Venäjän kaasumahtia lisäävä Siperian putki aukesi – venäläinen kaasu kulkee ensi kertaa suoraan Kiinaan useiden maiden vastustuksesta huolimatta

Venäjää ja Kiinaa yhdistävä kaasuputki on aloittanut toimintansa. Presidentit Vladimir Putin ja Xi Jinping vihkivät putken käyttöön videolinkin kautta maanantaina.

3 000 kilometrin mittainen Siperian putki vankistaa Venäjän asemaa globaalina kaasumahtina sekä lähentää maata strategisesti Kiinaan.

– Tämä on merkittävä ja todella historiallinen tapahtuma maailmanlaajuisille energiamarkkinoille, mutta ennen kaikkea meille, Venäjälle ja Kiinalle, Putin sanoi avajaisseremoniassa.

Xin mukaan kaasuputki on esimerkki molempia maita hyödyttävästä yhteistyöstä.

– Kiinan ja Venäjän välisten suhteiden kehittäminen on ja tulee olemaan ulkopoliittinen prioriteetti molemmille valtioillemme, Xi sanoi.

Venäjä ja Kiina sopivat putken rakentamisesta vuonna 2014 vuosia kestäneiden neuvottelujen päätteeksi. Putken on määrä olla täydessä toiminnassa vuonna 2025, jolloin sen kautta virtaa jopa 38 miljardia kuutiometriä venäläistä kaasua vuodessa.

Nord Stream 2 kuumentanut kansainvälistä politiikkaa

Putin on kutsunut putkea maailman suurimmaksi rakennusprojektiksi. Venäläisen Gazprom-kaasujätin mukaan rakennustöihin on osallistunut lähes 10 000 ihmistä.

Siperian putken lisäksi Venäjällä on käynnissä kaksi muuta suurta kaasuputkihanketta. Turkkiin kulkevan Turk Stream -putken sekä Itämeren Nord Stream 2 -putken on määrä aloittaa toimintansa ensi vuonna.

– Asemoimalla itsensä Euroopan markkinan ja nopeasti kasvavan Kiinan markkinan välille Venäjä ei ainoastaan luo itselleen lisää tulovirtoja, vaan samalla pelaa varman päälle sekä vahvistaa strategista asemaansa, kirjoitti analytiikkayhtiö S&P Global Plattsin energia-alan asiantuntija Andrew Hillblogissaan.

Venäjän hankkeista varsinkin Nord Stream 2 on ollut kuuma peruna kansainvälisessä politiikassa. Muun muassa Yhdysvallat, Ukraina sekä useat itäisen Euroopan maat ovat vastustaneet putkea.

Niiden mukaan Nord Stream 2 lisää Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta sekä heikentää Ukrainaa, koska maan merkitys venäläisen kaasun kauttakulkureittinä vähenee.

Lue myös:

    Uusimmat