Venäjän televisiokanava julkaisi hämmentävän propagandavideon: Euroopassa syödään ensi jouluna lemmikkejä hyytävän kylmässä asunnossa

Venäjän propaganda: Euroopassa syödään lemmikkejä ensi jouluna – näin lännelle irvaillaan videolla 2:01
Näin Venäjän valtiollinen televisiokanava irvailee Euroopalle.

Venäjä maalaa varsin surkuhupaisaa propagandakuvaa eurooppalaisesta arjesta ilman sähköä ja äärimmäisessä köyhyydessä. Kun Venäjä ei ole saavuttanut toivottua menestystä sotarintamalla, kaikki propagandakeinot on ilmeisesti otettava käyttöön myös mediassa. 

Venäjän valtiollinen televisiokanava RT on hiljattain  julkaissut hämmentävän jouluvideon eurooppalaisesta joulusta ilman venäläistä energiaa. Videosta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Iltalehti.

EU on kieltänyt RT-televisiokanavan ja valtiollisen uutistoimiston Sputnikin sekä niiden tytäryhtiöiden toiminnan EU:n alueella.

RT:n video on kuitenkin selvästi suunnattu länsimaiselle yleisölle, koska sekä sen nimi että kaikki tekstit siinä ovat englanniksi. "Hyvää Venäjän-vastaista joulua" kuuluu videon englanninkielinen otsikko.

Propagandavideo maalaa kylmää kuvaa

Video alkaa joulusta 2021, jolloin kolmihenkisellä perheellä on lämmin ja valoisa koti ja joulukuusessa valot. Perheen tytär saa lahjaksi hamsterin, jolla on söpö punainen rusetti.

Tänä jouluna vuonna 2022 sähköä ei videon mukaan Euroopassa enää ole ja tytön hamsteri joutuu juoksupyörään tuottamaan sähköä joulukuusen valoihin. Perhe värjöttelee sohvalla vilttien alla.

Ensi vuoden joulu 2023 on jo niin kurja, että perheen asunnon ikkunat ovat rikki ja tuuli vinkuu talossa. Jouluateria on perheen lemmikkihamsterista tehty keitto, josta jyrsijän söpö punainen rusetti löytyy. Videon lopussa on teksti, jossa lukee "teidän medianne ei kerro teille, mihin tämä on todella menossa".

Voit katsoa videon kokonaisuudessaan täältä

Epätoivoinen Venäjä

Venäjän mediassa on Ukrainan sodan alettua nähty yhä enemmän naureskelua ja vihjailua siitä, että energiapulan takia Eurooppa ryömii Venäjän syliin.

Venäläismedian otsikot ovat olleet dramaattisia, mutta MTV Uutiset selvitti, että EU-jäsenvaltioista vain Latvia, Liettua ja Suomi ovat ennen Ukrainan sotaa tuoneet sähköä Venäjältä.

Viime vuonna Venäjän osuus sähkön kokonaistuonnista oli Latviassa ja Liettuassa 18 prosenttia ja Suomessa reilut 37 prosenttia.

Vuonna 2020 Venäjän osuus sähkön kokonaistuonnista oli Suomessa vain reilut 13 prosenttia, mutta yleisesti se on vaihdellut noin 20–30 prosentin välillä viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Vaikka sähköntuonnin loppuminen Venäjältä on toki saattanut osin nostaa sähkön hintoja, todellisuudessa Euroopassa ollaan todella kaukana Venäjän luomasta kauhuskenaariosta kuoliaaksi jäätyvistä ihmisistä, joilla ei ole varaa ruokaan.

Venäläisen propagandavideon voidaankin ajatella symboloivan ennemminkin Venäjän omaa ahdinkoa sekä epätoivoa, kun hyökkäyssodassa Ukrainassa ei ole tullut menestystä ja lännen asettamat pakotteet ovat alkaneet purra.

MTV Uutisten haastattelema Turun yliopiston kauppakorkeakoulun professori Kari Liuhto sanoo, ettei Venäjällä ei ole koskaan viimeisten 25 vuoden aikana mennyt yhtä huonosti kuin nyt.

– EU-maiden siirtyessä nopeutetussa aikataulussa uusiutuvaan energiaan Venäjä ei tule edes Ukrainan sodan loputtua saamaan takaisin energiantoimittajarooliaan, Liuhto sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat