Venäjä yrittää suojella Putinin pommikoneita autonrenkailla: "Näyttää hassulta"

Satelliittikuvat paljastavat: Venäjä yrittää suojella pommikoneitaan autonrenkailla 0:45
Satelliittikuvat paljastavat: Venäjä yrittää suojella pommikoneitaan autonrenkailla. Kuvat ovat Engelsin lentotukikohdasta.

Venäjä on alkanut suojella sotilaslentokoneitaan autonrenkailla, uutisoi muun muassa CNN.

Maxarin satelliittikuvien perusteella autonrenkaita on aseteltu Venäjän strategisten pommikoneiden siipien ja rungon päälle ainakin Engelin lentotukikohdassa, joka sijaitsee Saratovin alueella Lounais-Venäjällä.

CNN:n mukaan asiantuntijat katsovat, että autonrenkailla Venäjä mahdollisesti pyrkii suojelemaan sotakoneitaan drone-hyökkäyksiltä. Renkaat myös saattavat toimia yhdenlaisena suojavärinä erityisesti yöaikaan.

Ukrainalle droneja toimittaneen One Way Aerospacen perustajan Francisco Serra-Martinsin mukaan on mahdollista, että renkaat vähentävät sotakoneiden lämpöjälkeä.

– Ne ovat silti havaittavissa infrapunakameroilla, hän lisää.

Lentokoneiden ja laivojen liikkeitä julkisesti saatavien lähteiden avulla seuraava Steffan Watkins puolestaan toteaa CNN:lle, että vaikka Venäjän ratkaisu "näyttää aika hassulta", on sillä tarkoituksensa.

– He näyttävät yrittävän parhaansa panssaroidakseen lentokoneet, jotka muutoin ovat helppoja maaleja. Renkaiden toimiminen riippuu siitä, millaisella taistelukärjellä ohjus tai drone on varustettu, hän arvioi.

Watkinsin mukaan on mahdollista, että renkailla suojattu lentokone on paremmin suojassa sen yläpuolella tapahtuvilta räjähdyksiltä.

Nato on tietoinen renkaista

Naton sotilasviranomainen puolestaan kertoo CNN:lle olevansa tietoinen Venäjän käyttämistä autonrenkaista. Viranomaisella ei ollut lupaa puhua lehdistölle, joten CNN ei kertonut hänen nimeään.

– Uskomme, että renkaiden on tarkoitus suojella koneita droneilta. Emme tiedä, onko sillä mitään vaikutusta, viranomainen sanoo.

Venäjällä on ilmeinen tarve sotakoneiden lisäsuojalle, sillä loppukesän aikana Ukrainan on raportoitu tehneen droneilla useita iskuja Venäjän sotilaslentokentille. 

Hyökkäysten aiheuttamista venäläismenetyksistä on ristiriitaista tietoa, mutta useiden venäläishävittäjien, -pommikoneiden ja -kuljetuskoneiden on raportoitu vaurioituneen tai tuhoutuneen hyökkäyksissä.

Ukrainan mukaan Venäjän ilmavoimat ovat olleet merkittävä ongelma Ukrainan vastahyökkäykselle, joka on kolmen kuukauden aikana edennyt syvimmillään reilut kymmenen kilometriä. Viime päivien tietojen perusteella Ukraina on onnistunut puhkomaan Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan.

Video tallensi hetken: Kaksi venäläiskopteria epäonnistuu Ukrainan dronen alasampumisessa 0:55
Ukrainan sotilastiedustelu väittää julkaisemallaan videolla näkyvän, miten kaksi Venäjän taisteluhelikopteria ei onnistu Ukrainan dronen pudottamisessa. Videon kuvausaikaa ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat