Ukraina: Venäjä vahvistamassa joukkojaan Lymanin ja Bahmutin lähettyvillä – MTV seurasi sotaa 11.2.2023

Ukraina tuhosi ensimmäistä kertaa Venäjän huippuharvinaisen Terminator-tankin 0:18
Ukraina tuhosi ensimmäistä kertaa Venäjän huippuharvinaisen Terminator-tankin

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 11.2.2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukraina: Venäjä tehnyt jo yli 66 500 sota- ja hyökkäysrikosta Ukrainassa
  • Ukraina: Taisteluissa kuollut yli 130 000 venäläissotilasta
  • Yhdysvalloilta yli 2 miljardin asepaketti Ukrainaan
  • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan tehdä samoin
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.54: Der Spiegel: Saksa aloittaa Leopard 2 -käyttökoulutukset ukrainalaisjoukoille ensi viikolla

Saksan puolustusvoimat aloittaa tiettävästi ensi viikolla ukrainalaisjoukkojen kouluttamisen Leopard 2 -panssarivaunujen käyttöön, kertoo saksalaislehti Der Spiegel

Lehden mukaan ensimmäiset ukrainalaissotilaat on jo kuljetettu Puolasta Saksaan.

21.30: Ukraina: Venäjä vahvistamassa joukkojaan Lymanin ja Bahmutin lähettyvillä

Ukrainan asevoimien pääesikunta mukaan Venäjän hyökkäysoperaatioiden pääpaino on edelleen Kupianskin, Lymanin, Bahmutin, Avdiivkan ja Novopavlivskin alueilla Ukrainan itä- ja koillisosissa. Pääesikunta kirjoitti asiasta iltapäivityksessään tänään.

Esikunnan mukaan Venäjä on vahvistamassa joukkojaan Lymanin ja Bahmutin lähettyvillä itäisen Donetskin alueella.

Esikunta arvioi, että Venäjä pyrkii tappioista huolimatta miehittämään koko Donetskin ja Luhanskin alueet.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliari sanoi helmikuun alussa, että venäläisjoukot ovat yrittäneet kaikkensa murtaakseen Ukrainan puolustuksen ja piirittääkseen Bahmutin.

Maliarin mukaan Venäjän joukot olivat aloittaneet voimakkaan hyökkäyksen Lymanin alueella.

Venäjän joukot ovat yhdessä palkkasotilasryhmä Wagnerin kanssa yrittäneet vallata Bahmutia jo kuukausien ajan, kirjoittaa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Lehden mukaan venäläisjoukot ovat hiljattain vallanneet alueita Bahmutin pohjois- ja eteläpuolella pyrkien katkaisemaan Bahmutin kaupunkiin johtavat huoltolinjat.

Kaupungin valtaaminen avaisi lehden mukaan kahteen keskeiseen kaupunkiin, Kramatorskiin ja Slovjanskiin, johtavan päätien.

17.10: IAEA: Kahden ukrainalaisen ydinvoimalan tehoa vähennettiin pommitusten takia

Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) kertoo lausunnossaan saaneensa Ukrainan energiaviranomaiselta perjantaina tiedon, että kahden ydinvoimalan tehoa vähennettiin varotoimenpiteenä maan energiainfrastruktuuriin kohdistuneiden pommitusten takia.

Pommitusten aiheuttama sähköverkon epävakaus aiheutti myös reaktoriyksikön pysähtymisen Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Hmelnitskin ydinvoimalassa, lausunnossa sanotaan.

Lausunnon mukaan IAEA:n pääjohtaja Rafael Mariano Grossi on myös pyrkinyt sopimaan korkeiden venäläisvirkamiesten kanssa ydinturvallisuus- ja turvavyöhykkeen rakentamisesta Zaporizhzhian ydinvoimalan ympärille.

Ydinvoimalan ympäristö on aktiivinen taistelualue ja tilanne alueella on edelleen epävakaa ja arvaamaton, Grossi sanoi. 

Zaporizhzhian ydinvoimala on Euroopan suurin.

Ukrainan ydinvoimaviranomainen (SNRIU) ilmoitti IAEA:lle tällä viikolla, että se sallii ydinvoimalan jatkaa sähköntuotantoaan vasta, kun voimala on palautettu Ukrainan valvontaan ja kun se on todettu turvalliseksi.

Tällä hetkellä Zaporizhzhian ydinvoimalan kuusi reaktoria ovat joko kylmä- tai kuumasulkutilassa, lausunnossa kerrotaan.

15.17: Wagner-joukkojen komentaja kertoi aika-arvionsa Venäjän tavoitteille Ukrainassa: "Moskova voi tarvita kaksi vuotta"

Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän johtajan mukaan Moskova voi tarvita kaksi vuotta, ennen kuin se saa hallintaansa kaksi itäisen Ukrainan aluetta, joiden valtaamisen se on ilmoittanut sodan keskeiseksi tavoitteeksi.

Wagner-joukkojen komentaja Jevgeni Prigozhin sanoo, että hänen käsityksensä Venäjän suunnitelmasta oli, että sen oli saatava Donetskin ja Luhanskin alueet, joita Moskova viime vuonna väitti Venäjän "tasavalloiksi".

– Ymmärtääkseni meidän on suljettava Donetskin ja Luhanskin tasavallat, ja periaatteessa se sopii toistaiseksi kaikille, hän sanoi venäläiselle sotilasbloggaajalle Semjon Pegoville perjantaina julkaistulla videolla.

Prigozhin mukaan tähän voi kuitenkin mennä jopa pari vuotta.

– Jos meidän on päästävä Dnipron alueelle, se vie noin kolme vuotta, Prigozhin lisäsi.

Kommentit antoivat harvinaisen välähdyksen venäläisten odotuksista konfliktin todennäköisestä kestosta mieheltä, jonka yksityisarmeija on kiivaimpien taistelujen keskipisteessä.

Yhdysvallat arvioi, että Wagnerilla on tällä hetkellä Ukrainassa noin 50 000 sotilasta.

12.41: FP: Venäjä on koonnut uuteen hyökkäykseensä enemmän sotilaita kuin joilla se aloitti sodan

Ukraina väittää Venäjällä olevan yli 300 000 sotilasta Ukrainassa, kirjoittaa amerikkalaislehti Foreign Policy (FP).

Kuluvalla viikolla on raportoitu Venäjän uusista hyökkäyksistä Itä-Ukrainassa, jonne taisteluiden painopiste on palannut Ukrainan menestyksekkäiden vastahyökkäyksen jälkeen. 

Sekä amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) että Britannia ovat todenneet Venäjän käynnistäneen uuden merkittävän hyökkäyksen.

Myös Luhanskin kuvernöörin mukaan Venäjän operaatiot ovat lisääntyneet hänen hallintoalueellaan.

Lisää ja suurempaa on luvassa, uskoo nimetön ukrainalaisviranomainen FP:n haastattelussa.

11.13: Venäjän hyökkäysyritys tyssäsi – hylkäsi 30 ehjää panssariajoneuvoa

Brittitiedustelun mukaan Venäjä epäonnistui hyökkäysyrityksessään Vuhledarissa Donetskin alueella Ukrainassa. Samaa mieltä on myös MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut sota-asiantuntija Emil Kastehelmi.

– Eteläisessä Donetskissa Vuhledarissa Venäjällä tuhoutuu massiiviset määrät kalustoa, eikä mitään tuloksia ei synny.

Brittitiedustelun mukaan venäläisjoukot hylkäsivät 30 ehjää panssari-ajoneuvoa epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen. ISW:n raportin mukaan Vuhledarista on julkaistu kuvia, jossa näkyy 13 panssarivaunua ja 12 muuta panssariajoneuvoa hylättynä. Raportin mukaan määrä vastaa puolta venäläisestä panssariupataljoonasta.

Katso Kastehelmen koko haastattelu tästä:

Sota-asiantuntija: Aloite sodassa on siirtynyt Venäjälle, Ukrainan vastahyökkäyksissä ongelmia 2:47

8.00: Venäjä menettänyt jopa puolet taistelupanssarivaunuistaan Ukrainassa, arvioi Yhdysvallat

Venäjä on todennäköisesti menettänyt puolet taistelupanssarivaunuistaan Ukrainan sodassa joko ukrainalaisten tuhoamina tai kaappaamina. Näin arvioi Yhdysvaltain kansainvälisten turvallisuusasioiden apulaispuolustusministeri Celeste Wallander.

Wallander esitti arvion virtuaalisessa turvallisuuskonferenssissa. Hän ei maininnut Venäjän menettämien tankkien arvioitua määrää.

Ukrainan läntiset tukijat ovat luvanneet lähettää maalle moderneja taistelupanssarivaunuja. Saksa ja Euroopan maat ovat lähettämässä Leopard 2 -tankkeja, Yhdysvallat Abramseja ja Britannia Challenger 2 -tankkeja.

7.16: Ukraina kertoo ampuneensa alas 11 lennokkia maan eteläosissa

Ukrainan asevoimat kertoi myöhään perjantaina ampuneensa alas 11 iranilaista Shahed-lennokkia, joita Venäjä on käyttänyt iskuissaan. Asiasta uutisoi Kyiv Independent.

Asevoimien mukaan lennokeista viisi ammuttiin alas Mykolajivin alueella, neljä Odessan alueella ja kaksi Hersonin alueella. Aiemmin illalla tehdyssä iskussa lennokki osui Dnipropetrovskin alueella sijaitsevaan energialaitokseen, joka oli jo ennestään Venäjän iskuista vaurioitunut.

Myös pääkaupunki Kiovan alueella ilmatorjunta on ampunut alas kohteita ja kaupungissa on ollut ilmahälytys perjantaina illalla.

23.30: Ukrainan ja Venäjän viranomaiset: Useita räjähdyksiä Venäjän miehittämässä Melitopolin kaupungissa

Venäjän miehittämässä Melitopolin kaupungissa koettiin perjantai-iltana useita räjähdyksiä, kertovat sekä ukrainalaiset että venäläiset viranomaiset. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Ukrainalaisjoukot joukot ovat viime viikkoina iskeneet toistuvasti Melitopoliin pyrkiessään valtaamaan takaisin maata maan eteläosassa ja alleviivatakseen pidemmän kantaman aseiden merkitystä.

Alueen venäläismielisen sotilas-siviilihallinnon jäsenen Vladimir Rogovin mukaan kaupungissa kuultiin räjähdyksiä jo toistamiseen perjantai-iltana. Rogov kirjoitti asiasta viestintäsovellus Telegramissa.

Rogov väittää Ukrainan iskeneen kaupunkiin raskaalla tykistöllä ja ohjusjärjestelmillä. Rogovin mukaan alasammuttujen rakettien sirpaleita osui asuintaloihin.

Melitopolin ukrainalaisen pormestarin Ivan Fedorovin mukaan voimakkaat räjähdykset tärisyttivät kaupungin eteläosia.


Lue myös:

    Uusimmat