teknisestä voida suoraan rangaista sotarikollisina. Samalla se tarkoittaa deukrainistamista. Denatsifioinnin tulisi kestää ainakin yhden sukupolven – eli 25 vuoden ajan.

Sergeytsev jatkaa retoriikkaa, jonka mukaan ukrainalaisilla ei pitäisi olla kansallista identiteettiä. Ukraina tulee myös de-eurooppalaistaa. Sen jälkeen, kun Ukrainan valtio on ”vapautettu ja denatsifioitu”, sitä ei tulisi enää kutsua Ukrainaksi.

Jutussa verrataan Ukrainaa natsiajan Saksaan. Sen mukaan ukrainalaiset naamioivat natsismin kutsumalla sitä ”itsenäisyyden haluksi” ja ”eurooppalaiseksi kehityksen tavaksi”. Ukrainassa ei ole natsipuoluetta, füüreriä tai rotulakeja, mutta Ukrainan natsismi on jutun mukaan maailmalle vaarallisempaa kuin Hitlerin natsismi.

Sekä valkovenäläinen toimittaja Tadeusz Giczan että BBC:n toimittaja Francis Scarr ovat julkaisseet Twitterissä englanninkieliset käännökset jutusta, joita on käytetty tämän jutun lähteinä.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

"Ukrainan poliittinen eliitti on eliminoitava, koska heitä ei voida uudelleenkouluttaa"

Sergeytsev toteaa, että Venäjän ”erikoisoperaation” myötä Ukrainan hallituksen lisäksi maan kansalaiset ovat paljastuneet natseiksi. Tekstin mukaan kaikki aseisiin tarttuneet ukrainalaiset on eliminoitava, koska he ovat vastuussa Venäjän kansanmurhasta. Kaikkia ukrainalaisia luonnehditaan passiivisiksi natseiksi, jotka ovat tukeneet Ukrainan natsijohtoa.

Artikkelissa sanotaan myös, että ukrainan poliittinen eliitti on eliminoitava, koska heitä ei voi kouluttaa uudelleen. Tämän vuoksi myös tavallisten ukrainalaisten olisi koettava kaikki sodan kauhut ja omaksuttava kokemus historiallisena opetuksena ja sovituksena syyllisyydestään.

Sergeytsev kirjoittaa, että tälle väestönosalle oikeudenmukainen rangaistus on mahdollista vain natsijärjestelmää vastaan ​​käytävän oikeudenmukaisen sodan välttämättömien vastoinkäymisten kantajana

Artikkeli on aiheuttanut kauhunsekaisia reaktioita ympäri maailmaan. Sitä on pidetty Venäjän yrityksenä oikeuttaa raa’at tekonsa Ukrainassa.

Myös täällä Suomessa ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on kommentoinut Twitterissä RIA Novostin kirjoitusta ja jakoi Scarrin käännöksen.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

– Denatsifikaatioon tähtäävä sota alkaa propagandassa saamaan yhä kansanmurhaisempia piirteitä. Hyvin huolestuttavaa, kammottavaa, Aaltola kirjoittaa Twitterissä.

Maanantaina Aaltola twiittasi, että Venäjä on tietoisesti muuttamassa käsitystä itsestään.

Venäläistä mediaa ja propagandaa seurannut BBC:n toimittaja Scarr kuvailee artikkelin retoriikkaa kauhistuttavaksi, jopa sen mittapuun mukaan, mitä hän tottunut näkemään Kremlin-mielisessä mediassa.

Tällaiset ovat Venäjän ykköskanavan uutiset – MTV:n toimittajat katsoivat, millaista propagandaa venäläisille syötetään 8:28

Lue myös:

    Uusimmat