Venäläis­vanhuksia on huijattu heittelemään poltto­pulloja armeijan rakennuksiin – MTV seuraa sotaa

Venäjä ampui ohjuksen kohti kupjanskilaista museota - "Työntekijämme on ruumispussissa" 1:41
Venäjä ampui ohjuksen kohti kupjanskilaista museota - "Työntekijämme on ruumispussissa"

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 28. huhtikuuta 2023. Lauantain seuranta löytyy täältä.

  • Naton Stoltenberg: Ukrainalla on nyt aseet, joilla vallata takaisin Venäjän miehittämiä alueita
  • Maahanmuuttovirasto: Sotaa pakenee Suomeen tänä vuonna 20 000–30 000 ukrainalaista
  • Ukraina ja Yhdysvallat kertovat Pentagon-vuodon sisältävän virheellistä tietoa, Venäjän kiistää osallisuutensa vuotoon
  • Ukrainan puolustusministeriö vihjailee vastahyökkäyksellä
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.36: Venäläis­vanhuksia on huijattu heittelemään poltto­pulloja armeijan rakennuksiin

Venäläisten paikallisten tiedotusvälineiden mukaan venäläisiä eläkeläisiä huijataan heittelemään Molotovin cocktaileja Venäjän armeijan toimistoja ja virkamiesten autoja päin.

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Venäjän kansalaiset ovat tehneet ainakin16 erillistä tuhopolttoyritystä valtion tai pankkien kiinteistöihin huijareiden käskystä,  asiasta kertoo yhdysvaltalainen Business Insider, joka siteeraa venäläistä MediaZona -oppositiomediaa.

Huijatut vanhuset ovat yrittäneet sytyttää tuleen ainakin värväystoimistoja, pankkiautomaatteja, auton tavaratilan ja poliisilaitoksen. Useimmat yritykset ovat epäonnistuneet. MediaZonan mukaan ainakin 11 heistä olivat yli 55-vuotiaita.

20.17: Venäläismedia: Putin allekirjoitti lain, jonka mukaan maanpetoksesta voi saada elinkautisen vankeustuomion

Venäjällä presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jonka mukaan maanpetoksesta voidaan tuomita elinkautiseen vankeuteen. Asiaa koskeva asiakirja julkaistiin perjantaina, kertoi uutistoimisto Tass.

Tähän asti maksimirangaistus maanpetoksesta on ollut 20 vuoden vankeustuomio.

Lakiesityksessä on useita muutoksia Venäjän rikoslakiin. Esimerkiksi enimmäisrangaistus terrori-iskusta nousee 15 vuodesta 20:een. Vähimmäisrangaistus ihmisten värväämisestä terroririkoksiin nousee viidestä seitsemään vuoteen, ja yllyttämisestä terrorismiin voidaan puolestaan tuomita 12 vuoden vankeusrangaistukseen.

Terroriverkoston organisoimisesta ja sen toimintaan osallistumisesta voidaan tuomita 10–15 vuodeksi vankilaan. (STT)

19.30: Venäjän perjantaisissa iskuissa Ukrainaan kuoli parikymmentä ihmistä, joukossa lapsia

Venäjä teki iskuja useisiin Ukrainan kaupunkeihin perjantain vastaisen yön aikana, ja ukrainalaisviranomaisten mukaan niissä kuoli ainakin 19 ihmistä.

Pahinta tuhoa aiheutui Ukrainan keskiosassa sijaitsevassa Umanin kaupungissa. Alueen kuvernöörin Igor Taburetsin mukaan kaupunkiin iski kaksi risteilyohjusta. Iskussa kuoli 17 ihmistä, joista kaksi oli 10-vuotiaita lapsia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Telegram-kanavallaan ainakin kymmenen asuinrakennuksen vaurioituneen iskussa Umaniin.

– Jokainen tällainen hyökkäys ja julma toimi maatamme ja kansaamme kohtaan vie terroristivaltiota lähemmäs epäonnistumista ja seuraamuksia, Zelenskyi kirjoitti viestissään viitaten terroristivaltiolla Venäjään.

Iskuja tehtiin myös itäiseen Dnipron kaupunkiin. Kaupungin pormestari kertoi Telegramissa, että iskussa kuoli ainakin yksi nuori nainen ja kolmevuotias lapsi. (STT)

17.03: Putin määräsi perustettavaksi Ukrainan hyökkäyssotaa käsitteleviä museoita

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt perustettavaksi museoita, jotka käsittelevät Ukrainan hyökkäyssotaa, tai kuten Venäjällä sanotaan "sotilaallista erikoisoperaatiota".

Alueellisissa ja paikallisissa museoissa pitäisi esitellä "sotilaallisen erikoisoperaation tapahtumia ja siihen osallistuneiden urotöitä", sanotaan Kremlin nettisivulla julkaistussa virallisessa asiakirjassa.

Asiaankuuluvien viranomaisten pitäisi Putinin mukaan myös miettiä, kuinka "sotilaalliseen erikoisoperaatioon liittyvät esineet" siirrettäisiin näytteille.

Hallituksen tulisi puolestaan pohtia "sotilaallisen erikoisoperaation historian tutkimuksen järjestämistä" koulutusjärjestelmässä, Putin lisäsi. (STT)

13.23: Ukrainan vastahyökkäyksen valmistelu on puolustusministeriön mukaan loppusuoralla

Ukrainan vastahyökkäyksen valmistelut ovat tulossa päätökseen, sanoo Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov.

Ukrainalta on odotettu lähiaikoina vastahyökkäystä, jossa se pyrkisi valtaamaan takaisin Venäjän hallinnassa olevia alueitaan.

Taistelut Ukrainassa ovat keskittyneet maan itäosiin, viime aikoina erityisesti Bahmutin kaupunkiin.

12.23: Ukrainan puolustusministeri: Vastahyökkäysvalmistelut ovat loppusuoralla

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov väittää maan armeijan vastahyökkäysvalmisteluiden olevan loppusuoralla.

Laveasti puhuen Ukraina on valmis vastahyökkäykseen, ministeri sanoo. Reznikovin kommenteista uutisoi muun muassa Reuters.

– Heti kun on Jumalan tahtoa, (suotuisa) sää ja komentajat päättävät, me teemme sen, Reznikov sanoi.

Ukrainan on pitkään arvioitu aloittavan suuren vastahyökkäyksensä kevään tai alkukesän aikana.

11.15: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 540 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 540 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 19 tykkiä tai raketinheitintä, ja kolme panssariajoneuvoa.

Luvuista uutisoi muun muassa ukrainalaismedia The Kyiv Independent.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.24: Tanska vahvistaa Venäjän aluksen liikkeet Nord Stream -putkien lähellä ennen räjähdystä

Tanskan puolustusvoimat on vahvistanut, että venäläinen erikoisalus liikkui Nord Stream -kaasuputkien läheisyydessä vain neljä päivää ennen putket rikkoneita räjähdyksiä. Asiasta kertoo tanskalainen Information-lehti.

Kyseinen venäläisalus, SS-750, on asiantuntijoiden mukaan suunniteltu vedenalaisten operaatioiden tukemiseen. Aluksen varustukseen kuuluu muun muassa pienoissukellusvene.

Tanskan puolustusvoimien mukaan tanskalainen partiovene otti venäläisaluksesta 26 kuvaa Bornholmin saaren itäpuolella 22. syyskuuta 2022. Kaasuputket räjäytettiin 26. syyskuuta.

10.22: Venäjän ohjusiskussa kuollut ainakin kahdeksan

Venäjän viimeöisten ohjusiskujen uhriluku on noussut ainakin kahdeksaan, kertoo amerikkalainen uutistoimisto Associated Press (AP).

Ukrainan poliisista todettiin AP:lle, että ainakin kuusi ihmistä on kuollut ja 17 haavoittunut Umanissa, joka sijaitsee 215 kilometriä pääkaupunki Kiovasta etelään.

Kiovassa taasen kaksi risteilyohjusta osui kerrostaloon. Brittilehti Guardianin mukaan Venäjän isku koostui yli 20 risteilyohjuksesta. Myös droneja käytettiin hyökkäykseen.

10.16: CNN: Venäjän käyttämien iranilaisdronejen moottori perustuu varastettuun länsiteknologiaan

Uusi tutkimus on paljastunut, että Venäjän Ukrainassa käyttämät iranilaisvalmisteiset HESA Shahed-136 -itsemurhadronet lentävät länsimaisella teknologialla.

Iranin rakentamien Shaded-136-dronejen moottori perustuu saksalaiseen teknologiaan, jonka Iran hankki laittomasti lähes 20 vuotta sitten, kirjoittaa amerikkalaismedia CNN.

Asian selvitti asejärjestelmien osia tutkiva brittiläinen Conflict Armament Research -organisaatio.

CNN:n mukaan löydös todistaa, että  Iran kykenee sekä kopioimaan että hiomaan teknologiaa, jota se hankkii laittomia reittejä pitkin.

Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen Kremlin ja Teheranin välit ovat lähentyneet.

10.02: Venäläislehti: Everstin syytetään varastaneen T-90-panssarivaunun moottoreita

Venäjällä eversti Alexander Denisovia syytetään suuresta petoksesta, kirjoittaa venäläismedia Kommersant. Denisov johti eteläisen sotilaspiirin panssariajoneuvojen tukiosastoa.

Syytteiden mukaan eversti Denisov kuului ryhmään, joka marraskuun 2021 ja huhtikuun 2022 välisenä aikana varasti panssarivaunujen moottoreita.

Viranomaisten mukaan eversti varasti seitsemän V-92S2 moottoria, jotka oli tarkoitettu T-90-panssarivaunuihin. Kyseistä moottoria voidaan käyttää myös T-72B3-tankeissa, Kommersant kirjoittaa. Moottoreiden yhteisarvo on noin 20,5 miljoonaa ruplaa eli noin 235 000 euroa.

Tutkijoiden tiedossa ei ole, keitä muita varkaudesta epäiltyyn ryhmään kuuluu. Tiedossa ei myöskään ole, kuka varastetuiksi väitetyt moottorit osti.

Denisovin asianajajan mukaan väitetystä teosta ei ole todisteita.

Venäläislehti Kommersant on presidentti Vladimir Putinia lähellä olevan Alisher Usmanovin omistama media.

8.33: Euroopan neuvosto: Ukrainalaislasten pakkosiirrot Venäjälle ovat kansanmurha

Euroopan neuvoston mukaan Venäjän tekemät ukrainalaislasten pakkosiirrot Venäjälle ovat kansanmurha.

Neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen torstaina hyväksymän päätöksen mukaan todisteet tapahtumista sopivat kansainväliseen kansanmurhan määritelmään.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi päätöstä merkittäväksi.

Vuonna 1949 perustetussa Euroopan neuvostossa on 46 jäsenvaltiota. Venäjä erotettiin viime vuonna muun muassa ihmisoikeuksien suojeluun keskittyvästä neuvostosta.

8.30: ISW: Venäjän puolustusministeriössä väitetysti ovi käy – kriittiset pomot vaihtuvat

Venäjällä on nimetty uusia kasvoja johtamaan armeijan ja valtion laitoksia, jotka vastaavat joukkojen kerryttämisestä, ylläpidosta ja logistiikasta. Väitetyistä muutoksista raportoi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Useat keskeiset Venäjä-mieliset sotakommentaattorit väittävät, että kenraalieversti Aleksei Kuzmenkov on korvannut kenraalieversti Mikhail Mizintsevin armeijan logistiikasta vastaavana varapuolustusministerinä.

Juri Kuznetsov puolestaan ottaa sotakommentaattoreiden tietojen mukaan vastuulleen puolustusministeriön henkilöstöosaston, kun taas Venäjän armeijan pääesikunnassa työskennellyt Stanislav Gadzhimagomedov korvaa kenraali Oleg Gorsheninin kansallisen puolustuskeskuksen pomona.

Logistiikkavastaavan paikalta kenkää väitetysti saanut Mizintsev menetti yhden sotakommentaattorin mukaan työnsä sen jälkeen, kun Ukrainasta uuden komentotehtävän äskettäin saanut everstikenraali Mikhail Teplinski tarkasti Venäjän pohjoisen laivaston taisteluvalmiuden.

Venäjä ei ole virallisesti vahvistanut mitään näistä nimityksistä.

7.15: Venäjä teki yön aikana lukuisia ohjusiskuja Ukrainaan, siviilejä kuollut ja loukkaantunut

Venäjä on tehnyt ohjusiskuja useisiin Ukrainan kaupunkeihin viime yön aikana, ukrainalaisviranomaiset kertovat.

Iskuja tehtiin muun muassa itäiseen Dnipron kaupunkiin. Kaupungin pormestari kertoi Telegramissa, että iskussa kuoli siviilejä, ainakin yksi nuori nainen ja kolmevuotias lapsi.

Pääkaupunki Kiovaa ympäröinyt ilmapuolustus tuhosi yön aikana ainakin 11 venäläistä risteilyohjusta, viranomaiset kertovat. Lisäksi ainakin kaksi lennokkia ammuttiin alas.

Maan keskiosassa Umanin kaupungissa venäläisohjus osui monikerroksiseen asuinrakennukseen, kertoo muun muassa Guardian. Ainakin viiden ihmisen kerrottiin loukkaantuneen.

22.05: Yhdysvallat asettaa Venäjälle uusia pakotteita

Yhdysvallat on ilmoittanut asettavansa uusia pakotteita Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:lle sekä Iranin vallankumouskaarti IRGC:lle. Yhdysvallat syyttää molempia tahoja sen kansalaisten panttivangeiksi ottamisesta.

– Tämä toiminta kohdistuu Iranin ja Venäjän korkeisiin virkamiehiin ja turvallisuuspalveluihin, jotka ovat vastuussa Yhdysvaltain kansalaisten panttivangiksi ottamisesta tai laittomasta pidättämisestä ulkomailla, sanoi Brian Nelson Yhdysvaltojen valtiovarainministeriöstä.

Esimerkiksi Wall Street Journal -lehden toimittaja Evan Gershkovich vangittiin viime kuussa Venäjällä vakoilusta epäiltynä. Yhdysvallat on vaatinut hänen vapauttamistaan.

Korkea-arvoisen virkamieslähteen mukaan Yhdysvallat osoittaa pakotteilla, ettei ihmisiä voi käyttää pelinappuloina maksamatta seurauksia.

Viime vuonna Yhdysvallat vaihtoi vankeja Venäjän kanssa ja sai vapautettua venäläisvankilasta koripallotähti Brittney Grinerin, joka oli vangittuna huumausainerikoksista. Lisäksi venäläisissä vankiloissa on myös kaksi entistä yhdysvaltalaista merijalkaväen sotilasta, jotka on vangittu vakoilusta ja venäläisen poliisin pahoinpitelystä.

Iranin vankiloissa taas on pidetty ainakin kolmea Yhdysvaltain kansalaista. Pakotteita asetettiin neljälle IRGC:n ylimmälle virkamiehelle.

18.46: Stoltenberg: Venäjää ei tule aliarvioida

Naton jäsenmaat ovat toimittaneet Ukrainaan myös muun muassa ilmatorjuntajärjestelmiä ja tykistöä.

Stoltenberg sanoi tuen Ukrainalle olevan ennenkuulumatonta, mutta varoitti, ettei Venäjää tule aliarvioida. Stoltenbergin mukaan Venäjä on valmis lähettämään rintamalle tuhansia sotilaita hyvin korkeilla kuolleisuusluvuilla.

Nato-maiden on jatkossakin tarjottava Ukrainalle mitä se tarvitsee voittaakseen, Stoltenberg sanoi.

Naton huippukokouksessa heinäkuussa aiotaan Stoltenbergin mukaan muodostaa suunnitelmat monivuotisesta tukiohjelmasta Ukrainalle.

12.18: Kreml: Sodan lopettavat teot tervetulleita, mutta Venäjän pitää saavuttaa tavoitteensa

Venäjä on kommentoinut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja Kiinan presidentti Xi Jinpingin välistä puhelinkeskustelua.

Kreml väittää toivottavansa tervetulleeksi kaiken, mikä edistää sodan päättymistä. Samaan hengenvetoon Venäjä kuitenkin totesi, että sen pitää yhä saavuttaa lausutut tavoitteensa Ukrainassa.

Venäjän väitteet siitä, mihin se ”sotilaallisella erikoisoperaatiollaan” pyrkii, ovat vaihdelleet.

Venäjän alkuperäinen tavoite oli miehittää Ukraina, syrjäyttää presidentti Zelenskyin hallinto ja riisua maan armeija aseista. Käytännössä Venäjä siis pyrki itsenäisen Ukrainan lakkauttamiseen.

Samassa yhteydessä Venäjä kommentoi myös Euroopan maiden tekemiä venäläisdiplomaattien karkotuksia. Venäjän mukaan sen ja Euroopan välit ovat alimmalla mahdollisella tasolla.

Karkotukset myös vähentävät diplomaattisten ratkaisujen mahdollisuuksia, Venäjä katsoo.

Edellispäivän tapahtumat pääset lukemaan tästä.

Lue myös:

    Uusimmat