Venäjän tiedustelu masinoi kätyrinsä tekemään kirjepommi-iskuja Espanjassa, sanovat NYT:n lähteet

Ukrainan kansalliskaarti teki iskun Venäjän valtaamaan laitokseen Donetskissa 1:23
Ukrainan kansalliskaarti teki iskun Venäjän valtaamaan laitokseen Donetskissa

Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset viranomaiset uskovat, että Venäjän sotilastiedustelu oli Espanjassa loppuvuodesta tapahtuneiden pommi-iskujen taustalla. Asiasta uutisoi New York Times.

Amerikkalaisen lehden mukaan Venäjän tiedustelu oli ohjannut venäläisen puolisotilaallisen äärioikeistoryhmän, Venäjän keisarillisen liikkeen, hyväksi toimivia henkilöitä tekemään pommi-iskuja.

Espanjassa tapahtui marraskuussa ja joulukuussa kuuden kirjepommi-iskun sarja. Pommeja lähetettiin Espanjan pääministerin Pedro Sánchezin virka-asuntoon, Yhdysvaltain ja Ukrainan lähetystöihin sekä puolustusministeriöön.

Kukaan ei kuollut iskuissa, mutta yksi Ukrainan lähetystön työntekijä sai vammoja räjähdyksessä.

Yksi pommeista lähetettiin aseita valmistavaan Instalaza-yhtiöön Zaragozassa. Yhtiö valmistaa muun muassa kranaatinheittimiä, joita Espanja on antanut Ukrainalle.

Myös Madridin lähistöllä sijaitsevaan ilmavoimien lentotukikohtaan lähetettiin kirjepommi.

Iskut varoituslaukaus

Yhdysvaltalaisten lähteiden mukaan Venäjä on saattanut viestiä masinoimillaan pommeilla, että terrori-iskuja voisi seurata lisää, jos länsimaat jatkavat Ukrainan tukemista sotilaallisesti.

Taustalla uskotaan olevan myös tavoite herättää länsimaissa huolta sekä testata lännen sisällä toimivien Kremlin kätyreiden kykyjä sen varalta, että Moskova jossain vaiheessa päättää laajentaa konfliktia ja sotaa.

Viime aikoina iskujen tutkinnassa on keskitytty Venäjän keisarillisen liikkeen toimintaan. Kyseessä on radikaali puolisotiaallinen like, jolla on jäseniä ja toimijoita eri puolilla Eurooppaa. Järjestöllä on New York Timesin mukaan myös koulutuskeskuksia Pietarissa.

Yhdysvallat on määritellyt liikkeen terroristijärjestöksi. Liikkeellä uskotaan olevan kytkös Venäjän tiedustelupalveluihin.

Venäjän Keisarillisen liikkeen jäseniä on havaittu Espanjassa, ja Espanjan viranomaiset ovat peranneet venäläisen liikkeen yhteyksiä espanjalaisiin äärioikeistolaisiin voimiin.

Käytännössä Venäjä halusi siis näyttää, että se kykenee halutessaan järjestämään verkostojensa kautta terrori-iskuja lännessä ja Nato-maissa.

New York Timesin lähteet käyttävät tapahtuneesta termiä varoituslaukaus. Toistaiseksi on epäselvää, kuinka suorassa kytköksessä Espanjassa tapahtuneet iskut ovat itse Kremliin.

Presidentti Vladimir Putinin tiedetään antaneen sotilastiedustelulle laajat valtuudet suorittaa salaisia operaatiota Euroopassa.

Aiheesta uutisoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat