Mainos

Venäjältä ei uusia rauhanaloitteita

Israelin pääministeri on vieraillut tänään Moskovassa. Keskusteluissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa tärkeimmäksi aiheeksi on noussut Lähi-idän kriisi.

Ariel Sharon vieraili tänään Moskovassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei tehnyt uusia aloitteita Lähi-idän kriisin ratkaisemiseksi tavatessaan tänään Moskovassa Israelin pääministerin Ariel Sharonin. Ulkoministeri Igor Ivanov totesi lehdistölle, ettei nyt ole uusien aloitteiden vaan entisten toteuttamisen aika.

-Mikään ei voi oikeuttaa siviiliväestöä vastaan tehtyjä terrori-iskuja, sanoi Putin keskustelujen aluksi ja viittasi tänään Jerusalemissa tapahtuneeseen uuteen itsemurhaiskuun. Putin piti Lähi-idän tapahtumia huolestuttavina ja korosti, että vain poliittista tietä voidaan päästä tuloksiin.

Viime vuoden syyskuusta lähtien Lähi-idän yhteenotoissa on kuollut 554 palestiinalaista ja 157 israelilaista. Putin totesi, että Israelissa asuusuuri joukko Neuvostoliitosta ja Venäjältä muuttaneita ja Moskovassa toivotaan heidän voivan elää turvallisesti.

Venäjä valmis välittämään

Putin totesi Sharonille, että Venäjällä on ollut perinteisesti hyvät suhteet arabimaihin ja Palestiinan itsehallintoon. Siksi hän arveli Venäjällä olevan mahdollisuuksia auttaa kiristyneen tilanteen selvittelyissä. Perjantaina Moskovaan saapuu palestiinalaisvaltuuskunta PLO:n pääsihteerin Abu Mazenin johdolla. Sen on määrä keskustella Lähi-idän tilanteesta ulkoministeri Igor Ivanovin kanssa.

Myös Sharonin ensimmäinen keskustelukumppani oli ulkoministeri Ivanov, jonka mukaan nyt on aika lopettaa väkivaltaisuudet ja luoda edellytykset neuvotteluille.

Sharon haluaa Venäjän painostavan palestiinalaisten johtajaa Jasser Arafatia lopettamaan Israeliin kohdistuvat iskut. Venäjän odotetaan näin tekevänkin mutta vaativan myös Israelia lopettamaan iskut palestiinalaiskohteisiin. Putin arvostelikin keskusteluissa Israelia joukkojen viemisestä palestiinalaisten hallitsemille alueille.

Iranille ydinteknologiaa

Sharon kertoi Putinille myös huolensa Iranin ja Irakin mahdollisesti kehittämistä ydinaseista. Venäjän pitäisi hänen mielestään lopettaa ydinteknologian vieminen näihin maihin.

Putin vastasi Venäjän pitävän tarkoin kiinni kansainvälisistä velvoitteista ja edellyttävän, ettei venäläistä ydinteknologiaa käytetä väärin. Sharon sai kuitenkin kuulla, että Venäjä aikoo edelleen kehittää suhteitaan Iraniin ja Irakiin eikä aio perua tekemiään sopimuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.