Mainos

Venäjän ja Naton sopimus allekirjoitetaan huomenna

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ja Nato-maiden johtajat matkustivat tänään Pariisiin allekirjoittaakseen siellä huomenna Venäjän ja sotilasliiton välisen historiallisen perussopimuksen. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton saapuu Pariisiin varhain huomenna. Clintonin ja Jeltsinin odotetaan tapaavan toisensa huomisiltapäivällä, kertoivat diplomaattilähteet.

Clinton on kutsunut perusasiakirjaa "historialliseksi askeleeksi kohti rauhanomaista, jakamatonta ja demokraattista Eurooppaa". Presidentti Jacques Chirac toivoo, että juhlallinen seremonia ja katseiden kohdistuminen Ranskaan parantaisi hallituspuolueiden mahdollisuuksia ennen sunnuntaina pidettävää parlamenttivaalien toista kierrosta. Chirac pitää allekirjoituseremoniassa puheen, jossa hän painottaa kylmän sodan aikaisten vihollisten yhteistyösopimuksen historiallista luonnetta.

Jeltsin: Ei neuvostotasavaltoja Natoon

Venäjän ja Naton tuleva sopimus suojelee Venäjän kansallisia etuja ja minimoi Naton laajentumisen kielteiset seuraukset, Jeltsin sanoi ennen lähtöään Moskovasta. Jeltsin tähdensi haastattelussa kuitenkin, että Venäjä vastustaa yleisesti Naton laajentumista itään. Samalla hän varoitti, että entisten neuvostotasavaltojen ottaminen sotilasliittoon "romuttaisi" Naton suhteet Venäjään. Venäjän hallitus on erityisen huolissaan Baltian maiden eli Viron, Latvian ja Liettuan halusta liittyä Natoon. Se on suuttunut Naton haluttomuudesta torjua kokonaan näiden maiden jäsenyyden tulevaisuudessa.

Jeltsin vihjasi myös, että Venäjä saattaa osallistua Naton huippukokoukseen Madridissa. Madridissa Naton on määrä ilmoittaa, mitkä maat se kutsuu ensimmäisinä uusiksi jäsenikseen. Jeltsin on aiemmin kieltäytynyt Espanjan hallituksen kutsusta osallistua 8. ja 9. heinäkuuta pidettävään kokoukseen.

Presidentti Boris Jeltsin tapaa ensimmäiseksi Pariisissa Britannian uuden pääministerin Tony Blairin, kertoi Kremlin edustaja.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.