Mainos

Venäjällä huumerikoksista syytetyn toimittajan tueksi pidettävään mielenosoitukseen odotetaan tuhansia ihmisiä – viranomaiset eivät ole antaneet mielenosoitukselle lupaa

1:58
Venäläistoimittaja tuomittiin kahden kuukauden kotiarestiin

Venäjällä toimittaja Ivan Golunovin pidätys ja sitä seuranneet lehdistön tukitoimet ovat saaneet valtionjohdon hämilleen. Korruption paljastamiseen keskittynyttä tutkivaa toimittajaa syytetään huumerikoksista.

Presidentti Vladimir Putinin luottonainen, Venäjän parlamentin duuman ylemmän kamarin puhemies Valentina Matvijenko totesi tänään lyhyesti, että tapaus on "todella ikävä juttu". Kommentin uskotaan rohkaisevan Golunovia tukevia ihmisiä jatkamaan mielenilmaisujaan.

Tuhannet venäläiset ovat kertoneet Facebookissa osallistuvansa huomiseen Golunovia tukevaan mielenosoitukseen Moskovan keskustassa.

Viranomaiset eivät ainakaan toistaiseksi ole antaneet lupaa mielenosoitukselle, jonka on tarkoitus ohittaa FSB:n eli entisen KGB:n rakennus ja päätyä sisäministeriön eteen.

Huumelaboratorion kuvat väärästä paikasta

Poliisin mukaan Golunovin asunnolla oli huumelaboratorio ja siitä todisteena poliisi julkaisi useita kuvia väitetystä laboratoriosta. Kuvat julkaistiin sisäministeriön nettisivuilla, mutta ne katosivat sieltä myöhemmin, kun selvisi, että kuvat ovat eri paikasta kuin Golunovin asunnosta.

– Meille tapahtui pieni sekaannus, poliisin edustaja sanoi The Guardian-lehden mukaan.

Eilen kolme johtavaa sanomalehteä Vedomosti, Kommersant ja RBK julkaisi samanlaisen etusivun, jossa paheksuttiin Golunovin pidätystä. Lehdet epäilevät, että tutkivan toimittajan pidätys huumesyytteisiin vedoten on pelkkä vallanpitäjille kriittisen toimittajan hiljennysyritys.

Kremlin edustaja asettelee sanojaan

Tuenosoitukset ovat yllättäneet vallanpitäjät. Siitä esimerkkinä presidentinhallinnon tiedottajan Dmitri Peskovin kommentti, jonka mukaan pidätykseen liittyviä "virheitä ei voi koskaan sulkea täysin pois".

Tähän asti Putinin edustajat eivät yleensä ole vähätelleet toimittajien pidätyksiä.

– Seuraamme tarkasti tapauksen edistymistä ja kaikkia sen yksityiskohtia, Peskov lisäsi tarkoittaen, että presidentinhallinto ei suoraan ole poliisin kanssa samaa mieltä.

– On tärkeää huomata virheet, jotta niitä ei enää toisteta. Jotkut yksityiskohdat tarvitsevat vielä selvittämistä.

Poliisi joutuu puolustelemaan toimiaan

Normaalisti Putinia myötäilevä, valtion kontrollissa oleva valtiontelevisio julkaisi sunnuntaina ohjelman, jossa poliisipäälliköt puolustelivat toimiaan.

Samassa lähetyksessä sanottiin, että poliisin toimet on tutkittava. Tämäkin on Venäjällä harvinaista.

Venäjän terveysministeriön johtava huumeasiantuntija Jevgeni Bryun kertoi tv-ohjelmassa, että Golunovin virtsanäytteestä ei ole löydetty huumejälkiä.

Tuomio hiljentäisi Golunovin vuosiksi

Moskovan kaupungin viranhaltijoiden korruptiotapauksia paljastanut Golunov pidätettiin asianajajan mukaan näyttävän kovatoimisesti. Poliisin kerrotaan muun muassa hakanneen häntä. Poliisit kieltävät syytökset ja Golunov puolestaan kieltää koko syytteen huumerikoksesta.

Jos Golunov tuomitaan alkuperäisen syytteen mukaisesti, häntä voi odottaa 10-20 vuoden tuomio.

Golunovia puolustavat toimittajat ja kulttuuriväki osoittivat useita päiviä mieltään poliisiaseman ulkopuolella. Golunovin puolustajat saivat pienen osavoiton, kun Golunov saa odottaa oikeudenkäynnin alkamista kotiarestissa eikä pidätyskeskuksessa, jonne häntä oltiin alun perin siirtämässä.

Guardian kertoo pienenä sivuhuomautuksena, että Tshetsheniassa keväällä huumerikoksesta neljäksi vuodeksi tuomittu ihmisoikeusjärjestö Memorialin työntekijä Ojub Titiev on päässyt ehdonalaiseen. Titievin mukaan paikallinen poliisi oli pannut marihuanaan hänen autoonsa.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja