Venäjän Suomen lähettiläs Nato-jäsenyydestä: Suomen sisäinen asia

Venäläinen uutistoimisto RIA Novosti kertoo, että Venäjän Suomen- lähettiläs pitää mahdollista Nato-jäsenyyttä Suomen sisäisenä asiana.  

– Se, liittyykö Suomi Natoon, on sen suvereeni asia, ja siitä päättävät maan poliittinen johto ja kansa, suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsev sanoo haastattelussa.   

Hän kertoo, että Venäjä joutuisi kuitenkin analysoimaan tilanteen sotilaallisen ja poliittisen tilanteen muuttuessa. Hänen mukaansa muutos olisi merkittävä, kun Suomen ja Venäjän 1300 kilometriä pitkä raja muuttuisi kosketuslinjaksi sotilasliiton kanssa.  

Rumjantsev huomauttaa myös, että Nato-jäsenyyttä kannattaa tavallisesti vain neljäsosa suomalaisista. 60 prosenttia on vastaan.  

Hän arvioi, että Suomen hallituksen valmistelemat selonteot turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta eivät sisällä yksiselitteisiä johtopäätöksiä siitä, pitäisikö Suomen muuttaa sotilaallisen liittoutumattomuuden politiikkaa. Raportit edellyttävät hänen mukaansa analyysia ja arviointia kaikista Nato-jäsenyyden mahdollisista seurauksista.    

Lasten huostaanotot vähentyneet  

Rumjantsev kertoo, että Suomessa asuvien venäläisten perheiden lasten oikeuksien turvaaminen on Venäjälle tärkeä asia. 

– Onneksi tilanteet, joissa lapset otetaan venäläisiltä vanhemmilta pois, ovat nykyään harvinaisia. Valvonnassa on nyt kolme tällaista tapausta, kun esimerkiksi vuonna 2014 niitä oli 28.  

Rumjantsev sanoo, että Suomen ja Venäjän yhteistoiminnan menetelmä tällaisia tilanteita varten on jo olemassa. Venäjä ja Suomi vaihtavat vuosittain lapsiasiain yhteyshenkilöiden listoja saadakseen tarvittaessa selityksiä molemman maan perhelainsäädännöstä mahdollisimman pian.  

Venäläisten perheiden lasten huostaanottotapaukset ovat herättäneet suurta huomiota Venäjän mediassa.  

Lisää Nato-joukkoja Baltiaan ja Puolaan 2:25

Lue myös:

    Uusimmat