Ukraina: Venäjä on aloittanut suurhyökkäyksen, Iran salakuljettanut pitkän kantaman lennokkeja Venäjälle – MTV seurasi sotaa 12.2.2023

Ukraina tuhosi ensimmäistä kertaa Venäjän huippuharvinaisen Terminator-tankin 0:18
Ukraina tuhosi ensimmäistä kertaa Venäjän huippuharvinaisen Terminator-tankin

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 12.2.2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan mukaan Venäjä on aloittanut suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa
  • Ukraina: Taisteluissa kuollut yli 130 000 venäläissotilasta
  • ISW: Venäjä valmistautuu uuteen laajamittaiseen hyökkäykseen
  • Saksa vahvisti lähettävänsä Leopard-tankkeja Ukrainaan ja antoi muille maille luvan tehdä samoin
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.38: Guardian: Iran salakuljettanut kehittyneempiä pitkän kantaman lennokkeja Venäjälle

Lehden lähteiden mukaan lennokkeja on salakuljetettu Venäjälle laivoilla ja Iranin valtion omistamalla lentoyhtiöllä.

Salakuljetusten paljastuminen osoittaa Guardianin mukaan sen, että Iran ja Venäjä ovat tiivistäneet suhteitaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Venäjän arvioidaan haluavan kehittyneempiä lennokkeja, koska Ukrainan ilmapuolustus on pystynyt tehokkaasti pudottamaan matalalla lentäviä itsemurhalennokkeja.



11.43: Wagner-ryhmän johtaja ilmoitti Venäjän edenneen Bahmutin lähistöllä Ukrainassa

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja ilmoitti tänään, että Wagner-joukot ovat valloittaneet ukrainalaisen Krasna Horan kaupungin muutaman kilometrin päässä tärkeästä Bahmutista. Venäjä on yrittänyt valloittaa rajuilla hyökkäyksillä Itä-Ukrainan Bahmutia jo kuukausia.

Väitteen Krasna Horan valtauksesta julkisti Wagnerin omistaja Jevgeni Prigozhin. Esimerkiksi uutistoimisto AFP ei pystynyt itsenäisesti vahvistamaan Wagner-johtajan väitettä.

Puolisotilaallisen Wagner-ryhmän ja Venäjän armeijan välinen kilpailu on noussut pintaan Bahmutin taistelun aikana, vaikka Kreml kiistää kaiken erimielisyyden.

8.25: Tämä video sai venäläiset sotakommentaattorit kihisemään: "Samat keskinkertaiset komentajat toistavat samoja virheitä"

Osa Venäjä-mielisistä sotakommentaattoreista on menettänyt uskonsa Kremlin sotavoimien kykyyn saavuttaa merkittäviä voittoja nyt käynnissä olevilla hyö.

Kuluvan viikon aikana niin Ukraina, Britannia kuin amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) ovat arvioineet, että Venäjä on aloittanut uusia merkittäviä hyökkäyksiä Itä-Ukrainassa.

Siinä missä venäläiset sotakommentaattorit olivat vajaa vuosi sitten pääsääntöisesti täynnä voitonvarmuutta, ovat monet heistä viime viikkoina suhtautuneet hyvin kyynisesti Kremlin armeijan mahdollisuuksiin saavuttaa todellisia voittoja saatavilla olevilla joukoilla.

Tuorein venäläismielisten sotakommentaattorien hermopisteitä satuttanut video on peräisin Donetskin alueelta Vuhledarista, jossa sota-asiantuntija Emil Kastehelmen mukaan Venäjä menettää "massiiviset määrät kalustoa, eikä mitään tuloksia synny".

Videolla näkyy venäläisten panssarijoukkojen ja jalkaväen toimintaa. Lopputulos ei ole oletettavasti hyökkäämään pyrkivien venäläisten kannalta mieluisaa katsottavaa, sillä kuvamateriaali sisältää paljon myös vaurioituvaa ja tuhoutunutta kalustoa.

– Hyökkäystä Vuhledarissa johtavat samat keskinkertaiset henkilöt (komentajat), jotka rynnäköivät Pavlovkaan viime marraskuussa, kirjoittaa 530 000 seuraajaa Telegramissa kerännyt Military Informant.

Lue koko juttu täältä.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
Katso ote venäläismielisten sotakommentaattorien hermoille käyneestä tuhontäyteisestä videosta. Video on Ukrainan armeijan tämän vuoden helmikuussa julkaisema.

5.14: Ukraina: Venäjä iski ohjuksilla Harkovaan

Venäjä teki myöhään lauantaina koilliseen Harkovan kaupunkiin kolme ohjusiskua, Kyiv Independent kirjoittaa.

Asiasta kertoi Harkovan kuvernööri Oleh Synjehubov Telegramissa. Hän sanoo, että iskut aiheuttivat tuhoja kaupungin infrastruktuurille.

Alustavien tietojen mukaan Venäjä käytti iskussa S-300-ilmatorjuntaohjuksia.

Lehden mukaan tarkempaa tietoa iskujen tuottamista tuhoista tai mahdollisista uhreista ei vielä ole.

5.02: Ukraina: Venäjän suurhyökkäys idässä alkanut

Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteerin Oleksi Danilovin mukaan Venäjä on jo aloittanut suurhyökkäyksensä Ukrainan itäosassa, kertoo Kyiv Independent, joka sanoo Danilovin puhuneen asiasta kansallisella televisiokanavalla lauantaina.

– He ovat jo aloittaneet hyökkäyksensä, he eivät vain ole sanoneet sitä julkisesti. Ja joukkomme torjuvat sitä, Danilov sanoi.

Hänen mukaansa Venäjä on kuitenkin kohdannut hyökkäyksessään suuria ongelmia, koska Ukrainan joukot ovat onnistuneet torjumaan sitä.

Danilov sanoo hyökkäyksen etenevän asteittain, mutta ei siten, miten Venäjä odotti sen menevän.

23.54: Der Spiegel: Saksa aloittaa Leopard 2 -käyttökoulutukset ukrainalaisjoukoille ensi viikolla

Saksan puolustusvoimat aloittaa tiettävästi ensi viikolla ukrainalaisjoukkojen kouluttamisen Leopard 2 -panssarivaunujen käyttöön, kertoo saksalaislehti Der Spiegel.

Lehden mukaan ensimmäiset ukrainalaissotilaat on jo kuljetettu Puolasta Saksaan.

21.30: Ukraina: Venäjä vahvistamassa joukkojaan Lymanin ja Bahmutin lähettyvillä

Ukrainan asevoimien pääesikunnan mukaan Venäjän hyökkäysoperaatioiden pääpaino on edelleen Kupianskin, Lymanin, Bahmutin, Avdiivkan ja Novopavlivskin alueilla Ukrainan itä- ja koillisosissa. Pääesikunta kirjoitti asiasta iltapäivityksessään tänään.

Esikunnan mukaan Venäjä on vahvistamassa joukkojaan Lymanin ja Bahmutin lähettyvillä itäisen Donetskin alueella.

Esikunta arvioi, että Venäjä pyrkii tappioista huolimatta miehittämään koko Donetskin ja Luhanskin alueet.

Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Maliari sanoi helmikuun alussa, että venäläisjoukot ovat yrittäneet kaikkensa murtaakseen Ukrainan puolustuksen ja piirittääkseen Bahmutin.

Maliarin mukaan Venäjän joukot olivat aloittaneet voimakkaan hyökkäyksen Lymanin alueella.

Venäjän joukot ovat yhdessä palkkasotilasryhmä Wagnerin kanssa yrittäneet vallata Bahmutia jo kuukausien ajan, kirjoittaa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Lehden mukaan venäläisjoukot ovat hiljattain vallanneet alueita Bahmutin pohjois- ja eteläpuolella pyrkien katkaisemaan Bahmutin kaupunkiin johtavat huoltolinjat.

Kaupungin valtaaminen avaisi lehden mukaan kahteen keskeiseen kaupunkiin, Kramatorskiin ja Slovjanskiin, johtavan päätien.

17.10: IAEA: Kahden ukrainalaisen ydinvoimalan tehoa vähennettiin pommitusten takia

Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) kertoo lausunnossaan saaneensa Ukrainan energiaviranomaiselta perjantaina tiedon, että kahden ydinvoimalan tehoa vähennettiin varotoimenpiteenä maan energiainfrastruktuuriin kohdistuneiden pommitusten takia.

Pommitusten aiheuttama sähköverkon epävakaus aiheutti myös reaktoriyksikön pysähtymisen Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Hmelnitskin ydinvoimalassa, lausunnossa sanotaan.

Lausunnon mukaan IAEA:n pääjohtaja Rafael Mariano Grossi on myös pyrkinyt sopimaan korkeiden venäläisvirkamiesten kanssa ydinturvallisuus- ja turvavyöhykkeen rakentamisesta Zaporizhzhian ydinvoimalan ympärille.

Ydinvoimalan ympäristö on aktiivinen taistelualue ja tilanne alueella on edelleen epävakaa ja arvaamaton, Grossi sanoi. 

Zaporizhzhian ydinvoimala on Euroopan suurin.

Ukrainan ydinvoimaviranomainen (SNRIU) ilmoitti IAEA:lle tällä viikolla, että se sallii ydinvoimalan jatkaa sähköntuotantoaan vasta, kun voimala on palautettu Ukrainan valvontaan ja kun se on todettu turvalliseksi.

Tällä hetkellä Zaporizhzhian ydinvoimalan kuusi reaktoria ovat joko kylmä- tai kuumasulkutilassa, lausunnossa kerrotaan.

Lue lisää lauantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat