Venäjän valtiollisella medialla on vahva ja yksiselitteinen sanoma: "Ukraina on puhdistettava natseista"

Venäjän valtiollisessa mediassa on vahva viesti siitä, että Ukraina on vihollinen 5:04
MTV Uutisten toimittaja Anna Egutkina kertoo, mitä venäläismediassa kirjoitetaan tällä hetkellä Venäjän hyökkäyksestä.

Tänään on ollut musta päivä, kun Venäjä käynnisti aamun pikkutunneilla laajamittaisen hyökkäyksen ja tunkeutui Ukrainaan. Venäläismediasta saa kuitenkin tyystin toisenlaisen kuvan oikeutetusta "erityisestä sotilasoperaatiosta" Ukrainan vapauttamiseksi.

Venäjän valtiollisessa mediassa on hyvin vahva viesti siitä, että Ukraina on vihollinen eikä Venäjä ole tehnyt mitään väärää. Sekä Tassilla, Interfaxilla että Ria Novostilla on iso uutinen siitä, miten Ukraina on päättänyt katkaista diplomaattiset suhteet Venäjään.

Ukraina esitetään näin aktiivisena ja aggressiivisena toimijana, vaikka diplomaattisten suhteiden katkaiseminen on todellisuudessa ainoa vaihtoehto Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen jälkeen.

Venäjän valtion omistamassa mediassa myös puhutaan siitä, että vastauksena Donbasin tasavaltojen johtajien vetoomukseen Venäjän presidentti Vladimir Putin päätti toteuttaa "erityisen sotilasoperaation". Sanavalinnoilla pyritän oikeuttamaan Venäjän toimet. Kun sodasta ei puhuta sotana, vaan erityisenä sotaoperaationa, se ei kuulosta yhtä pahalta.

Lisäksi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Ukraina on puhdistettava natseista. Natseilla hän viittasi epäsuorasti muun muassa Ukrainan johtoon ja maan presidenttiin Volodymyr Zelenskyiin. Venäjä siis perustelee toimensa väittämällä, että Ukraina kaipaa puhdistusta ja vapauttamista. 

Venäläismediasta myös välittyy vahva viesti siitä, että Venäjän kaltaisen maan sulkeminen rautaesiripulla on mahdotonta. Eurooppa ei Kremlin mukaan pärjää ilman Venäjän kaasua ja muita tärkeitä vientituotteita. Näin annetaan ymmärtää, että lännen asettamat pakotteet eivät pure eikä niistä tarvitse kantaa huolta.

"Putin on tappaja"

Venäjän ahtaalle ajetussa oppositiomediassa uutiset ovat lähempänä länsimaista mediaa. Pääuutisena on "Venäjän laiton hyökkäys Ukrainaan". Oppositiomediassa on myös haastateltu Venäjän vastaisia hahmoja.

Oppositiosivusto Meduzan iso uutinen on Ukrainan presidentin vetoomus siitä, että kaikkien venäläisten on aika tulla ulos protestoimaan Ukrainan kanssa käytävää sotaa vastaan.

Moni Putinin toimien vastustaja, kuten Mihail Hodorkovski, on ottanut kantaa sosiaalisessa mediassa. Hodorkovski kirjoittaa, että aggressiivinen sota Ukrainaa vastaan on rikos ja jokainen, joka auttaa Venäjää omasta tahdostaan, on sotarikollinen.

Vankilassa viruvan Aleksei Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmysh kirjoitti Twitterissä, että Putin on tappaja ja kehotti kaikkia osoittamaan mieltä eikä olemaan hiljaa, koska vain vastarinnalla sota voidaan lopettaa.


Lue myös:

    Uusimmat