Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruokamaailman uusi innovaatio on keksitty: Pekonissa voisi olla noin neljäsosa vähemmän rasvaa!

Munat ja pekoni ovat herkullinen aamiaisvaihtoehto, mutta kovin terveellinen yhdistelmä ei ole.
Munat ja pekoni ovat herkullinen aamiaisvaihtoehto, mutta kovin terveellinen yhdistelmä ei ole.Shutterstock
Julkaistu 26.10.2017 12:02

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Vähärasvainen sianliha voisi kiinnostaa kuluttajia, mutta tuote ei välttämättä tule koskaan myyntiin.

Useimmat terveellistä ruokavaliota noudattavat välttelevät pekonia, sillä tyydyttynyttä rasvaa sisältävä lihaisa herkku ei ole mikään terveellisin aamiaisvaihtoehto. Pannulla tirisevän pekonin tuoksua on kuitenkin monien vaikea vastustaa.

Mitä jos pekoni olisi kuitenkin terveellisempää, mutta silti yhtä uskomattoman hyvän makuista? Se voi olla jo pian mahdollista.

Kiinalaiset ja englantilaiset tutkijat kertovat nimittäin kehittäneenä geenimuunneltuja sikoja, joissa on 24 prosenttia vähemmän rasvaa kuin tavallisissa possuissa.

Tutkijat laittoivat sikoihin geenin, jonka avulla ne pystyvät säätelemään paremmin kehonsa lämpötilaa polttamalla rasvaa. Tavallisilla sioilla rasva nimittäin yleensä kertyy kehoon. Tutkimuksen mukaan eläimet, joilla geeni oli lisätty, olivat hoikempia ja niillä oli matalampi rasvaprosentti.

Tutkijat kertovat, että he ovat onnistuneet luomaan nyt 12 'vähärasvaista' sikaa.

Geenimuuntelu voi edistää sikojen hyvinvointia

Tutkimuksessa sikoihin lisättiin hiirten versio geenistä, jonka avulla eläin säätelee kehonsa lämpötilaa. Geeni löytyy suurimmalta osalta nisäkkäistä, mutta sioilla sitä ei ole.

Tasapainoisen kehon lämpötilan säilyttäminen on ongelma varsinkin pienille possuille talvella, jotka eivät ole ehtineet kerätä tarpeeksi rasvaa kehoonsa.

Geenin lisäämisellä sikojen paleleminen voitaisiin välttää. Tutkimuksen päätarkoitus olikin tehdä sikojen kasvatuksesta edullisempaa sikatiloille sekä ehkäistä possujen kärsimistä talvella.

Geenin toivotaan tulevaisuudessa tuovan jopa miljoonien säästöt sikatilojen lämmitys- ja ruokkimiskustannuksiin sekä vähentävän sikojen kuolemia talvella. Tutkimuksen tuloksien kerrotaan olevan merkittäviä eläinten hyvinvoinnin sekä lihan laadun parantamisen kannalta.

Ja vähärasvaiset sianlihatuotteet varmasti kiinnostavat suurinta osaa ihmisistä. On kuitenkin vielä epävarmaa, voisiko geenimuunneltu possunliha tulla koskaan ihmisravinnoksi tai haluaisivatko ihmiset edes syödä sitä.

Lähteet: Independent, Metro

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Onko kananmuna terveellistä vai ei? Tuore tutkimus haastaa aiempia tuloksiaBrittiprofessori tyrmää yhden laihdutusmetodin: "Täyttä hölynpölyä"Mistä pekoni tulee? Amerikkalaislapsilta kysyttiin, voiko lehmää tai sikaa syödä – melkoinen tulos"Lihalaastari", tuo lihanhimoisten pelastus? Raavittavassa keksinnössä herkullinen ominaistuoksuVenäjällä lehmät voivat paeta talvea vihreille nurmille VR-lasien avulla – Japanissa maailman kallein liha kasvaa hieronnan ja klassisen musiikin voiminHuomattavasti terveellisempää, mutta entistäkin maistuvampaa pekonia? Kiitos tutkijoiden, tämä yhtälö voi käydä pian toteen
PekoniTerveysMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pekoni
  • 31.3.07:41
    Ruoka

    "Yksi yleisimmistä virheistä" – ethän tee näin, kun paistat pekonia?

  • 01.09.202417:25
    Ruoka

    Harri Syrjänen lisää pekoniin yhden ainesosan – lyömätön lopputulos!

  • 01.01.202417:32
    Ruoka

    Testasimme "miljardöörin pekonin" – Snoop Doggin ohje pekonin valmistukseen yllättää

  • 13.11.202312:57
    Ruoka

    Näin pekonipaketille kannattaa aina tehdä

  • 29.07.202210:46
    Ruoka

    Yhdysvalloissa on tarjolla pekoninystävän unelmapesti – huimaava tuntipalkka