Gazprom julkaisi Eurooppaa jäisellä talvella pelottelevan videon – uhkauksen toteuttaminen olisi "eksistentiaalinen uhka koko Venäjälle"

Gazpromin mainosvideo hämmentää: Miksi Venäjä maalailee Euroopalle uutta jääkautta? 1:47
Katso videolta Gazpromin kohua herättänyt mainosvideo.

Venäläinen kaasujätti on julkaissut mainosvideon, jossa maalaillaan Euroopan talvesta kylmää. Asiantuntijan mukaan video todistaa, että Venäjä nostaa panoksia energiasodassa.

Videolla kaasuyhtiö Gazprom alleviivaa dramaattisen musiikin kera, miten Euroopan käy, kun Venäjä katkaisee energiahanat länteen.

Venäjän kaasuntuonti Eurooppaan on ollut viime päivät jäissä, Venäjän väittäessä pakotteiden estävän kaasuputki Nord Stream 1:n kunnossapitotyöt.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila katsoi videon tiistaina.

Lassilan mukaan siinä ei ole mitään uutta, että Venäjä lähettää pelkoa kylvävää signaalia lännelle. Poikkeuksellisen videosta tekee se, että sitä levitetään yrityksen toimesta, ei poliittisten kanavien tai median kautta.

– Kyllä tämä paljastaa, missä asetelmissa Venäjä katsoo oman vaikutusvaltansa olevan suhteessa Eurooppaan. Video näyttää, että Eurooppa ei voi selvitä ilman Venäjän kaasua ja luonnonvaroja sekä, että Euroopan pakotepolitiikka on älytöntä.

– Tämä on toki tuttua kauraa, mutta se, että tällaista tehdään nyt jo yritysviestintänä, ei ole niin yleistä, Lassila kertoo.

"Ei tämä länsimaihin erityisesti pure"

Elokuvamaisen videon taustalla soi dramaattinen venäläinen musiikki. Osittain animoidulla videolla näkyy useita Euroopan kaupunkeja hyytävissä olosuhteissa.

Lassilan mukaan videolla on pyritty käyttämään tarkoituksella tunteisiin vetoavia elementtejä, joilla Venäjä luulee pelottavansa eurooppalaisia.

– On pyritty luomaan kliseinen draamankaari. Halutaan näyttää, että perinteiset energiamuodot ratkaisevat, ja että uusiutuvat energiaratkaisut ovat pelkkää pelleilyä. Kyllä tämä on nähty, että ei tämä tässä tilanteessa länsimaihin erityisesti pure.

Tulonlähteen menetys uhka koko Venäjän valtion olemassaololle

Mutta mistä Gazpromin julkaisema video kertoo laajemmassa mittakaavassa? 

Lassilan mukaan video todistaa, että Venäjä nostaa panoksia Eurooppaa vastaan ennennäkemättömästi.

– Me olemme nyt Venäjän kanssa energiasodassa. Venäjä luulee panoksia nostamalla saavansa Euroopan vaikeuksiin ja harkitsemaan uudelleen pakotteita sekä Ukrainan auttamista.

Panosten nostamisella on Lassilan mukaan kuitenkin kääntöpuolensa.

– Totuus on se, että Venäjä menettää tällä hetkellä keskeisen tulonlähteen kaasumyynnilleen. Se on eksistentiaalinen uhka koko Venäjän valtion olemassaololle.

Lue myös:

    Uusimmat