Mainos

Venäjän parlamenttivaalien äänestys käyntiin

Venäläiset äänestävät parhaillaan parlamentistaan. Maan presidentti Vladimir Putin kävi vaaliuurnilla jo varhain aamulla Moskovassa. Tiukat turvatoimet varjostivat vaaleja, jotka ovat kuitenkin sujuneet rauhallisesti.

Venäjän parlamenttivaalien äänestys on alkanut. Ensimmäiset vaalihuoneistot avautuivat Venäjän itäisimmissä osissa iltakymmeneltä Suomen aikaa. Esimerkiksi Tyynenmeren satamakaupungissa Vladivostokissa äänestettiin vuoden ensimmäisessä lumimyrskyssä.

Presidentti Vladimir Putinia tukevien puolueiden uskotaan voittavan vaalit.

Suomessa asuvat venäläiset voivat äänestää Helsingissä, Turussa, Lappeenrannassa sekä Maarianhaminassa. Maarianhaminan vaalipiiri on koko vaalien pienin. Siellä äänensä voi antaa vain kymmenkunta ihmistä.

Tiukat turvatoimet varjostivat vaaleja

Venäläiset valitsivat päivällä edustajia parlamenttiin tiukkojen turvatoimien varjossa. Vaalit näyttivät kuitenkin sujuvan rauhallisesti terroristi-iskujen pelosta huolimatta.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Aleksandr Veshnjakov julisti vaalit sitoviksi pian puolen päivän jälkeen, kun äänestysvilkkaus ylitti vaaditun 25 prosentin rajan.

Duuman vaalien ensimmäiset äänestyspaikat avautuivat jo kello 22.00 Suomen aikaa eilen, ja läntisimmät äänestyspaikat suljetaan illalla kello 20.00

Putin kävi vaaliuurnilla varhain

Venäjän presidentti Vladimir Putin kävi äänestämässä varhain aamulla Moskovan eteläosassa sijaitsevassa äänestyspaikassa. Toimittajat kysyivät, ketä Putin oli parlamenttivaaleissa äänestänyt:

-Vastaamista voitaisiin pitää vaalimainontana, mutta kyllähän tiedossa on, keitä minä kannatan, vastasi presidentti.

Putinin, silloisen pääministerin, tueksi muodostettiin 1999 Yhtenäinen Venäjä -puolue. Puolueen tunnus näissä vaaleissa on "Yhdessä presidentin kanssa".

Jeltsin vihjasi äänestäneensä Putinin vastustajia


Venäjän entinen presidentti Boris Jeltsin antoi sunnuntaina ymmärtää, että hän äänesti presidentti Vladimir Putinia vastustavaa puoluetta parlamenttivaaleissa. Jeltsin, 72, kävi äänestämässä Moskovan länsiosassa sijaitsevalla äänestyspaikalla.

-Voin vain sanoa, että äänestin nuoria. Heillä on nyt kovat ajat, mutta he ovat tulevaisuus, Jeltsin vastasi toimittajien kyselyihin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Jeltsin antoi näin selvästi ymmärtää, että hän oli äänestänyt Oikeistovoimien liittoa, jonka johtajat ovat enimmäkseen hiukan yli 40-vuotiaita.

(MTV3-STT-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.