Mainos

Venäjän opposition mielenosoittajille roppakaupalla sakkoja ja vankeutta

Opposition mielenosoittajille lätkittiin tiistaina urakalla sakkoja ja vankeusrangaistuksia maanantain mielenilmauksista Venäjällä.

Pidätettyjä oli yhteensä yli 1 700. Valtaosa otettiin kiinni Pietarissa ja Moskovassa.

Poliisi käytti mielenosoittajia vastaan osittain kovia otteita.

– He väänsivät käteni selän taakse ja iskivät minua mahaan. Sen jälkeen minut paiskattiin pakettiautoon, jossa oli jo parisenkymmentä muuta, kertoi Moskovassa mielenilmaukseen osallistunut Roman.

Hän sai muistoksi ensimmäisestä mielenosoituksestaan sakot.

Kaikki tuomitut eivät selvinneet sakoilla: useille tuomittiin niiden lisäksi 15 päivän vankeusrangaistus.

Navalnyi kuukaudeksi vankilaan

Korruptiota vastustaneen mielenosoituksen kokoon kutsunut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi tuomittiin 30 päiväksi vankilaan. Hän lähetti kannattajilleen videotervehdyksen oikeudesta. Navalnyin puolustus ilmoitti aiemmin valittavansa tuomiosta.

– Aleksei sanoi minulle itse, että odotti kahtakymmentä, ei kolmeakymmentä päivää. Hän on pahoillaan, koska joutuu olemaan pidätettynä kuukauden eikä pääse näkemään Depeche Moden konserttia, mutta sen sijaan hän aikoo lukea paljon kirjoja, sanoi Navalnyin lakimies Vadim Kobzev uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Navalnyin puolustuksen mukaan tuomioistuin rikkoi Navalnyin oikeuksia, koska paikalle ei kutsuttu raportin laatineita poliiseja eikä puolustukselle annettu riittävästi aikaa tutustua materiaaleihin.

Tervehdyksessään Navalnyi sanoi olevansa pahoillaan, ettei päässyt osallistumaan protestiin itse. Hänet pidätettiin eilen kotiovellaan ennen mielenosoituksen alkua.

Oikeudessa jutturuuhka

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja luonnehtii Moskovan keskustan mielenosoitusta provokaatioksi, kertoo uutistoimisto Interfax.

Tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan ilman lupaa protestoineet mielenosoittajat aiheuttivat vaaran kansalaisille. Hänen mukaansa viranomaiset tekivät järjestyksen turvaamiseksi sen, mitä laki heiltä vaati.

– Eilen Moskovassa, kun kymmenettuhannet ihmiset viettivät maamme kansallispäivää, ryhmä provokaattoreita ja heidän toimensa aiheuttivat vaaran kansalaisille.

– Sellaisia henkilöitä, provokaattoreita kohtaan järjestysviranomaiset ryhtyvät tietenkin tarpeellisiin toimiin.

Peskovin mukaan mielenosoitukset sujuivat ongelmitta niissä kaupungeissa, joissa niistä oli sovittu viranomaisten kanssa.

Mielenosoittajien pidätyksiä on määrä käsitellä tänään tuomioistuimissa. Pietarilainen uutissivusto Fontanka kertoo, että paikallinen alueoikeus on keskeyttänyt tavanomaiset työt kahdeksi päiväksi keskittyäkseen mielenosoittajien tapausten käsittelyyn. Fontankan mukaan Pietarissa mielenosoitukseen osallistui noin kymmenentuhatta ihmistä.

Venäjän valtiollinen televisio on ollut hiljaa koko protestista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.