Venäjän miehittämästä Mariupolista raportoitu räjähdyksiä – MTV seurasi sotaa

Bahmutin tilanne kääntyi päälaelleen – Ukraina pyrkii todistamaan edistymistään näillä videoilla 2:31
Bahmutin tilanne kääntyi päälaelleen – Ukraina pyrkii todistamaan edistymistään näillä videoilla

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 19. toukokuuta 2023.

  • Zelenskyi on tavannut Euroopan johtajia Saksassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa
  • Wagner-johtajan väitetään kaupanneen Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista
  • Ukraina: Olemme tehneet onnistuneen vastahyökkäyksen Bahmutin lähellä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.28: Venäjän miehittämästä Mariupolista raportoitu räjähdyksiä

Venäjän miehittämästä Mariupolin kaupungista on raportoitu räjähdyksiä. Uutiskanava CNN kirjoittaa, että toistaiseksi ei ole tietoa mahdollisten räjähdysten aiheuttajasta. Venäjän nimittämä paikallishallinto ei ole kommentoinut asiaa. Myöskään Ukraina ei ole kommentoinut tilannetta.

Mariupolista on tullut tärkeä välietappi Venäjän joukoille Ukrainan eteläosaan. Venäjän sotajoukkoja kulkee säännöllisesti alueen läpi.

20.54: USA tukee F16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle

Yhdysvallat tukee muun muassa F16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle. Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Biden kertoi asiasta G7-johtajille tänään. Bidenin mukaan Yhdysvallat tukee myös ukrainalaispilottien kouluttamista hävittäjien käyttöön.

Kannanottoa voi pitää läpimurtona Ukrainalle, joka on vaatinut jo kuukausien ajan länsiliittolaisiltaan modernien hävittäjien toimittamista. Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui päätöstä Twitterissä historialliseksi.

Yhdysvaltojen myöntymys on Ukrainalle tärkeä, sillä muutkin maat tarvitsevat sen luvan yhdysvaltalaisvalmisteisten F16-koneiden luovuttamiseen Ukrainalle.

Vielä ei ole sovittu siitä, ketkä toimittavat hävittäjiä Ukrainalle, eikä siitä, kuinka paljon ja milloin niitä toimitetaan.

19.04: Tilanne Bahmutissa kiihtynyt – Ukraina tekee vastahyökkäyksiä

Nyt Ukraina tekee vastahyökkäyksiä ja Venäjän joukot pyrkivät pitämään asemiaan.

Ukraina on jakanut alueelta videoita (ylhäällä), jossa näkyy, kuinka venäläiset pakenevat asemistaan. 

17.34: Venäjä julisti Greenpeacen ei-toivotuksi järjestöksi 

Määrittelyn vuoksi Greenpeace joutunee lopettamaan toimintansa Venäjällä, sillä käytännössä kaikki yhteistyö sen kanssa on vastedes rikollista.

Virasto syyttää ympäristöjärjestön aktivisteja Venäjän vastaisen propagandan levittämiseen osallistumisesta sekä "talodellisen eristämisen edistämisestä".

13.58: Presidentti Zelenskyi osallistuu Arabiliiton kokoukseen Saudi-Arabiassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee Saudi-Arabiassa Arabiliiton kokouksessa. Zelenskyi kertoo Twitterissä, että vierailun tarkoituksena on "vahvistaa suhteita Ukrainan ja Arabimaailman välillä", sekä neuvotella rauhanmahdollisuuksista ja energiayhteistyöstä.

Zelenskyi tapaa kruununprinssi Muhammad bin Salmanin. Vierailu Saudi-Arabiassa on Zelenskyin ensimmäinen.

Useat lähteet kertovat, että Zelenskyi matkustaa vierailun jälkeen G7-huippukokoukseen Japanin Hiroshimaan. Huippukokous alkaa tänään perjantaina ja kestää kolme päivää.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

12.54: Tass: Puolustusministeri Shoigu on vieraillut Etelä-Ukrainassa

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun väitetään vierailleen Venäjän miehittämässä Ukrainan Zaporizhzhjan alueella, väittää Venäjän valtion omistaja uutistoimisto Tass.

Shoigun sanotaan tavanneen sotilasjohtoa, puolustusministeriö tiedottaa Tassin mukaan.

Venäjä on miehittänyt osaa Zaporizhzhjan alueesta jo yli vuoden ajan.

12.32: Brittitiedustelu: Juna syöksyi raiteiltaan Krimillä – Venäläisviranomaiset syyttävät "ulkopuolista häirintää"

Venäläisjuna syöksyi raiteiltaan lähellä Simferopolin kaupunkia torstaina 18. toukokuuta. Kaupunki sijaitsee Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Venäjän rautatieviranomaisten mukaan junan raiteiltaan ajautumisen aiheutti "ulkopuolinen häirintä". Britannia ei tiedustelupäivityksessään ota kantaa tähän väitteeseen.

Kevään aikana useat Venäjän junat ovat räjähdysten ja sabotaasin vuoksi ajautuneet raiteiltaan. Lisäksi useita Venäjän polttoainevarastoja on syttynyt palamaan Venäjän miehittämillä alueilla ja lähellä Ukrainan rajoja.

Venäjä on syyttänyt näistä tapauksista liki järjestään Ukrainaa, joka on ajoittain myös myöntänyt olleensa räjähdysten takana.

Sota-asiantuntijat ovat arvioineet, että iskut omalta osaltaan valmistelevat Ukrainan odotettua vastahyökkäystä. Niiden tarkoituksena on asiantuntijoiden mukaan heikentää Venäjän jo ennestään köhinyttä huoltoa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

11.43: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 660 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 660 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Luvuista kertoo muun muassa ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä panssarivaunua, neljä panssariajoneuvoa ja 13 tykkiä tai raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.37: Ukrainan vastahyökkäykset tuottavat tulosta – maavoimien komentaja julkaisi videon pakenevista venäläissotilaista

Ukrainan maavoimien komentaja, kenraalieversti Oleksandr Syrskyi julkaisi eilen torstaina sosiaalisessa mediassa kuvamateriaalia, jonka väitetään näyttävän esimerkin Ukrainan toteuttamasta vastahyökkäyksestä ja venäläisyksiköiden pakenemisesta.

Videolla näkyy, kuinka Ukraina tulittaa venäläisasemia, ja sen jälkeen venäläisiä sotilaita juoksee piiloon tulituksen alta.

Videon jakanut uutiskanava Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan videon paikkaa tai päivämäärää.

Venäjän puolustusministeriö on myöntänyt, että Venäjän armeija on menettänyt "joitain" asemiaan Bahmutissa viime aikoina.

Ukraina väittää venäläisten vetäytyvän Bahmutista 0:43
Ukraina väittää videolla näkyvän, miten venäläissotilaat pakenevat asemistaan.

7.50: Prigozhin syyttää taas huonosta sotamenestyksestä puolustusministeriötä

Wagner-pomo Jevgegni Prigozhinin mukaan venäläisjoukot etenivät Bahmutissa 260 metriä ja Ukraina hallitsee enää 1,28 neliökilometriä kaupungista. Asiasta kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Palkkasotilasryhmän joukot eivät kuitenkaan Prigozhinin mukaan pysty piirittämään Bahmutissa olevia ukrainalaisjoukkoja, koska sivustojen turvallisuus on heikentynyt.

Väite on sikäli kyseenalainen, että venäläisjoukot, Wagner mukaan lukien, ovat taistelleet Bahmutissa ja sen ympäristössä kuukausien ajan ilman piirityksen onnistumista.

– Pitkän aikaa oli hieman uhkaava tilanne ukrainalaisten kannalta. Venäläiset ulottivat hyökkäyskärkiään yhä pidemmälle. Oli riski todelliselle saarrostukselle, Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi sanoi MTV Uutisille viime viikolla.

Piirityksen epäonnistumisesta Prigozhin, tuttuun tapaan, syyttää Venäjän puolustusministeriötä. Hän ei yksin, vaan Wagner-ryhmään yhteydessä olevat sotakommentaattorit ovat toistaneet samankaltaisia väitteitä.

Toisaalta osa Venäjä-mielisistä sotakommentaattoreista on katsonut, että Prigozhin ajaa Bahmutissa vain omaa etuaan.

7.46: ISW: Ukraina eteni päivässä "merkittävästi" Bahmutissa ja on ottanut aloitteen haltuunsa

Ukraina on ottanut Bahmutin alueella käsiinsä taktisen aloitteen, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainalaisjoukot ovat lisäksi edenneet "merkittävästi" 18. päivä toukokuuta tekemillään vastahyökkäyksillä Bahmutin alueella.

Bahmutin taisteluiden dynamiikka muuttui viime viikolla, kun Ukraina aloitti sarjan paikallisia vastahyökkäyksiä kaupungin ympäristössä.

ISW:n mukaan nämä vastahyökkäykset eivät ole merkki "uudesta suuresta operaatiosta" eli käytännössä kyse ei siis ajatushautomon mukaan ole odotetusta suuresta vastahyökkäyksestä.

Useat Venäjä-mieliset sotakommentaattorit väittivät, että ukrainalaisjoukot etenivät Venäjän puolustuslinjojen läpi sekä Bahmutin länsi- että luoteispuolella, Ivanivskessa ja Klishchiivkassa.

Molemmat paikkakunnat sijaitsevat noin kuusi kilometriä Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungista.

Bahmutin rintamatilanne 18.5.2023
Bahmutin rintamatilanne 18. toukokuuta. Siniset nuolet ovat Ukrainan hyökkäyksiä, punaiset Venäjän. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

7.43: Bloomberg: Presidentti Zelenskyi matkustaa G7-maiden kokoukseen Japaniin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi matkustaa tänä viikonloppuna pidettävään G7-maiden huippukokoukseen Japanin Hiroshimaan. Asiasta kertoo Bloomberg asiaa lähellä oleviin lähteisiin vedoten.

Bloombergin mukaan Zelenskyi lentää Yhdysvaltojen asevoimien koneella Japaniin ja pysähtyy matkalla Saudi-Arabiaan. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja sekä Japanin ulkoministeriön edustaja kieltäytyivät kommentoimasta asiaa Bloombergille.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Zelenskyin on spekuloitu saapuvan Japaniin, kun alun perin presidentin kerrottiin puhuvan kokoukselle videoyhteyksin. Isäntämaana toimiva Japani on kuitenkin pyrkinyt rauhoittamaan spekulaatioita.

5.51: CNN: Yhdysvallat siunaa F-16-hävittäjien antamisen Ukrainalle, jos joku haluaa niin tehdä

Yhdysvallat ei aio estää Euroopan valtioita lähettämästä F-16-hävittäjiä Ukrainalle, jos ne näin haluavat tehdä, kirjoittaa yhdysvaltalaismedia CNN.

Koska F-16-hävittäjät ovat Yhdysvaltain valmistamia, tarvitsevat niitä Ukrainalle mahdollisesti antavat maat Valkoisen talon luvan sotakoneiden luovuttamiseen.

Tilanne oli sama myös esimerkiksi Leopard-panssarivaunujen suhteen, joskin tuolloin lupaa pyydettiin Saksasta.

Ukraina on toistuvasti pyytänyt länsimaisia hävittäjiä, mieluusti juuri F-16-hävittäjiä sitä tukevilta valtioilta. Toistaiseksi Ukrainalle ei ole annettu länsihävittäjiä.

CNN:n haastattelemien nimettömien viranomaisten mukaan hävittäjien antamisesta tullaan keskustelemaan Naton kokouksessa Liettuassa heinäkuussa.

5.26: G7-huippukokouksessa haetaan laajempaa tukea pakoterintamalle Venäjää vastaan

Yhdysvallat asettaa venäläisille yksityishenkilöille, yhteisöille, aluksille ja lentokoneille noin 300 uutta pakotetta, sanoi nimettömänä puhunut Yhdysvaltojen virkamies Hiroshimassa Japanissa.

Lisäksi noin 70 toimijaa Venäjällä ja sen ulkopuolella kielletään vastaanottamasta yhdysvaltalaisia vientituotteita.

Virkamies sanoi toimittajille, että kaikki G7-maat valmistautuvat toteuttamaan uusia pakotteita Venäjälle. G7-maiden huippukokous alkaa tänään Hiroshimassa.

G7-maat ovat jo ennestään esimerkiksi asettaneet pakotteita venäläisille pankeille ja hintakaton venäläiselle raakaöljylle.

G7-maiden johtajat kokoontuvat Hiroshimaan – ulkomaantoimittaja kertoo, mitä huippukokoukselta voi odottaa 6:32
G7-maiden johtajat kokoontuvat Hiroshimaan – ulkomaantoimittaja kertoo, mitä huippukokoukselta voi odottaa.

22.50: Zelenskyi: Ukrainan vastahyökkäysjoukot valmistautumassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan ukrainalaiset joukot ovat valmistautumassa vastahyökkäykseen.

Zelenskyi tapasi tänään Ukrainan armeijan komentajia. Zelenskyi ei kuitenkaan ole kertonut tarkempia tietoja vastahyökkäykseen liittyen.

– Vastahyökkäysjoukoilla menee hyvin, olemme valmistautumassa, mutta ei yksityiskohtia, Zelenskyi sanoi tapaamisen jälkeen.

Aiheesta uutisoi uutiskavana CNN. Joidenkin arvioiden mukaan Ukrainan vastahyökkäys olisi jo käynnissä.

19.45: Kreml uhkaa maanpetossyytteillä kolme venäläistiedemiestä, jotka työskentelivät hypersoonisen ohjusteknologian parissa

Kremlin mukaan kolmea venäläistä tiedemiestä, jotka ovat työskennelleet hypersoonisen ohjusteknologian parissa, uhkaa syyte maanpetoksesta.

Anatoli Maslovin, Alexander Shipljukin ja Valeri Zvegintsevin kollegat julkaisivat tällä viikolla avoimen kirjeen syytettyjen puolesta varoittaen, että syytteet uhkaavat vahingoittaa venäläistä tiedettä.

Kaikki kolme syytettyä ovat olleet johtavia akateemikkoja Siperian suurimmassa kaupungissa Novosibirskissa sijaitsevassa Khristianovich Institute of Theoretical and Applied Mechanics -tutkimuslaitoksessa. He ovat kansainvälisesti tunnettuja ja arvostettuja fyysikkoja, joiden tiedetään työskennelleen myös yhdessä.

Maslov ja Shipljuk pidätettiin viime kesänä. He odottavat oikeudenkäyntiä Lefortovon vankilassa eli samassa paikassa, jossa myös Wall Street Journalin toimittajaa Evan Gershkovichia pidetään.

Zvegintsev pidätettiin vasta hiljattain huhtikuussa, eikä pidätyksestä tiedetty julkisuudessa ennen kollegoiden 15. toukokuuta julkaisemaa avointa kirjettä. Zvegintsev on tällä hetkellä tuomittu Venäjällä kotiarestiin.

Törkeästä maanpetoksesta voi saada Venäjällä hiljattaisen lakimuutoksen jälkeen elinkautisen vankeusrangaistuksen. Maanpetoksia käsittelevät oikeudenkäynnit pidetään maassa suljettujen ovien takana.

18.37: Norja: Hävittäjien toimittaminen Ukrainalle ei agendalla

Norjalla ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa toimittaa Ukrainalle F16-hävittäjiä, sanoi maan puolustusministeri Bjørn Arild Gram tiistaina. Pääministeri ei myöskään halunnut spekuloida aiheella pidemmälle tulevaisuuteen.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat