Venäjällä uusi koronakuolemaennätys – maassa kuollut pandemian aikana jo yli 700 000 enemmän kuin keskimäärin

Venäjä koronaluvut nousevat, presidentti Putin yrittää kannustaa kansalaisia rokottautumaan 1:54
Maansa koronaluvuista jo pitkään huolissaan ollut presidentti Putin yritti kannustaa kansalaisia rokottautumaan kesäkuussa 2021

Venäjällä koronakuolematilastot ovat olleet nousussa jo hyvän aikaa. Lauantaina maassa särkyi jälleen synkkä ennätys, kun viranomaiset raportoivat peräti 968 koronakuolemaa.

Pelkkiä tartuntoja ilmoitettiin niin ikään lauantaina yli 29 000. Riippumattoman venäläismedian mukaan maassa on kuollut yli 700 000 ihmistä enemmän, kuin mitä ilman pandemiaa olisi ollut odotettavissa. Asiasta uutisoivat muun muassa Guardian ja Suomessa Ilta-Sanomat.

Viranomaiset syyttävät tilanteesta maan alhaista rokotekattavuutta. Venäjän varapääministerin Tatyana Golikovan mukaan perjantaihin mennessä vähintään yhden rokotuksen olisi saanut 47.8 miljoonaa ihmistä, eli noin 33 prosenttia koko maan noin 146 miljoonan ihmisen väestöstä.

Venäjällä on maan koronaiskuryhmän mukaan koko pandemian ajalta tilastoitu noin 7,8 miljoonaa koronavirustartuntaa ja 215 453 kuolemaa.

Huomionarvoista on, että koronaiskuryhmä tilastoi vain suoraan koronaviruksesta johtuvat kuolemat. Maan tilastoviranomainen Rostat sen sijaan kirjaa myös ne tapaukset, joissa potilaalla on todettu koronatartunta, mutta kuoleman on aiheuttanut jokin toinen syy, uutisoi venäläinen uutistoimisto RBC.

Rosstat kertoi uutistoimisto AP:n mukaan perjantaina, että maassa tilastoitiin tämän vuoden ensimmäisen kahdeksan kuukauden aikana yli 254 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kun koko edellisvuoden 2020 lukumäärä oli tilastoviranomaisen mukaan 163 000.

Koronaiskuryhmän tilastoista siis puuttuvat koronavirukseen osittain liittyvät kuolemantapaukset, joita uskotaan olevan merkittävästi enemmän. 

Riippumattoman venäläismedia Mediazonan mukaan maan pandemian aikainen ylikuolleisuusluku ylitti 700 000 tapausta tämän vuoden syyskuussa. Mediazona on verrannut kuolintilastoja ja väestökehitystä aikaan ennen pandemiaa.

Kaikkiaan Mediazonan mukaan keväästä 2020 alkaen maassa on kuollut koronaviruksen takia 707 711 ihmistä enemmän, kuin mitä olisi tilastoitu ilman pandemiaa.

Lue myös:

    Uusimmat